Cum sa...

#metoda asezare hartie igienica # asezare hartie igienica #hartie igienica

Da, exista un "mod corect" de a atarna hartia igienica. Iata care este acesta

In ce directie ar trebui sa atarni hartia igienica, este o dezbatere populara in multe gospodarii. Pozitionezi rola de toaleta astfel incat hartia sa iasa pe partea de sus si sa atarne in fata sau preferati ca hartia sa se desfasoare din spatele rolei, pe perete?

In incercarea de a lamuri odata pentru totdeauna aceasta dezbatere, un jurnalist al abc.net.au a intrebat doi experti.

Hartia igienica se atarna spre exterior . Care este motivul

Ashley Iredale, lider de echipa la grupul de aparare a consumatorilor CHOICE, da un verdict clar.

"Exista doua tipuri de oameni in lume - cei care agata hartia igienica spre exterior si cei care gresesc si o atarna spre perete", spune el.

"Brevetul original din anii 1800 al ideii pentru hartia igienica perforata arata de fapt ca aceasta este menita sa fie atarnata spre exterior", explica dl Iredale, a carui echipa testeaza produse albe, produse de spalatorie si hartie igienica.

Intr-adevar, in 1891, inventatorul hartiei igienice perforate, Seth Wheeler, a ilustrat o rola de hartie igienica in care hartia igienica este atarnata spre exterior.

Ai nevoie de un motiv stiintific? Germenii sunt problema!

Exista un motiv intemeiat pentru care rola de hartie igienica trebuie sa atarne in sus si deasupra - si are legatura cu igiena.

"Unul dintre elementele cheie pentru a mentine o toaleta igienica este reducerea la minimum a contactului dintre oameni si suprafete", spune Dr. Christian Moro, profesor asociat de stiinte medicale si medicina la Bond University din Gold Coast.

Pozitionarea rolei peste partea superioara inseamna ca hartia atarna departe de perete.

"In functie de tipul de suport pentru role, acest lucru scade adesea sansele ca un utilizator sa atinga peretele din spate, atunci cand ia hartia, lasand germeni pe acea suprafata care pot fi raspanditi la urmatorul utilizator", spune Dr. Moro.

“Germenii pot fi raspanditi prin atingerea sulului de hartie igienica, vaporizati in aer, precum si prin contactul cu suprafetele din intreaga baie. Printre acestia se numara streptococul, stafilococul, E. coli si cei care pot provoca raceala comuna”, adauga Dr. Moro.

Moro mai declara ca reducerea contactului cu orice suprafata - cum ar fi rola de toaleta - te poate ajuta sa eviti contactul cu orice fel de impuritati. De asemenea, el recomanda sa lasi jos capacul de la vasul de toaleta inainte de a trage apa si a te spala si usca pe maini.

Exista o exceptie de la regula

Daca va incadrati in tabara "hartia igienica ar trebui sa atarne spre perete", s-ar putea sa fii incurajat de faptul ca, intr-o anumita situatie, ai dreptate.

"Exista o singura exceptie de la regula generala, si anume daca aveti copii foarte mici sau o pisica ori un caine, care pot pune mana mai usor pe rola daca aceasta este atarnata deasupra, si o pot derula", spune dl Iredale.

Da - dupa cum poate confirma oricine are un copil mic, un catelus sau o pisica jucausa, hartia igienica suspendata risca sa fie derulata de mainile mici sau de labutele pufoase.

Deci, daca doresti sa te protejezi de germeni si boli nedorite, mai ales daca ai musafiri sau in casa locuiesc multe persoane, cel mai bine este sa atarni hartia igienica spre exterior. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului