Cum sa...

# scapa de musculita de otet #musculita de otet #otet

Cum sa scapi de musculitele de otet care-ti invadeaza bucataria

Musculitele apar deseori in preajma fructelor sau a legumelor foarte copate si se numesc musculite de fructe sau musculite de otet. Este greu sa scapam de ele pentru ca sunt minuscule si se strecoara usor prin plase, dar exista solutii.

De unde provin musculitele de otet si cat timp traiesc

Musculitele de otet pot depune pana la 500 de oua in apropierea alimentelor care fermenteaza din cauza coacerii foarte puternice, sau a altor materiale organice. Intregul ciclu de viata de la ou la adult dureaza aproximativ 8 - 10 zile, astfel incat ele prolifereaza cu mare rapiditate. De asemenea, musculitele de otet isi pot depune ouale in scurgerea de la chiuveta, in cosurile de gunoi, in sticlele si conservele goale, in pungile de gunoi si chiar in mopuri si in buretii de bucatarie umezi.

Prevenirea aparitie musculitelor de otet

Primul pas in controlul musculitelor de otet este eliminarea surselor de atractie si a locurilor de reproducere. Nu lasati expuse fructele sau legumele coapte, cum ar fi bananele, ceapa, rosiile sau cartofii. Pastrati-le in frigider pana cand problema este rezolvata.

Musculitelor de otet mai sunt atrase de alcool si de alte bauturi dulci, asa ca aveti grija sa inchideti bine sticlele cu vin sau cu suc.

Curatati frecvent cosurile de reciclare care contin sticle si cutii goale si asigurati-va ca, inainte de a le pune in cos, ele au fost bine golite. De asemenea, asigurati-va ca fundurile si laturile cosurilor sunt curate si nu contin resturi alimentare sau sucuri.

Din pacate, chiar si atunci cand toate sursele de atractie sunt eliminate, daca musculitele si-au depus deja ouale intr-o alta locatie greu accesibila, cum ar fi o scurgere de chiuveta, ciclul se va relua repede. Un insecticid serosol pe baza de piretru poate fi folosit pentru musculitele adulte, dar nu distruge si ouale sau larvele care deja sunt in bucataria ta.

Capcana cu acoperis de fructe

Capcanele cu fructe sunt usor de facut si foarte eficiente. Ele elimina musculitele de otet adulte pe masura ce apar. O astfel de capcana se poate confectiona in casa. Dintr-o bucata de hartie (20 cm * 25 cm) faceti un con pe care il sigilati cu banda adeziva, lasand doar o mica deschidere la varf. Conul se lipeste cu varful in jos pe gura unei sticle sau a unui borcan in care ati pus o lingurita de otet de mere sau o feliuta de banana coapta. Plasati una sau mai multe dintre aceste capcane in locurile unde ati vazut cel mai des musculitele de otet. Dupa ce le-ati prins pe toate, puteti fie sa le eliberati afara, fie sa le ucideti cu un spary. Daca este necesar, refaceti capcanele si refolositi-le pana la disparitia completa a musculitelor.

Cumparati capcane pentru musculite de otet

Capcanele pentru musculite, muste si alte gaze se pot cumpara. Ele sunt de unica folosinta si sunt imbibate cu o substanta netoxica. Pot prinde aproximativ 2.000 de muste si au o luna ca durata de viata. Se pot cumpara mai multe capcane si plasa in locurile unde ati observat ca apar musculitele sau mustele.

Sursa foto: nasa.gov

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea