Dieta si nutritie

#osteoporoza #oase #sanatatea oaselor #alimente oase

3 alimente care iti slabesc oasele

Alimentele pe care le consumi joaca un rol important in starea ta de sanatate, indiferent ca este vorba despre efecte imediate sau unele care se vad de-a lungul timpului. Spre exemplu, anumite alimente pot sa conduca la slabirea rezistentei osoase sau chiar sa blocheze accesul mineralelor importante in procesul de intarire a oaselor.

Iata o lista de alimente de care ar trebui sa te feresti daca vrei sa ai oase sanatoase.

1 Sare

Sarea impiedica absorbtia calcului in oase si provoaca astfel slabirea masei osoase intr-un timp foarte scurt. Pentru fiecare 2300 de miligrame de sodiu consumate, vei pierde 40 de mg de calciu , conform testelor facute de medicii dieteticieni.

Partea proasta este ca 2300 de mg este limita pe care oamenii ar trebui sa o aiba la consumul de sare, insa cei mai multi dintre acestia ingereaza cantitati duble sau triple, ceea ce provoaca probleme grave de sanatate.

In acest sens este recomandat sa eviti alimentele prelucrate - acestea contin cantitati mari de sare care ajuta la prelungirea termenului de valabilitate. In plus, nu adauga prea multa sare la mancare, decat suficienta pentru ca alimentele sa prinda gust.

2 Bauturi carbogazoase

Bauturile carbogazoae contin acid fosforic, element care stimuleaza eliminarea calciului prin urina. Astfel, cu cat consumi mai des bauturi carbogazoase, cu atat oasele tale vor fi mai slabire. Evita, in mod special, bauturile care contine cola pentru ca acestea sunt cu mult mai nocive decat restul.

3 Cofeina

Cofeina nu este la fel de nociva precum sarea si bauturile acidulate, insa este totusi destul de periculoasa pentru sistemul osos . La 100 de miligrame de cofeina consumata (cantitate continuta de obicei de o ceasca medie de cafea) vei pierde 6 miligrame de calciu. Desigur, 6 mg nu este o cantitate mare, insa in conditiile in care bei prea multa cafea in fiecare zi si consumi prea putine produse bogate in calciu risti sa ai probleme cu oasele.

O varianta este optezi intotdeauna pentru cafea decofeinizata sau sa te limitezi la o singura cana cu cafea pe zi.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare