Dieta si nutritie

#arome #slabire #slabit #miros

Cum slabesti cu ajutorul mirosului

Sa simti aroma alimentelor iti starneste apetitul fara nicio indoiala. Mirosul painii calde, al unei portocale proaspat taiate, al fripturii tocmai scoase din cuptor sunt absolut irezistibile. Insa, specialistii au descoperit ca poti slabi daca mirosi indelung un aliment inainte de a-l manca.

Aromele nu accelereaza metabolismul si nici nu ard grasimile, insa nu este exclus faptul ca acestea actioneaza asupra apetitului. Aroma mancarurilor inspirata indeajuns de mult ii poate transmite creierului ca ai inceput deja sa mananci.

In momentul in care mirosul patrunde in nari acesta devine de 1000 de ori mai intens, determinand astfel creierul sa transmita corpului semnalul de saturatie . Transmitand creierului mult mai devreme senzatia de satietate, vei astfel tentat sa lasi mai devreme furculita in farfurie.

 

Inspira puternic aroma mancarii!

 

Cercetari stiintifice efectuate in acest sens au demonstrat ca daca mirosi intens un aliment inainte de a fi consumat, creierul va transmite mai usor corpului senzatia de satietate. Rezultatul: cu cat mirosi mai mult un aliment, cu atat cantitatea consumata este mai mica, deci acumulezi mai putine calorii.

Dr. Alan Hirsch, director in cadrul Smell and Taste Treatment and Research Foundation, specialist in studiul impactului mirosurilor din creier, a reusit sa demonstreze ca aromele fructelor, in special cel al smochinelor, al ananasului si al zmeurei stimuleaza semnalele de satietete din creier.

Inca din 1995, expertul in olfactie Alan R Hirsch a publicat un studiu care a aratat ca persoanele supraponderale au mancat mai putin si au slabit mai usor dupa de au inhalat arome de mar verde, menta sau banane, de fiecare data cand aveam alimentele in fata lor si erau tentati sa le manance. Aceste arome erau inchise in mici dispozitive asemanatoare cu niste rujuri , pe care nu trebuiau decat sa le deschida pentru a simti aroma.

Specialistul american propune tuturor celor care isi doresc sa mai piarda cateva kilograme sa incerce aceasta tehnica. Inainte de a manca, inspira puternic aromele pe care le degaja mancarea.

Acest test a fost efectuat pe diverse persoane care aveau in jur de 30 de kg mai mult decat greutatea normala , fapt ce a demonstrat ca de fiecare data cand le era foame, participantii inspirau diverse mirosuri ceea ce a dus la scaderea apetitului.

De retinut: este bine sa mananci alimentele calde, exact atunci cand aromele sale sunt la capacitatea maxima. Acest fenomen functioneaza similar si in cazul in care mesteci mai mult alimentele pentru a le aprecia savoarea si textura.

 

Mirosul schimba perceptia asupra greutatii corporale

 

Un alt studiu efectuat in cadrul „Smell and Taste Treatment and Research Foundation” a demonstrat ca aromele pot schimba perceptia asupra greutatii. Cercetatorii au evaluat reactia a 200 de barbati, cu varste intre 12 si 61 de ani, cu privire la greutatea unei femei de 120 kg, in functie de mirosul pe care aceasta il degaja.

In jurul acestei femei au fost imprastiate diverse arome: o esenta florala pe baza de lamaie, un parfum de lacramioare si un amestec de flori si condimente. Psihologii si neurologii au concluzionat ca ultimul parfum (pe baza de amestec de flori si condimente) a facut ca peste jumatate dintre barbatii participanti sa li se para modelul ales mai slab, cu aproximativ 6 kg mai putin. De fapt, barbatii au explicat ca acela este si parfumul preferat.

Truc: daca nu rezisti tentatiei de a manca foarte des ciocolata, un parfum de vanilie te poate ajuta sa rezisti acestei dorinte.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului