Dieta si nutritie

#beneficii cafea #cafea #sanatate

Cafeaua: o calatorie globala de la gustul ei minunat la beneficiile pentru sanatate

Cafeaua are o influenta globala puternica! Dupa apa, cafeaua este cea mai populara bautura la nivel mondial, peste 2 miliarde de cesti de cafea sunt savurate in fiecare zi la nivel mondial .Este uimitor cum aceasta bautura simpla poate aduce oamenii impreuna in atatea culturi diferite.

Cafeaua adauga o nota calda si reconfortanta mai ales in aceasta perioada a anului. De la bauturile sezoniere, precum cafeaua cu aroma de scortisoara, pana la momentele petrecute cu cei dragi in fata bradului de Craciun, cafeaua face sarbatorile sa fie si mai magice.

E ca si cum o ceasca de cafea nu este doar o bautura, ci si un adevarat ambasador social in lumea noastra agitata. Fie ca esti intr-o cafenea aglomerata din oras sau te relaxezi acasa cu o ceasca in mana, cafeaua pare sa creeze o atmosfera speciala, sarbatorind momentul prezent si conexiunile umane.

De exemplu, pauzele de cafea devin spatii de interactiune si conexiune umana la locul de munca. Expresia "hai sa bem o cafea" este adesea sinonima cu "hai sa avem o conversatie". E minunat cum o simpla pauza pentru cafea poate contribui la construirea unei comunitati mai stranse intr-un mediu de lucru. Si nu e doar despre discutii profesionale, ci si despre a impartasi experiente personale si a construi relatii solide intre colegi.

Cafeaua este apreciata si ca parte a unei diete sanatoase si echilibrate. Desigur, ca orice altceva, cheia este in echilibru si moderare. Asa ca, daca iti savurezi cafeaua cu intelepciune, te poti bucura nu doar de gustul ei minunat, ci si de unele beneficii pentru sanatate!

Beneficiile se intind de la imbunatatirea performantei fizice si sportive pana la reducerea riscului de diabet de tip 2. Conform unui raport emis de Federatia Europeana a Asociatiilor Nutritionistilor (EFAD) si preluat de catre Institutul pentru Informatii stiintifice despre cafea (ISIC), aproape doua treimi (62%) dintre nutritionistii europeni considera ca un consum moderat de cafea are beneficii clare asupra sanatatii, in vreme ce 86% sunt de acord ca aportul regulat si moderat este asociat cu o imbunatatire a performantei generale in sport.

Interesul pentru aceste aspecte creste rapid, oamenii fiind curiosi, de exemplu, sa afle exact cata cofeina contine o ceasca de cafea. Cu toate ca acest subiect poate parea specific, intelegerea cantitatii de cofeina consumata este esentiala pentru multi, avand in vedere ca cafeaua este o sursa importanta de cofeina in dieta zilnica a multora. O analiza realizata anul trecut de Institutul pentru Informatii Stiintifice despre Cafea (ISIC) si prezentata de Asociatia Romana a Cafelei (ARC) arata ca primele zece subiecte de interes pentru sanatate variaza de la aportul de cofeina, la valoarea nutritionala si asocierile dintre cafea si o serie de aspecte de sanatate frecvente.

Dr. J. W. Langer, medic, conferentiar si jurnalist stiintific, a comentat aceste tendinte emergente: "O noua generatie de oameni incepe acum sa aprecieze componentele nutritionale complexe ale bauturii lor de incredere de dimineata si efectele benefice suplimentare pentru sanatate pe care un consum regulat si moderat le poate oferi ca parte a unei diete echilibrate. Un fapt care este sustinut de un volum tot mai mare de cercetari stiintifice."

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) concluzioneaza ca un consum moderat de cofeina, de aproximativ 400 mg de cofeina pe zi sau echivalentul a pana la 5 cesti, poate face parte dintr-o dieta sanatoasa si echilibrata si un stil de viata activ.

Pentru ca se apropie Craciunul, nu putem sa-l uitam pe Mos, care, trebuind sa lucreze o noapte intreaga, cu siguranta ca are la el un termos mare cu cafea aburinda, numai buna de degustat intre livrarile atata de importante!

Despre Asociatia Romana a Cafelei (ARC)

Infiintata in urma cu 22 de ani, Asociatia Romana a Cafelei (ARC) promoveaza interesele comerciale si economice ale industriei cafelei. Asociatia Romana a Cafelei sprijina crearea unei piete a cafelei competitive si transparente, astfel incat consumatorii romani sa beneficieze de o cafea de cea mai buna calitate, la cele mai bune preturi. ARC este deschisa tuturor societatilor comerciale active din industria cafelei din Romania. Membrii ARC sunt: Strauss Romania, Nestlé Romania SRL, Jacobs Douwe Egberts, si Tchibo Romania. Informatii despre cafea gasiti si pe site-ul Asociatiei Romane a Cafelei: http://www.desprecafea.info/.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului