“Climacterice sau non-climacterice?
Felul in care fructele se coc nu este un proces intamplator, ci unul programat genetic, in urma caruia se sintetizeaza toti nutrienti valorosi din fructe. Doar ca nu toate fructele sunt la fel!!
In functie de mecanismul de maturare, exista doua mari categorii:
- sunt fructe climacterice, care se coc si dupa ce au fost culese; ele au capacitatea de a sintetiza etilen, un gaz responsabil de modificarile de culoare, textura si gust. Aceste fructe poseda un mecanism de auto-coacere, deci nu conteaza daca sunt culese verzi, in cateva zile vor fi perfecte pentru consum, chiar daca au stat la noi in camara
- sunt fructe non-climacterice, care trebuie culese doar in momentul in care au atins un grad complet de maturare; ele nu mai pot evolua, nu au autonomie de coacere, iar pastrarea nu duce decat la stricarea lor.
Concluzia? Daca va plac ciresele sau capsunile coapte, atunci cumparati-le deja bine coapte. Ananasul, castravetii, zmeura, pepenele, mandarinele, lamaile si portocalele nu se mai coc ulterior culesului, chiar daca le tinem la caldura si la soare. Cat despre banane, rosii, caise, piersici, prune, mere si pere le puteti cumpara mai verzi, fiecare zi de pastrare le ajuta sa fie si mai coapte, mai dulci si mai hranitoare.
Acum mai ramane doar sa hotarati care va sunt preferintele personale- unora le plac fructele bine coapte, moi si zemoase, iar altii le vor mai verzi, acrisoare si ferme. Nu ca as vrea sa va influentez, dar cu cat sunt mai coapte cu atat au mai mult zahar...deci ingrasa mai tare!!”, a scris Mihaela bilic pe Facebook.