“Va mai amintiti ce gust are gulia?
Nu era toamna in care tata, atuci cand punea varza la murat, sa nu dea sa mancam cotor de varza cu sare. Era crocant, dulce si bun, ne bateam sa prindem o bucatica din asa “delicatesa”.
Ei bine gulia, are exact acelasi gust! Si e normal sa fie asa, pentru ca face parte din familia crucifere, exact ca si varza. De ce vreau sa va amintesc de gulie? Pentru ca de multe ori uitam de existenta ei si e pacat, este prietenoasa cu tubul digestiv, calmeaza si inlatura aciditatea. Cu totii stim ca varza este recomandata in ulcer si gastrita, iar gulia are acelasi efect benefic.
Chiar daca este mai putin celebra decat “surorile” ei, varza si broccoli, in gulie avem multa vitamina C- 100g gulie contin 30mg vitamina C, cat intr-o jumatate de portocala. Contine si 220mg potasiu, cat intr-o banana, totul cu numai 20 cal/100g si fibre din belsug.
E adevarat, ca toti cruciferii, gulia baloneaza (are compusi cu sulf), dar are si bioflavonoide care neutralizeaza efectul estrogenilor si scad riscul de cancer de san. Cat despre slabit, nu mai vorbim - gulia creste senzatia de satietate si ajuta la eliminarea retentiei de lichide din organism. In plus consistenta ei crocanta si racoritoare o recomanda pentru rontait, in loc de chipsuri si covrigei.
Puteti sa o consumati ca atare, proaspata sau in salata, simpla sau cu un sos de iaurt, taiata in bastonase ca si gustare sanatoasa cu humus, fasole batuta, salata de vinete, crema de branza sau cottage cheese. Daca rontaiti gulie precum iepurasii, veti avea beneficii si pentru digestie si pentru silueta.”, declara nutritionistul Mihaela Bilic.