Dieta si nutritie

#consum seminte de dovleac #beneficii seminte de dovleac #seminte de dovleac

Beneficiile consumului de seminte de dovleac! De ce sa le adaugi zilnic in alimentatia ta

Cand oamenii se gandesc la dovleci, majoritatea se gandesc la acele dovleci portocalii care sunt distractivi pentru a fi culesi si sculptati in timpul sezonului de toamna. Dovleceii sunt, de asemenea, excelenti pentru prepararea unor retete delicioase si aromate. Cu toate acestea, stiai ca dovleacul poate fi folosit si pentru semintele sale?

 

Ai auzit de consumul de seminte de floarea-soarelui, seminte de chia si alte tipuri diferite, dar poate ca a venit timpul sa adaugi semintele de dovleac pe lista ta daca nu ai facut-o deja. Dieteticienii ne-au oferit informatii despre ce s-ar intampla daca le-ai adauga in dieta ta. Citeste mai departe pentru a vedea care sunt efectele semintelor de dovleac.

Ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar

Potrivit lui Lauren Manaker, semintele de dovleac contin zinc, un nutrient care sustine sanatatea imunitara.

"Consumul lor in mod constant va poate ajuta sa asimilati suficient din acest mineral cheie si sa va sustineti sanatatea imunitara", spune Manaker.

Este posibil sa resimti disconfort la nivelul stomacului

"Semintele de dovleac sunt bogate in fibre, ceea ce poate fi un lucru bun, dar este important sa practici controlul portiilor", spune Lisa Young, PhD, RDN, autoarea cartii Finally Full, Finally Slim si nutritionist in practica privata.

Daca consumi prea multe seminte de dovleac deodata, Dr. Young sugereaza ca aceasta poate duce la gaze si disconfort gastric.

Este posibil sa consumi prea multe calorii

Dr. Young sfatuieste ca, desi semintele de dovleac sunt bogate in vitamina E si grasimi nesaturate, prea multe dintre ele pot duce la introducerea a prea multe calorii in dieta zilnica.

In medie, un sfert de cana de seminte de dovleac uscate reprezinta aproximativ 180 de calorii. Daca ar fi sa dublezi portia, ai dubla caloriile, ajungand cu usurinta la peste 300 de calorii intr-o singura gustare. Asadar, oricat de hranitoare ar fi aceste seminte, Dr. Young sfatuieste ca cel mai bine este sa practici moderatia.

Reduce riscul de cancer la san

Potrivit lui Manaker, semintele de dovleac contin lignani - polifenoli care pot ajuta la reducerea riscului de cancer de san.

Intr-un studiu observational postat in Nutrition and Cancer Journal, s-a descoperit ca, consumul de seminte de dovleac a fost asociat cu un risc redus de cancer de san la femeile aflate la postmenopauza. Un alt studiu postat in aceeasi revista a sugerat ca lignanii din acest aliment pot juca, de asemenea, un rol important in tratarea acestui cancer.

Veti obtine o multime de nutrienti

"Semintele de dovleac contin minerale importante, precum fierul si calciul", spune Dr. Young.

Potrivit Clinicii Mayo, doza zilnica recomandata de calciu este de 1.000 pana la 1.200 de miligrame pentru barbati si 1.200 pentru femei, daca aveti 51 de ani sau mai mult. Intre timp, aportul zilnic recomandat pentru fier este de 10-15 miligrame pentru barbatii si femeile adulte si de 30 de miligrame pentru femeile insarcinate.

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare