Dieta si nutritie

#alimentatie sanatoasa #legume #cereale #alimente

Ce sa consumam saptamanal pentru o alimentatie sanatoasa

O alimentatie sanatoasa necesita organizare si planificare. Produsele proaspete si sanatoase au o durata de viata redusa, astfel ca trebuie sa faci cumparaturi mai des. Pentru o sanatate de fier, este foarte important sa consumi alimente proaspete, pe care sa le gatesti cat mai sanatos.

Este foarte important sa eviti grasimile, zaharul si indulcitorii artificiali. Iata ce trebuie sa contina lista ta saptamanala de cumparaturi:
 

Legume


Legumele trebuie consumte cat mai proaspete, atunci cand au cele mai multe vitamine si minerale si o savoare aparte. Este indicat sa le cumperi din piete, unde stii ca se gasesc produse naturale , care nu contin cantitati mari de chimicale .

Legumele din supermarket contin adesea multe chimicale sau sunt modificate genetic. De asemenea, legumele sunt recoltate verzi si lasate sa se coaca in ladite, chiar in magazine.

Alege legume in culori puternice, deoarece acestea contin cele mai mari cantitati de antioxidanti, substante benefice care protejeaza organismul.
 

Fructe


Fructele trebuie cumparate tot din pietele locale si este indicat sa le alegi pe cele de sezon. Evita fructele exotice, care sunt transportate pe distante lungi pentru a ajunge pe rafturile magazinelor. Ca si in cazul legumelor, acestea pot fi modificate genetic.

Alege fructe de sezon proaspete si bine coapte. Acestea contin cele mai mari cantitati de vitamine si minerale.
 

Ierburi


Ierburile aromatice si condimentele pot fi folosite atat proaspte, cat si uscate. Cea mai buna solutie este sa plantezi chiar tu aceste plante, la tine acasa, in ghivece individuale, si sa le folosesti de cate ori ai nevoie. Planteaza busuioc, rozmarin, menta sau cimbru.

Pentru o aroma puternica, cumpara condimente intregi, pe care sa le pisezi acasa.
 

Oua


Ai grija sa cumperi intotdeauna oua proaspete, provenite din surse sigure. Inainte de a le cumpara, scutura-le bine, pentru a te asigura de prospetimea lor.
 

Peste si fructe de mare


Pestele trebuie cumparat intotdeauna proaspat, de la producatori acreditati. Evita pestele congelat. De asemenea, evita sa cumperi de la supermarket. Cel mai adesea, pestele care ajunge aici este crescut in ferme speciale, unde este crescut cu substante artificiale.

Fructele de mare pot fi alimente mult mai sigure, deoarece nu traiesc in ape poluate. Atunci cand gatesti scoici, este indicat sa le arunci pe cele care nu isi deschid carapacea.
 

Carne


Carnea trebuie consumata cat mai rar, deoarece contine cantitati mari de grasime, in special cea de porc. De asemenea, este foarte greu sa gasesti un producator care nu foloseste substante chimice pentru cresterea animalelor.

Majoritatea tipurilor de carne din supermarket contin cantitati mari de hormoni de crestere si antibiotice. Incearca sa cumperi carnea direct de la producatori avizati.
 

Cereale


Cerealele integrale trebuie consumate zilnic, deoarece contin cantitati importante de fibre, care stimuleaza digestia. Este insa indicat sa eviti produsele rafinate, care nu au nicio valoare nutritionala. Opteaza pentru paine si paste integrale sau orez brun.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare