Dieta si nutritie

Energie si vitalitate, oferite de micul-dejun

Nu ai timp, nu ti-e foame, te-ai trezit prost dispus/a etc? Adesea neglijezi micul dejun? Faci o mare greseala caci reprezinta cea mai importanta masa a zilei, atat pentru a te simti bine, cat si pentru echilibrul alimentar global. Incearca sa gasesti formula potrivita a micului dejun, care sa contina alimentele care iti plac cel mai mult, de exemplu: nelipsita cafea, paine prajita, sau suc de fructe etc. Asa ca, nicio scuza pentru a sari peste micul dejun. Beneficiile micului-dejun Micul dejun trebuie sa constituie o masa sanatoasa pentru ca indeplineste un rol foarte important in dezvoltarea armonioasa a organismului:
  • Revigorarea celulelor. Dupa o noapte de la abtinerea de la mancare, organismul are nevoie din nou de apa, proteine, lipide si glucide , dar si de vitamine si minerale pentru a asigura reinoirea celulara.
  • Pregatirea organismului pentru o noua zi. In timpul noptii, corpul a furnizat in continuu glucoza pentru a ajuta organele vitale sa functioneze la parametrii normali. De aceea, dimineata, trebuie sa iti refaci necesarul de energie.
  • Regularizeaza apetitul, implicit greutatea corpului. Sarind peste micul-dejun, favorizezi stocarea grasimilor in momentul in care iei alte mese. Studii stiintifice au demonstrat ca persoanele care nu iau micul dejun sunt cele care au cel mai des probleme legate de greutate. Micul-dejun perfect Masa esentiala - micul-dejun - trebuie sa acopere 25% din aportul energetic din fiecare zi, adica 350-450 de calorii. Pentru a-ti asigura un aport alimentar variat, acesta trebuie sa contina:
  • Lichide, in general apa. In momentul in care consumi lichide dimineata, iti cureti organismul de toxine si de ceea ce „proceseaza” in timpul noptii. Poti incepe cu un pahar de apa rece cand te trezesti si sa continui cu o cafea sau un ceai, preferabil fara zahar .
  • Un fruct. Bogat in vitamine si minerale, este mai indicat sa-l mananci intreg, decat sub forma de suc sau de compot, deoarece contine mai multe fibre si mai putin zahar.
  • Un produs lactat, pentru aportul de proteine si calciu. Iaurt, lapte, branza nu conteaza pentru ce optati, important este sa fie semi-cremos si cat se poate de natural. Il poti inlocui cu o alta sursa de proteine ca de exemplu o bucata de sunca, un ou etc.
  • Cereale. Painea, cerealele, briosele ofera amidon organismului, alaturi de care puteti adauga unt, dulceata sau miere. Contrar unei idei preconcepute, nu este indicat sa te asezi la masa imediat dupa ce ai sarit din pat. Asteapta putin, dupa care... pofta buna! Pentru a afla mai multe amanunte despre rolul micului dejun in fiecare zi iata si ceea ce se discuta pe forum.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare