Cum sa...

#centrala lemne #incalzire casa

Solutii eco-friendly pentru incalzirea casei tale cu o centrala pe lemne

Daca doriti sa va incalziti casa cu lemne, ar trebui sa alegeti un sistem de incalzire centrala pe lemne.  Este recomandat un cuptor cu lemne sau un cazan, acestea fiind mult mai eficiente decat o soba pe lemne. Sobele cu lemne costa mai putin si au o eficienta generala mai buna si emisii mai mici. Dezavantajul ar fi ca sobele pur si simplu nu sunt practice ca unica sursa de caldura in casele cu multe incaperi.

 

Unii oameni prefera, de asemenea, un cuptor pentru a mentine mizeria asociata sau potentialul pericol in afara spatiului principal de locuit. Boilerele si centralele pe lemne sunt de obicei instalate in mod normal intr-o camera tehnica. De asemenea, isi distribuie caldura prin sisteme de aer cald sau cu circulatie de apa calda.

Care sunt avantajele folosirii unei centrale termice pe lemne?

Folosirea unei centrale termice pe lemne implica eliberarea de caldura in locuinta pentru un timp indelungat. De asemenea, montarea nu necesita autorizatii speciale si poate sa fie montata chiar si de dumneavoastra. Reprezinta o solutie pentru zonele in care nu exista retea de gaze naturale. Un alt avantaj este reprezentat de faptul ca functioneaza independent sau conectata la alte echipamente de incalzire.

Centrala termica pe lemne reprezinta cea mai ieftina optiune pentru incalzirea caselor aflate in zonele rurale. Mai ales daca lemnul provine din zone unde taierea copacilor este aprobata, costurile sunt aproape inexistente. Lemnul este una dintre cele mai folosite materii prime pentru a produce caldura. Din acest motiv, centralele termice pe lemne reprezinta alegerea ideala pentru proprietarii de locuinte din zonele rurale.

Sistemul de centrala termica pe lemne este unul usor de utilizat, avand functie de setare in timpul functionarii, dar si cand doar este pornit. Consumul de combustibil nu este unul ridicat. Multi romani isi doresc un raport de caldura/consum cat se poate de bun. Ei bine, centrala termica poate oferi pe deplin acest lucru.

Deoarece functioneaza pe baza de lemn, carbune si deseuri lemnoase, centrala pe lemn este o sursa eficienta de energie. De asemenea, pe termen lung, aceasta poate fi o solutie sustenabila si ecologica pentru producerea de energie. La inceput este nevoie de o investitie destul de mare, dar durata de viata a unei centrale pe lemne de la Dolinex fiind de cel putin 25 de ani, investitia se amortizeaza repede.

Sisteme fortate de incalzire cu aer cald

Daca casa dumneavoastra are deja conducte de aer cald fortat, poate doriti sa luati in considerare instalarea unei centrale pe lemne. Aceste centrale sunt in general controlate termostatic, au un focar de dimensiuni bune, control automat al tirajului si baterii optionale de apa calda. Multe cuptoare cu lemne sunt, de asemenea, concepute pentru a arde carbune, iar unele au suflante pentru temperaturi de ardere crescute. De asemenea, au si tigai de evaporare optionale pentru umidificare.

Indiferent de caracteristicile lor individuale, toate ard lemne pentru a incalzi aerul intr-unul schimbator de caldura. Aerul incalzit este apoi distribuit in spatiul de locuit din casa dumneavoastra prin conducte. Deoarece, in general, nu exista capacitate de stocare a caldurii intr-un sistem de aer cald fortat, centrala trebuie alimentata in mod regulat. Acest lucru se face pentru a mentine o temperatura confortabila in casa dumneavoastra in timpul lunilor mai reci de iarna.

Sisteme de incalzire hidronica

Un cazan pe lemne este o alegere evidenta pentru o locuinta cu calorifere sau alte sisteme hidronice (apa calda care se deplaseaza prin tevi). Majoritatea cazanelor au usi grele din fonta pentru focar, regulatoare automate de tiraj si comenzi de limita inalta. Focul este in general inconjurat de o manta de apa, care transfera caldura de la foc in apa. Apa incalzita este apoi transmisa prin sistemul hidronic de distributie a caldurii in spatiul dumneavoastra de locuit.

In plus, mantaua de apa ofera protectie impotriva supraincalzirii focarului, o caracteristica de design care nu este disponibila intr-o centrala cu aer cald. Majoritatea cazanelor pe lemne ofera optiuni baterii de apa calda menajera si gratare de carbune. Un sistem de incalzire centrala hidronic, pe lemne, ofera multe avantaje. Una dintre cele mai evidente este capacitatea de a incalzi apa calda menajera.

Un alt avantaj este ca un sistem hidronic poate fi proiectat sa includa rezervoare suplimentare de stocare a caldurii. Acestea permit cazanului sa fie incalzit oarecum ca un incalzitor de zidarie, unde un foc fierbinte bun pe zi poate fi tot ce aveti nevoie. Deoarece focul arde rapid la o temperatura ridicata, arde si curat, practic fara emisii in sus. Rezervoarele suplimentare de apa stocheaza excesul de caldura pentru utilizare ulterioara. Acest tip de aranjament de depozitare se potriveste excelent cu incalzirea radianta prin pardoseala, dar si radiatoarele de plinte vor functiona.

Sisteme de incalzire combinate

O modalitate de a obtine mai multa flexibilitate este sa instalati o unitate de incalzire centrala combinata. Aceste cazane sau cuptoare sunt concepute pentru a arde lemne si petrol sau gaz daca focul de lemne se stinge inainte de a ajunge acasa. Acest tip de sistem va permite sa ardeti lemnul atunci cand este convenabil sa faceti acest lucru. De asemenea, sa va bazati pe combustibilul de rezerva atunci cand lemnul nu este convenabil.

Unele sisteme sunt chiar echipate cu o bobina de incalzire electrica de rezerva. Unele cazane sau cuptoare combinate mai vechi folosesc o singura camera de ardere pentru ambii combustibili. Din pacate, acest lucru creeaza un compromis de design, iar aceste unitati nu vor functiona niciodata la eficienta potentiala maxima pentru niciunul dintre combustibili. De asemenea, nu este neobisnuit ca funinginea si cenusa zburatoare dintr-o unitate combinata pe lemne sa acopere capul arzatorului cu ulei. Solutia pentru aceasta fiind curatarea frecventa a capului arzatorului.

Aceasta problema este eliminata atunci cand cazanul sau cuptorul combinat are doua camere de ardere separate, o caracteristica mai tipica tehnologiei actuale. Cu acest design, ambele camere de ardere pot fi proiectate pentru a maximiza arderea eficienta a combustibililor respectivi. Intr-un incalzitor multicombustibil, cei doi combustibili nu sunt utilizati in mod normal simultan. Incalzitoarele combinate cu lemne pot fi centrale cu aer cald, fie cazane cu apa calda. Principalul dezavantaj al unitatilor combinate este ca acestea tind sa fie mai scumpe decat un incalzitor cu un singur combustibil.

Unitati de incalzire duble

Exista inca o alta strategie, foarte populara, cu mai multe combustibili: unitati duale, denumite uneori „adaosuri”. Cu aceasta abordare, un cazan sau o centrala separata pe lemne este instalata ca adaos la un sistem de incalzire centrala existent pe combustibili fosili. Daca este instalata corect, o strategie cu doua unitati va avea ca rezultat functionarea eficienta pentru ambele unitati.

Strategia suplimentara este o modalitate ideala de a face un sistem existent alimentat cu combustibili fosili sa fie regenerabil cel putin o parte din timp. Dezavantajul este ca este costisitor sa instalati un al doilea sistem. Dar sistemele duale ofera flexibilitate maxima operationala si de alimentare.

Cazane de exterior

Aceasta discutie despre caldura centrala pe lemne nu ar fi completa fara a mentiona cazanele de exterior. Cazanele de exterior (numite adesea in mod eronat „cuptoare” de catre producatorii lor) sunt destul de populare in zonele rurale.

In cele mai multe modele, o camasa de apa inconjoara focarul cazanului si caldura este transferata de la foc in apa. Aceasta este apoi pompata prin conducte izolate de apa subterana catre casa dumneavoastra. Apa calda trece apoi printr-un schimbator de caldura sau direct intr-o varietate de emitatoare de caldura. Aceasta poate fi conectata si la rezervorul de apa calda menajera.

Pe langa locuinta, un cazan de exterior dimensionat corespunzator poate incalzi si garaje separate, magazii, si piscine. Deoarece arderea are loc in aer liber, murdaria si praful din interior asociate in mod normal cu arderea lemnului in casa sunt eliminate. In dezavantaj, mentinerea focului se face doar afara, astfel incat si in sezonul rece trebuie sa iesiti din confortul casei pentru alimentare.

In anumite circumstante un cazan de exterior poate avea sens. Pentru majoritatea oamenilor, insa, un incalzitor central pe lemne sau o soba pe lemne este probabil o alegere mai buna. Veti arde mai putin lemn si veti economisi bani pe termen lung.

Alegerea sistemului de incalzire pe lemne

Designurile, caracteristicile si calitatea oferite de centralele si cuptoarele de uz casnic pe lemne variaza destul de mult. Mai ieftin nu este neaparat mai bun. Spre deosebire de sobele cu lemne, aceste cuptoare si cazane tind sa arate aproximativ la fel din exterior. In general, sunt o cutie dreptunghiulara cu mai multe usi din fonta si cateva cadrane, manometre sau intrerupatoare pe partea din fata.

Ce se afla in interiorul cutiei, cat de bine sunt proiectate componentele sale si cat de eficient functioneaza sunt punctele principale asupra carora trebuie sa va concentrati. Asigurati-va ca priviti cu atentie istoria companiei si incercati sa obtineti cat mai mult feedback impartial, de la terti. Cu cat producatorul lucreaza mai mult timp, cu atat sunt mai mari sansele de a obtine un produs de calitate. Discutati cu o persoana experimentata in incalzire centrala pe lemne.

In concluzie, centrala pe lemne poate fi o optiune durabila pentru incalzirea casei tale. Totusi, trebuie sa tii cont de toti acesti factori inainte de a lua o decizie. In plus, puteti citi mai multe sfaturi din ghidul oferit de Dolinex - sursa aici. In orice caz, este important sa iti alegi o optiune de incalzire care sa fie potrivita pentru nevoile tale si pentru mediul inconjurator.

FOTO: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului