Dieta si nutritie

#dieta #alimentatie #regim alimentar

Cum sa invingeti plictiseala unui regim alimentar in “noua normalitate”

Daca v-ati plictisit de regimul alimentar, probabil nu il veti respecta. Iata cateva sfaturi care sa va ajute sa invingeti plictiseala unui regim alimentar.

Multi dintre noi inca petrecem mult timp acasa in aceste vremuri incerte, ceea ce poate conduce la plictiseala – satui de aceleasi rutine, cu limite in ceea ce priveste autonomia si, in cazul unora, plictisiti de regimul alimentar. Desi ar putea fi un lucru bun sa va plictisiti de regimul alimentar… ar putea fi si un lucru rau. Partea buna este urmatoarea: daca v-ati plictisit de regimul alimentar, inseamna probabil ca ati respectat destul de strict planul de mese pe care vi l-ati stabilit – cel putin pentru moment – si este foarte probabil sa vedeti rezultate. Cand consumati aceleasi alimente in fiecare zi, aveti tendinta de a manca mai putin in general. Partea proasta insa este urmatoarea: motivul pentru care consumati mai putin este faptul ca v-ati plictisit pur si simplu de dieta urmata – si asta poate duce la probleme. Atunci cand regimul alimentar devine plictisitor, cadeti mai usor prada tentatiilor – si este foarte probabil sa va indepartati de planul propus.

De ce intervine plictiseala intr-o dieta

Cred ca exista cateva motive pentru care alimentatia devine o rutina – si sunt motive justificate. Pe de o parte, daca respectati un plan si obtineti rezultate, ar putea exista teama ca, daca consumati orice altceva, acest lucru o sa va incetineasca progresul. Asa ca, daca mancati acelasi lucru in fiecare zi – pe cat de plictisitor poate fi – este mai usor... si nu trebuie sa planificati prea mult, deoarece stiti exact ce veti consuma la fiecare masa si gustare.

Dar un lucru ar trebui retinut. Cand spuneti ca v-ati ‘plictisit de regimul alimentar’ acest lucru sugereaza faptul ca la un moment dat nu veti mai fi ‘la regim’…(si, astfel, nu veti mai fi ‘plictisiti’). Am mai spus-o, dar trebuie repetat – pierderea in greutate este doar un exercitiu pentru mentinerea greutatii. In general, alimentele si mesele pe care le consumati in perioada de pierdere in greutate sunt aproape aceleasi cu cele pe care le veti consuma atunci cand treceti in modul de mentinere. Daca v-ati plictisit de dieta acum, cu siguranta nu veti putea continua sa mancati in acelasi fel la nesfarsit. Si, inainte sa va dati seama, veti reveni la vechile obiceiuri si veti observa cum cresteti din nou in greutate.

Rutina este buna – dar, uneori, puteti ajunge la extreme. Doar pentru faptul ca in meniu aveti pui la gratar si spanac preparat la aburi pentru cina, nu inseamna ca trebuie sa consumati exact aceleasi produse in fiecare seara. Exista foarte multe lucruri pe care le puteti face pentru a va pastra interesul si a respecta planul.

Cum evitati plictiseala unui regim alimentar

Incercati fructe si legume noi. Cu fiecare muscatura, fructele si legumele au mai putine calorii decat alimentele bogate in proteine sau cerealele – si au continut ridicat de nutrienti. Invatand sa savurati diferite fructe si legume veti pastra lucrurile interesante si ii veti oferi organismului si foarte multi nutrienti. Daca v-ati saturat de spanac, incercati verdeturi picante, kale sau sfecla elvetiana in locul acestuia. Doar pentru ca in planul de mese aveti capsune aceasta nu inseamna ca nu le puteti inlocui cu un fruct mai exotic, cum ar fi kiwi.

Reorganizati-va mesele si continutul acestora. In general, meniurile sunt concepute pentru a distribui alimentele in mai multe mese si gustari pe parcursul zilei – partial pentru a va ajuta sa tineti foamea sub control, dar si pentru a va ajuta sa va pastrati energia fizica si mentala. Dar, aceasta nu inseamna ca nu puteti face usoare ajustari. Poate meniul dumneavoastra include o gustare bogata in proteine dimineata, dar daca nu simtiti nevoia (sau dorinta) de a manca – bineinteles, puteti muta gustarea respectiva la o ora mai tarzie in zi, daca vi se pare mai potrivit. Daca preferati sa luati masa mai consistenta la pranz – in loc de cina cum este scris in meniu – inlocuiti fara grija cele doua mese intre ele. Momentul zilei in care consumati caloriile este putin important, atat timp cat nu depasiti totalul zilnic.

Adaugati mai multe condimente in mancare. Mi se pare ca unele persoane nici macar nu incearca sa isi faca mancarea interesanta atunci cand sunt la dieta. Este aproape ca si cum ar incerca sa se pedepseasca – si ca ar fi ‘rau’ sa se bucure de fapt de o portie gustoasa de mancare. Mancatul ar trebui sa fie o placere, nu o pedeapsa – si puteti adauga multa savoare alimentelor cu condimente, precum ierburi, mirodenii, suc si zeama de lamaie, usturoi sau cateva picaturi de vin sau otet. Si nu uitati condimentele precum mustarul, salsa, sosul pentru friptura sau sosul de soia – trebuie doar sa le utilizati cu atentie, pentru ca unele contin intr-adevar mai mult sodiu decat v-ati astepta. Spanacul proaspat gatit la aburi are gust bun – dar e mult mai gustos cu putina ceapa rosie si cateva picaturi de otet balsamic.

Transformati retetele preferate. Plictiseala regimului alimentar poate aparea si atunci cand nu consumati produsele preferate pentru ca nu sunt foarte potrivite pentru dieta. Dar cu atatea sfaturi de reinventare a retetelor, ati putea – experimentand putin – sa va satisfaceti pofta de alimentele preferate fara a intrerupe dieta. Dupa ce ati perfectat reteta, impartasiti si faceti schimb cu prietenii – e uimitor ce rapid se poate construi o colectie de retete sanatoase in acest mod. Cartea de bucate Herbalife Nutrition vine in ajutor cu 80 de retete nutritive si aromate, pentru micul dejun, pranz, cina si gustari. Este o adevarata sursa de inspiratie!

Gasiti restaurante care se potrivesc planului vostru de mese. Respectarea unui regim alimentar poate fi plictisitoare daca sunteti convinsi ca nu va veti putea niciodata bucura de o masa la restaurant. Dar nu exista niciun motiv sa evitati restaurantele (inclusiv cele cu livrare) cand sunteti la dieta – trucul este de a le gasi pe cele care se potrivesc cu regimul dumneavoastra, nu pe cele care merg impotriva acestuia. Anumite bucatarii – cea asiatica si cea mediteraneana, de exemplu – ofera legume potrivite pentru dieta si proteine slabe, ceea ce inseamna ca ar putea fi un loc bun pentru inceput. Si profitati de informatiile nutritionale disponibile online – multe restaurante afiseaza numarul de calorii – ceea ce poate fi foarte util atunci cand planificati inainte ceea ce veti comanda.

De Susan Bowerman, MS, RD, CSSD, CSOWM, FAND, Sr. Director, Worldwide Nutrition Education and Training, Herbalife Nutrition

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare