Dieta si nutritie

#beneficii carbohidrati #tipuri de carbohidrati #carbohidrati

3 tipuri de carbohidrati si ce trebuie sa stii despre aceste substante

Carbohidratii sunt macronutrienti asimilati de organism prin consumul anumitor alimente si bauturi. Zaharurile, amidonurile si fibrele sunt principalele 3 grupe de carbohidrati de care ai nevoie, pentru un nivel optim al sanatatii fizice si mentale.

Beneficiile carbohidratilor sunt cat se poate de variate. Aceste substante furnizeaza organismului energie, ajuta la conservarea muschilor, stimuleaza sanatatea digestiva si influenteaza buna functionare a inimii. Afla mai multe despre acestia:

Cum proceseaza organismul carbohidratii?

Sistemul digestiv al organismului descompune carbohidratii in glucoza si zahar, substante absorbite apoi de fluxul sanguin pentru a putea produce energie. Este important sa stii ca nivelul carbohidratilor asimilati influenteaza valoarea glicemiei in organismul uman, prin cresterea nivelului de zahar din sange (hiperglicemie).

Atunci cand nivelul zaharului de sange este mentinut la valori ridicate pentru un interval de timp considerabil, poti fi expus riscului de a dezvolta diabetul zaharat. La polul opus, nivelurile prea mici de zahar din sange (hipoglicemie) sunt cauzate de un aport scazut al carbohidratilor in dieta. Manifestari specifice acestei probleme:

●       tremuraturi;

●       stari de anxietate;

●       irascibilitate;

●       scaderea puterii de concentrare;

●       confuzie si episoade de delir;

●       vedere incetosata;

●       ritm cardiac accelerat;

●       ameteala si somnolenta; 

●       pofta de mancare inexplicabila etc

Ce sunt zaharurile?

Zaharurile sunt carbohidrati simpli, descompusi rapid in organism. Ca urmare a acestui proces, nivelul de zahar din sange creste si apoi scade la fel de rapid. De aceea, in urma consumului unui aliment cu un continut de zahar ridicat, este posibil sa observi o stare asociata unei explozii de energie, posibil continuata apoi cu o stare de oboseala.

Exista 2 tipuri de zaharuri:

●       zaharuri naturale - regasite in lapte si fructe proaspete;

●       zaharuri adaugate - regasite in dulciuri, conserve cu fructe si sucuri.

Retine ca organismul nu poate deosebi zaharurile naturale de cele adaugate, insa este important de adaugat faptul ca alimentele cu zaharuri naturale mai contin vitamine, minerale si chiar fibre (doar in cazul anumitor produse).

Se recomanda un consum limitat de alimente dulci, pentru a mentine nivelul de zahar din sange in limitele considerate ca fiind normale. Iata recomandarile specialistilor:

●       pentru femei - nu mai mult de 25g (6 lingurite) pe zi;

●       pentru barbati - nu mai mult de 36g (9 lingurite) pe zi.

Ce sunt amidonurile?

Amidonurile sunt carbohidrati complecsi, ce necesita mai mult timp pentru a fi descompusi in organism. Ca urmare, nivelurile de zahar din sange raman stabile pentru o perioada mai mare, de aceea, starile specifice dureaza mai mult timp.

Pentru asimilarea acestor carbohidrati, poti include in meniul tau:

●       fasole alba si neagra, linte sau naut;

●       mere, pepene, fructe de padure;

●       fulgi de ovaz, paine si paste din grau integral;

●       porumb, mazare si cartofi.

Ce sunt fibrele?

Fibrele sunt carbohidrati complecsi, pe care, insa, organismul nu ii poate descompune. Cea mai mare parte a fibrelor asimilate tranziteaza intestinele, stimuland procesul digestiv. Totodata, fibrele ajuta la reglarea glicemiei, scaderea valorilor colesterolului rau, precum si la mentinerea unei senzatii de satietate pentru cat mai mult timp.

Alimente bogate in fibrele:

●       mazarea;

●       zmeura;

●       avocado;

●       pastele din grau integral;

●       prunele uscate;

●       lintea; 

●       orezul brun;

●       perele;

●       porumbul;

●       semintele de in;

●       cartofii dulci;

●       fulgii de ovaz.

Expertii recomanda ca persoanele adulte sa beneficieze de un aport de fibre cu o valoare de 25-30 g pe zi. De asemenea, este important ca acestea sa fie asociate unui consum optim de apa, de cel putin 2 litri pe zi. In cazul unui consum excesiv de alimente bogate in fibre, pot aparea crampe abdominale si probleme de stomac.

Este sanatoasa reducerea carbohidratilor in dieta?

Unele diete, precum dieta Atkins sau dieta ketogena, propun un numar redus al carbohidratilor, fiind concepute astfel pentru a stimula pierderea in greutate. Discuta cu medicul specialist despre efectele pe termen lung ale unui astfel de regim alimentar, inainte de a incepe o dieta saraca in carbohidrati, sau care ii exclude complet din meniu.

Notiunile pe care le-ai descoperit in articolul de astazi au un rol pur informativ si nu trebuie sa inlocuiasca expertiza medicului specialist. Consulta sfatul acestuia, privind aportul optim de carbohidrati in meniul tau, raportat la factori precum varsta, greutatea si problemele de sanatate cu care te poti confrunta.

REFERINTE

Cleveland Clinic Staff. “Carbohydrates: Types & Health Benefits.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/articles/15416-carbohydrates. Last medically reviewed August 2, 2021. Accessed October 17, 2022

FOTO: unsplash.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare