Dieta si nutritie

#dieta #alimentatie #fructe #legume

Ce cantitate de fructe si legume trebuie sa consumi zilnic

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a subliniat importanta consumului adecvat de fructe si legume in dieta noastra zilnica. Potrivit recomandarilor OMS, un adult ar trebui sa consume cel putin 5 portii de fructe si legume pe zi. Aceasta cantitate asigura aportul necesar de nutrienti, vitamine, fibre si antioxidanti esentiali pentru mentinerea unei stari bune de sanatate.

 

Mai exact, cele 5 portii de legume si fructe trebuie sa cuuprinda un total de minim 400 de grame de fructe si legume pe zi, impartite la toate mesele si gustarile.

Desi acestea sunt indicatii generale, este important de mentionat ca o cantitate exacta de fructe si legume necesare poate varia in functie de nevoile individuale si de nivelul de activitate fizica efectuat. Persoanele active si cele cu nevoi calorice mai mari pot necesita o cantitate mai mare de fructe si legume pentru a-si sustine energia si nutritia adecvata.

Este recomandat sa includem o varietate de fructe si legume in dieta noastra zilnica, deoarece fiecare tip ofera nutrienti si beneficii specifice. Culoarea este un indicator important - incercam sa includem fructe si legume de diverse culori, deoarece acestea contin diferite vitamine, minerale si antioxidanti.

Pentru a atinge aceasta cantitate de 5 portii pe zi, exista cateva strategii simple la care poti apela:

  • Planifica-ti mesele si gustarile. Planificarea prealabila a mesei si a gustarilor poate fi utila in atingerea obiectivului de 5 portii. Include fructe sau legume la fiecare masa si pregateste-ti gustari sanatoase, cum ar fi salate de fructe sau fructe intregi. 
  • Adauga fructe si legume in retete. Incearca sa adaugi fructe si legume in retetele tale preferate. Poti adauga felii de avocado sau rosii in sandwich-uri, legume in salate sau fructe proaspete in retelete de mic dejun precum terci, clatite sau gofre.
  • Consuma fructe si legume ca gustari. In loc sa optezi pentru gustari nesanatoase, precum snack-uri procesate sau dulciuri, alege sa consumi fructe si legume. Poti avea mere sau banane in geanta pentru gustari sanatoase si hranitoare pe parcursul zilei.
  • Incearca sucuri si smoothie-uri. Consumul de sucuri proaspete sau smoothie-uri poate fi o modalitate convenabila de a-ti satisface necesarul de fructe si legume. Asigura-te ca sucurile sunt facute din fructe si legume proaspete si ca nu contin adaosuri de zahar.
  • Consuma fructe si legume de sezon. Alege fructe si legume de sezon, deoarece acestea sunt mai gustoase, mai proaspete si mai accesibile. Ele sunt, de asemenea, bogate in nutrienti si ofera o varietate mai mare de optiuni.

Respectarea recomandarilor OMS privind consumul de fructe si legume poate fi o schimbare mica, dar importanta, in stilul de viata al oricarei persoane. Prin adoptarea unor obiceiuri alimentare sanatoase si prin includerea unei varietati de fructe si legume in dieta noastra zilnica, ne putem asigura ca obtinem nutrientii de care avem nevoie pentru a ne mentine sanatatea optima.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare