Dieta si nutritie

#alimente de evitat pe canicula # alimentatie canciula #canicula

Alimente pe care sa le eviti in perioadele caniculare

 

Valurile de caldura devin tot mai intense, prin urmare este esential sa acordzi o atentie sporita alegerilor alimentare pe care le faci. In zilele de vara organismul are nevoie de alimente care sa il hidrateze si sa ii ofere nutrientii necesari pentru a se mentine sanatos.

Exista insa si unele alimente pe care ar trebui sa le eviti in perioadele caniculare, deoarece pot amplifica disconfortul si pot pune presiune suplimentara asupra sistemului digestiv si a capacitatii de racire a organismului. Iata care sunt acestea:

Alimente prajite si grase

Alimentele prajite si cele bogate in grasimi saturate sunt greu de digerat si necesita o cantitate mare de energie pentru a fi procesate de organism. In timpul caniculei, cand corpul se lupta deja cu efortul de a se raci, consumul acestor alimente poate agrava disconfortul si poate provoca senzatia de oboseala si letargie. Inlocuieste alimentele prajite cu optiuni mai usoare si mai sanatoase, cum ar fi legumele la gratar sau pestele la abur.

Alimente bogate in zahar

Deserturile dulci si bauturile indulcite pot parea atractive in timpul verii, dar consumul excesiv de zahar poate provoca deshidratare si poate afecta nivelul de energie. Zaharul poate creste si inflamatia in organism, amplificand senzatia de disconfort in zilele fierbinti. Inlocuieste dulciurile cu fructe proaspete si optiuni mai sanatoase, cum ar fi inghetata facuta acasa din fructe naturale sau smoothie-uri cu ingrediente proaspete.

Alcool

Consumul de alcool in timpul caniculei poate fi periculos pentru sanatate. Alcoolul are un efect diuretic asupra organismului, ceea ce inseamna ca poate accelera procesul de deshidratare. De asemenea, alcoolul poate afecta abilitatea organismului de a regla temperatura corpului, ceea ce poate fi periculos in zilele foarte calduroase. Inlocuieste bauturile alcoolice cu apa sau sucuri naturale pentru a te mentine hidratat si sanatos.

Mancaruri grele si copioase

Inlocuieste mancarurile grele, care necesita un efort mare de digestie, cu optiuni mai usoare si mai putin consistente in timpul verii. Mancarurile grele pot provoca senzatia de disconfort si pot pune presiune asupra sistemului digestiv, afectand capacitatea organismului de a face fata temperaturilor ridicate. Opteaza pentru salate bogate in legume proaspete, fructe, cereale integrale si proteine usoare, cum ar fi puiul sau pestele.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare