INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Cresterea copilului

#parinti #metode de contraceptie #prezervativ #copii #copil #contraceptie #sida #sex #educatie sexuala

Vorbeste-i copilului tau despre sex II

In articolul precedent am prezentat etapele de dezvoltare ale copilului din punct de vedere sexual. Iata cateva modalitati prin care poti face discutiile despre sex mai accesibile.

  

Analizeaza-ti atitudinea

Este normal sa te simti jenat cand ii vorbesti copilului tau despre sex. Poti chiar sa ii spui ca nu te simti foarte confortabil, dar ca iti doresti sa puteti aborda impreuna orice tip de subiect.

Studiile arata ca o educatie sexuala corespunzatoare si o relatie parinte-copil bazata pe incredere previn inceperea vietii sexuale de timpuriu.

Daca vrei sa te documentezi pe aceasta tema, ghideaza-te dupa cartile de specialitate, discuta cu prietenii sau adreseaza-te unui medic. Cu cat explorezi mai mult subiectul, cat atat vei incepe sa te simti mai confortabil.

Incepe educatia sexuala din timp

Evita sa deschizi subiectul brusc, ca din senin. Abordeaza tema inca de cand copilul este mic. De exemplu, daca vorbiti despre corp, atunci include in discutie si partile intime. Pe masura ce copilul creste, adauga mai multe informatii in functie de capacitatea de intelegere a acestuia.

Daca observi ca micutul tau devine retras si nu vrea sa discute despre subiect, atunci ii poti lasa la vedere material informativ: carti de specialitate, documentare, brosuri specializate. In acest fel, vei fi sigur ca sursa de informare este autorizata, corecta, si copilul tau nu alege doar internetul pentru a se documenta.

Ia initiativa

Daca ai un copil mai timid, incearca sa deschizi tu discutia. Sunt foarte multe oportunitati: scenele din filme, cuplurile de pe strada etc. Asteapta sa vezi cum reactioneaza copilul tau si incearca sa nu faci presiuni asupra lui.

Foloseste denumirea corecta a partilor corpului

Foloseste inca de la inceput denumirile corecte pentru partile corpului. Evita diminutivele si aglomerarea cu diferite denumiri. Aceasta poate provoca o confuzie in perceptia copilului.

Nu uita sa incluzi aspectul emotional

Incearca sa conduci discutia si spre implicatiile emotionale, nu numai despre reactiile corpului. Relatiile sexuale implica responsabilitate si grija pentru ambii parteneri. Discuta despre toate etapele unei relatii: cunoasterea prin discutii, mers in oras, la cinema. Toate acestea duc la dezvoltarea unei relatii.

Anticipeaza etapa urmatoare

Schimbarile bruste ii pot speria pe copii. Urmareste-i comportamentul si nevoile de informare. Daca anticipezi urmatoarea etapa, il vei putea pregati din timp pentru noua perioada.

Respectati-va intimitatea

In primii ani de viata, copilul face baie cu parintii, iar nuditatea nu este resimtita de acesta. Dar, in momentul in care micutul este pregatit sa se duca la toaleta singur, se descurca cu imbaierea si se imbraca fara ajutor, atunci ar fi indicat sa ii acorzi intimidate. El insusi se va rusina, va cere sa aiba camera lui.

Nu uita sa il inveti sa respecte si nevoia de intimitate a parintilor. Invata-l sa bata la usa atunci cand vrea sa intre in camera parintilor sau in baie.

Vorbeste despre propriile tale experiente

Copiilor le place sa auda povesti despre parintii lor. Daca, de exemplu, ti-era teama de primul sarut sau te intimidai cand  partenerul te lua de mana. Poti folosi ca suport pentru discutii poze din perioada adolescentei, jurnale, scrisori.

In acest fel, va observa ca si tu ai trecut prin aceleasi etape de dezvoltare ca si el, ai avut aceleasi temeri sau intrebari. Copilul te va vedea accesibil si va prinde incredere in tine.

Relaxeaza-te

Chiar daca nu stii toate raspunsurile la intrebarile copilului tau, nu te ingrijora. Spune-i ca te vei documenta si veti discuta mai tarziu. Important este sa iti respecti promisiunile si sa revii asupra subiectului. Tine cont de forma pe care o dai mesajului. Copilul trebuie sa stie ca nici un subiect nu este cenzurat in familia voastra.

Citeste mai multe despre aceasta tema in articolul: Vorbeste-i copilului tau despre sex I

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Top