“Patrunjelul contine mai multa vitamina C decat sucul de lamaie
Vitamina C este cea mai celebra dintre vitamine si cea mai puternica substanta antioxidanta din natura. Blocheaza “ruginirea”, adica imbatranirea si imbolnavirea, ajuta organismul sa neutralizeze radicalii liberi si procesele oxidative, intareste sistemul imun.
Cand vine vorba de surse naturale de vitamina C, primul nostru gand este la citrice in general si la lamai in special. Adevarul este ca legumele sunt mai bogate in vitamina C comparativ cu fructele, iar campionul este nimeni altul decat banalul patrunjel.
Cu un continut de aproape 200mg vitamina C/100g, patrunjelul depaseste toate celelalte fructe si legume: ardei gras rosu 160mg, suc de lamaie 128mg, ardei gras verde 120mg, kiwi 92mg, capsuni 67mg, suc de portocale 54mg.
Singura conditie este sa consumam patrunjel din belsug, cu snopul, sub forma de salata (dupa exemplul salatei libaneze), nu doar cateva frunze, ca decor in ciorba sau tocanita. Unde mai pui ca pe langa vitamina C, patrunjelul este bogat in fibre, betacaroten (precursor de vitamina A), acid folic, fier si calciu- adica elemente vitale pentru sanatate🥳.
Patrunjelul este accesibil ca pret si poate fi gasit in orice moment al anului. Nu e de mirare ca in Franta salata de patrunjel (tabouleh) este prezenta constant in meniul spitalelor, nu exista un preparat mai simplu si mai mai eficient pentru perioada de convalescenta dupa boli sau interventii chirurgicale.
Asa ca de maine umpleti cosul cu patrunjel- e antianemic, antioxidant, imbunatateste digestia, amelioreaza circulatia (are vitamina K anticoagulanta) si, nu in ultimul rand, asigura respiratie proaspata. Clorofila din patrunjel neutralizeaza mirosurile neplacute din gura, inclusiv pe cel de usturoi!”, a scris Mihaela Bilic, pe Facebook.