Dieta si nutritie

# alimente semipreparate #alimente preparate #nutritionisti #alimente

3 alimente gata preparate pe care nutritionistii le evita

Ce este mancarea gata preparata? Auzim constant ca mancarea semipreparata este un sabotor al unui regim alimentar echilibrat si sanatos. Totusi, de ce sunt atat de nocive aceste alimente si preparate? In primul rand, acest tip de mancare este gatit, ambalat, inghetat si pus pe rafturile magazinelor spre vanzare, astfel pierzand majoritatea nutrimentelor si vitaminelor necesare corpului. Este adevarat ca mereu cand gatim alimente, ele isi pierd din proprietatile naturale. Prin inghetare acest proces este intensificat iar mancarurile semipreparate ajung sa nu ne mai ofere cele necesare organismului.

O sa fiti surprinsi de faptul ca mancarurile semipreparate nu se rezuma doar la cartofii prajiti congelati, cascavalul pane sau burgerii de la restaurant. Pana si diferite tipuri de paine pot fi considerate gata preparate si nesanatoase. Nutritionistii ne incurajeaza sa evitam urmatoarele tipuri de alimente procesate:

1. Margarina

Margarina este un produs folosit de zeci de ani, fie ca un component esential in diferite mancaruri, fie independent - dimineata cu paine si gem de exemplu. Totusi, nutritionistii ne recomanda sa evitam acest produs - nu in totalitate, dar ei ne incurajeaza sa-l consumam destul de rar. Margarina este un aliment procesat in exces care duce la probleme cu greutatea, colesterol ridicat, tensiune arteriala si multe alte afectiuni cardio-vasculare.

Cateva lingurite pe saptamana sau intr-o dimineata la micul dejun, cu gem sau marmelada este in regula de consumat.

2. Unt de arahide fara grasimi

Unele alimente contin mai multe grasimi in mod normal, iar componenta lor ar trebui pastrata ca atare. Untul de arahide, de exemplu, este un astfel de produs. Un secret impartasit de nutritionisti este faptul ca untul de arahide normal, ca si cel cu un continut scazut de grasimi, au aproximativ acelasi numar de calorii.

Cu toate acestea, grasimile naturale din untul de arahide sunt estompate de zaharuri si un continut ridicat de amidon, astfel aparand varianta cu mai putine grasimi. Totusi, pentru ca nu putem renunta la acest aliment delicios, cum reusim sa ne dam seama care produs este mai bun? Raspunsul e simplu: un unt de arahide autentic ar trebui sa contina doar arahide prajite si poate putina sare.

3. Dressing de salata

La fel cum untul de arahide are diferite variatii nesanatoase, si sosurile de salate sunt la fel. Orice dressing de salata, la plic sau la sticla, contine de obicei multe grasimi, adaos de zahar, sodiu si conservanti. E important sa verificati mereu eticheta, nu doar pentru compusii unui produs, dar si pentru lista de ingrediente din care este facut. Cea mai indicata varianta ar fi sa va preparati sosuri sanatoase si gustoase pentru salate chiar acasa.

Consumul excesiv de mancare si alimente gata preparate este asociat cu inflamatiile cronice. Aceasta stare poate duce la un risc crescut de boli, care duc pana la cancer si obezitate. Tocmai de aceea nutritionistii ne recomanda sa evitam diverse tipuri de preparate, cum ar fi cele prezentate mai sus, sau sa gasim solutii alternative si sanatoase pentru consum.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului