Cum sa...

#alegere lustre moderne #lustre moderne # lustre

Cateva lucruri de care sa tii cont atunci cand alegi lustre moderne

Atunci cand alegi un stil al iluminarii, sunt cateva lucruri de care trebuie sa tii cont inainte sa selectezi corpurile de iluminat pe care le crezi potrivite. In caz contrar, lustrele, veiozele, aplicele si celelalte corpuri de iluminat pe care vrei sa le instalezi ar putea avea un aspect inoportun dupa montare, fie din cauza nepotrivirii cu incaperea in care sunt amplasate, fie din cauza dimensiunilor sau a decoratiunilor pe care le prezinta.

Stilul modern de iluminat este foarte des utilizat multumita capacitatii de conservare a energiei pe care o prezinta sursele LED si a coordonarii simplu de realizat intre corpurile de iluminat si piesele de mobilier, aparatura, materiale, finisaje si culori. Toate acestea sunt detalii importante de design la care trebuie sa fii atent.

Stilul modern

Stilul modern este adesea confundat cu stilul contemporan de design interior, insa exista destule diferente majore intre acestea, iar specialistii in iluminat de la eOrion.ro ne-au oferit cateva informatii pretioase. Astfel, in randurile de mai jos vei putea descoperi cateva detalii ale stilului modern si ce tip de lustre ar fi ideal pentru un astfel de mediu.

Stilul modern provine de la miscarea moderna de arta ce a avut loc intre anii 1920 si 1950. Este diferit de stilul contemporan, fiindca este un stil clar definit, venit ca raspuns la erele Victoriana si Gotica in care erau folosite ornamente in exces si texturi “grele”. Astfel, indiferent ca vorbim de lustre, candelabre sau alte corpuri de iluminat, stilul modern se concentreaza pe linii “curate”, forme geometrice si simplitate. In plus, acest stil de design interior determina si un stil de viata ce incurajeaza minimalismul si conservarea energiei.

Cateva lucruri pe care sa le ai in vedere inainte sa alegi lustre moderne

Ar trebui sa aleg surse LED?

Sursele de iluminat cu tehnologie LED sunt prezente in dotarea celor mai multe lustre moderne, iar motivul este unul simplu: aceasta tehnologie este noul standard al iluminarii eficiente, folosind o mica parte din puterea pe care o consuma becurile incandescente sau cele cu halogen. Tehnologia LED este mai “curata”, mai eficienta, emite mai putina caldura si are costuri mult mai mici. In plus, durata de viata a unui bec LED poate depasi 50.000 de ore de folosinta, asadar s-ar putea sa nu fie necesar sa schimbi vreodata un bec al lustrei tale.

Dimensiunile incaperii

In functie de dimensiunile fiecarei incaperi si de raportul lungime/latime, va trebui sa alegi fie un corp de iluminat general de mari dimensiuni, fie multe lustre, dar mai mici, pe care sa le amplasezi astfel incat lumina oferita sa fie uniforma. Ideea este sa gasesti un echilibru intre cantitatea de lumina necesara si umplerea spatiului de deasupra capului, in special in cazul unei incaperi mari, cu tavan inalt.

Inaltimea tavanului

In cazul in care tavanul este inalt, ar trebui sa te gandesti la mai multi lumeni si la conuri de lumina mai inguste, pentru a nu se disipa pana intalnesc podeaua. Astfel, va trebui sa cauti lustre care “arunca” lumina numai in jos si sa le dotezi cu becuri de putere mai mare. Pe langa lustre, stilul modern adesea accepta si spoturile incastrate, iar motivul este simplu: acestea pot da o lumina puternica si concentrata, iar designul este minimalist.

Coordonarea culorilor si a stilului

Bineinteles, va trebui sa coordonezi stilul si culorile lustrelor pe care le alegi cu cele ale obiectelor din incapere. Stilul modern foloseste suprefete “glossy”, finisaje nichelate si chiar elemente naturale prelucrate, precum lemnul. Lustrele pe care le alegi ar trebui sa se incadreze in aceasta viziune pentru a gasi acel echilibru dintre “chic” si clasic.

Ca in cazul oricarui alt proiect, redecorarea casei tale necesita un plan bun inainte de orice altceva. Trebuie sa alegi un stil care te caracterizeaza, apoi sa planifici iluminarea pas cu pas pentru a sti cu exactitate ce lustre se potrivesc si unde ar trebui acestea amplasate pentru cel mai bun efect. Dupa ce ai stabilit stilul si necesitatile, viziteaza eOrion.ro si gaseste lustrele ideale pentru orice incapere!

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului