“Cine/ce ne ajuta la slabit?
10% din cheltuielile energetice zilnice se datoreaza efectului termic al alimentelor sau TEF (thermic effect of food). Este un consum de calorii indus de mancare, o termogeneza obligatorie (productie de caldura) rezultata din digestia, absortia si metabolizarea nutrientilor. Ne incalzim la propriu si la figurat dupa ce mancam, iar asta ajuta la slabit.
TEF variaza in functie de compozitia dietei, fiind mai mare dupa consumul de carbohidrati si proteine decat pentru grasimi. Grasimea din mancare este foarte eficient transformata in grasime de rezerva (cu “pierderi”de doar 4%), fata de carbohidrati si proteine, unde randamentul este mai scazut iar pierderile sunt de 25%.
Cine mai are efect de slabit prin cresterea TEF? Condimentele, frigul, cafeina si nicotina!! Mancarea picanta intensifica si prelungeste efectele TEF timp de 3 ore dupa masa. Fiecare ceasca de cafea creste cu 8-10% nivelul TEF, iar nicotina are un efect similar.
Acum, in functie de cat de mult/tare va doriti sa slabiti, va las pe voi sa alegeti “ingredientele” potrivite pentru accelerarea metabolismului. Chiar daca este ilegal/imoral sa va indemn sa fiti viciosi, informatia este reala si cat se poate de stiintifica.”, a scris Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.