“Colagenul, secretul tineretii fara batranete
Ce au in comun pielea, oasele, articulatiile, muschi si tendoanele? Colagen, o proteina de baza a tesutului conjunctiv, reprezinta 25-30% din totalul proteinelor din organism. Aceasta molecula este formata dintr-o retea de fibre care confera rezistenta si elasticitate multor tesuturi: piele, par, unghii, oase si dinti, muschii, tendoane si ligamente, articulatii si vase de singe. 75% din structura pielii si 85% din structura muschilor este reprezentata de colagen. Exista 1,6 kg colagen in sistemul osos, 1,4 kg in piele si 0,5 kg in muschi.
Ce trebuie sa stim despre colagen? Este o proteina formata din 19 aminoacizi. Se gaseste exclusiv in produsele de origine animala si nu se dizolva in apa. Colagenul din corpul uman se afla intr-un proces continuu de degradare si remodelare, in fiecare zi se sintetizeaza 100 g colagen nou.
Care sunt factorii care afecteaza productia de colagen? In primul rand imbatranirea, sinteza de colagen scade cu 1% pe an, incepand cu varsta de 20 ani. Alti factori negativi: expunerea excesiva la soare, fumatul si abuzul de alcool, poluarea si stresul. La fiecare 10 ani femeile pierd aproape 10% din densitatea osoasa si 7% din elasticitatea si grosimea pielii. In primii 5 ani dupa menopauza, datorita lipsei estrogenului, sinteza de colagen scade cu aproximativ 30%. Nivelul crescut de homocisteina sau cortizol si toti factorii care cresc oxidarea la nivel celular au impact negativ asupra colagenului.
Care sunt efectele unei sinteze optime de colagen? O piele elastica si ferma, cu aspect tanar si fara riduri. Sistem osos si muscular puternic, cu tendoane si ligamente rezistente si flexibile. Articulatii cu matrice cartilaginoasa bine hranita si lichid sinovial abundent. Rani care se vindeca rapid si fara cicatrici. Un nivel crescut de colagen inseamna piele frumoasa, par si unghii sanatoase, muschi supli si articulatii nedureroase.
Nu e de mirare ca industria suplimentelor de colagen a crescut cu 30% in ultimii 5 ani- cu cat mai mult colagen, cu atat mai bine! Cu o mica mentiune: chiar daca noi inghitim concentrate de colagen, asta nu inseamna ca ele se transforma tot colagen!?! Explicatie: colagenul provenit din alimente si suplimente este absorbit din intestin si descompus ca orice proteina in fragmente de aminoacizi. Ulterior, din acesti aminoacizi se vor sintetiza proteine noi, in functie de nevoile de moment ale organismului. Degeaba luam colagen ca sa amelioram pielea sau articulatiile, corpul nostru poate are nevoie de aminoacizi pentru alte prioritati: sinteza de hormoni, innoirea celulelor din mucoasa digestiva, productie de anticorpi etc. Noi vrem una, el face alta!
Atunci care e solutia? Sa crestem sinteza interna de colagen a organismului, sa stimulam mecanismele naturale de productie si sa protejam colagenul existent impotriva degradarii. Nu materia prima ne lipseste, alimentatia zilnica asigura un aport suficient de aminoacizi necesari productiei de colagen. Indiferent ca mancam proteine animale sau vegetale, din carne, peste, oua, branza, cereale, leguminoase boabe si oleaginoase putem sintetiza colagen. Ce ne trebuie este un catalizator pentru aceasta reactie, un element care sa stimuleze productia interna. Cine este el? Siliciul!
Exista suplimente cu siliciu stabilizat sub forma de acid ortosilicic care activeaza enzimele cheie generatoare de colagen. Aceste suplimente sunt 100% vegane si nu contin colagen, ci protejeaza propriul colagen prin neutralizarea factorilor oxidativi care il distrug. Secretul tineretii fara batranete? Un strop de siliciu, care sa mentina sinteza naturala de colagen la cote inalte!”, a spus Mihaela Bilic, pe Facebook.