Dieta si nutritie

#mancat cu pofta #nutritionisti #realitate #mancat #mit #ingrasat

“Daca mananci cu pofta te ingrasi” – mit sau realitate? Ce spun medicii nutritionisti

 

Cel mai probabil ai auzit de multe ori zicala ca “daca mananci cu pofta te ingrasi”. Sau poate chiar ti-a fost spusa tie, de parinti ori familie. Exista insa un adevar in aceasta fraza sau este doar un mit? Nutritionistul Mihaela Bilic a vorbit despre corelatia dintre mancatul cu pofta si ingrasat.

“Mancatul cu pofta ingrasa mai tare?

De mica am fost o mancacioasa si o pofticioasa, iar cei care au stat cu mine la masa m-au acuzat mereu ca ii molipsesc si ii ispitesc, in loc sa-i temperez din mancat. Nu cred ca fac lucrul asta intentionat, eu iubesc mancarea! Am vazut acelasi drag de mancare la multi oameni carora le rad ochii si li se lumineaza fata cand descopera ceva bun.

Coincidenta sau nu, acest tip de comportament vine la pachet cu tendinta de ingrasare si kilograme in plus. Cand iti place mancarea se vede si in gesturi si pe cantar!La fel de evident este si cand n-o iubesti.

La Semiologie in Facultatea de medicina am invatat sa diagnosticam bolnavii cu ulcer si gastrita dupa felul in care aratau: fata palida si indurerata, cu o expresie de suferinta, spatele incovoiat si umerii adusi in fata, “chirciti” din cauza durerii. Cat despre pofta cu care mananca nu e nimic de spus, mai degraba iti pierzi apetitul vazandu-i. O astfel de persoana, careia fiecare gura de mancare ii provoaca suferinta, nu va fi niciodata grasa!

Atunci cum ramane cu teoria termodinamica, cu calculul de calorii si metabolizarea grasimilor/carbohidratilor? Cum e posibil ca aceeasi felie de paine cu unt sa ingrase daca o mananci cu pofta, sau sa slabeasca cand o inghiti cu noduri? Practica asa ne arata: alimentele grase si fainoasele sunt cel mai bine tolerate in ulcer si gastrite. Si constatam uimiti ca ele nu ingrasa in acest context special si dureros deopotriva!

Problema e ca nu poti mima frica de mancare si lipsa de apetit. Iar metabolismul probabil stie cand mananci cu placere si cand nu, asa ca se comporta diferit. Eu as zice ca e nedrept ca cei cu boli de stomac sa fie din ce in ce mai slabi, in timp ce mancaciosi sa se ingrase doar cand vad mancarea.

Doar ca Natura functioneaza dupa alte reguli, iar zicala “gras si sanatos” se dovedeste a fi adevarata. Nu intamplator oamenii te intreaba daca nu cumva esti bolnav atunci cand ai slabit prea mult. Deci singura consolare care ne mai ramane pentru kilogramele in plus pe cantar, e ca “plesnim de sanatate”! Si da, chiar daca nu are logica, sunt sigura ca mancatul cu pofta ingrasa mai tare”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului