Cresterea copilului

#parinti #metode de contraceptie #prezervativ #copii #copil #contraceptie #sida #sex #educatie sexuala

Vorbeste-i copilului tau despre sex I

La varsta de 3 ani, copiii vor sa stie de unde vin bebelusii. La 5 ani, se joaca de-a "doctorul" si incearca sa afle care e diferenta dintre baieti si fete. In jurul varstei de 7 – 8 ani, copiii aud tot mai des cuvantul "sex", pun intrebari legate de contraceptie , iar la 14 ani sunt deja pregatiti pentru a avea relatii sexuale. Conceptul de sexualitate este prezent in viata copilului inca de la o varsta frageda, de aceea este important sa incepem educatia sexuala inca de timpuriu.

 

E bine sa vorbesti cu copilul tau despre sex?

Marea Britanie inregistreaza cea mai mare rata de adolescente insarcinate, din Europa, iar bolile cu transmitere sexuala se raspandesc tot mai mult in randul tinerilor. Specialistii constata ca aceasta este consecinta lipsei de educatie sexuala.

Multi parinti cred ca, daca vor vorbi cu copiii lor despre sex si despre tot ce implica activitatea sexuala, ii vor incuraja, de fapt, in inceperea unei vieti sexuale active de timpuriu.

In Statele Unite, s-a desfasurat un studiu. Au fost intervievate doua grupuri de adolescente: primul, alcatuit din mamici cu varsta cuprinsa intre 12 si 13 ani, iar al doilea, adolescenti de 13, 14 ani.

S-a constatat ca grupul mamicilor tinere nu primise absolut nicio informatie legata de educatia sexuala. Nu stiau nimic despre perioada menstruala sau despre cum se concep copiii. Al doilea grup stia foarta multa teorie, dar nu isi incepuse viata sexuala.  

Cand si cum incepem educatia sexuala?

Ar fi indicat ca educatia sexuala sa inceapa din momentul in care copilul manifesta diferite curiozitati legate de acest subiect.

Cand: 3 – 5 ani

Intre 3 si 5 ani, copilul incepe sa puna intrebari in legatura cu bebelusii. De unde vin ei? Mai tarziu, in al patrulea an de viata, va dori sa stie care e diferenta dintre un baiat si o fata.

In acest interval de timp, copilul trece prin faza Oedip, cunoscuta ca o perioada de visare. Copilul viseaza sa se casatoreasca cu parintele de sex opus, descopera diferentele dintre fetite si baieti si isi constientizeaza identitatea sexuala.

Mai tarziu, incepand cu varsta de patru ani, copilul isi exploreaza propria sexualitate, si asta reiese foarte usor din jocurile pe care le practica: de-a doctorul, de-a mama si tata. E uimitor cum diferentele se marcheaza si la nivelul comportamentului psihologic: in jocurile lor, fetitele sunt intotdeauna cele delicate, tandre, rabdatoare, iar baietii incep sa-si demonstreze forta sau aptitudinile de leader.

Cum?

Jocul "de-a doctorul" ii pune in dificultate pe parinti, pentru ca nu stiu cum sa reactioneze. Incearca sa nu exagerezi sau sa il certi pe copilul tau. Prezenta ta va fi suficienta pentru intreruperea jocului.

Ii poti directiona atentia micutului tau spre altceva, fara sa faci prea mare caz din asta. Dar nu uita ca, mai tarziu, sa ai o discutie cu copilul tau despre acest subiect. Explica-i cum intelegi foarte bine curiozitatea lui pentru propriul corp si pentru corpul prietenilor lui, dar ca se asteapta de la oameni sa umple acoperiti in public. Oricum ai aborda problema, nu il face pe copil sa se simta vinovat. Este foarte probabil sa se rusineze, sa isi piarda increderea in tine.

Explica-i faptul ca toata lumea are dreptul asupra propriului corp, si ca, de aceea, nu trebuie sa atinga alti copii sau sa lase atins de alte persoane. Asigura-l ca, daca la un moment dat, ceva sau cineva il face sa se simta prost, jenat, atunci trebuie sa zica ceea ce il deranjeaza si sa vina la tine. Trebuie sa stii tot ce il deranjeaza pe copilul tau.

Cand : 6 – 11 ani

In acest interval de timp ia sfarsit perioada oedipiana, urmand o faza de repaus. Copilul este mai retras in ceea ce priveste discutiile cu tema sexuala si prefera sa evite subiectele. Respecta-i dorintele si ofera-i o camera numai a lui.

Daca vezi ca incepe sa rusineze, ar fi indicat sa ii respecti, de asemenea, intimitatea in baie sau in spatiul propriu. Este perioada in care incepe sa fie stanjenit de nuditate si incepe sa puna intrebari legate de contraceptie, homosexualitate, pedofilie.

Cum?

Pentru ca, in zilele de astazi, copiii au foarte mare acces la informatie, este foarte probabil sa auda deja cuvantul "sex", sa stie cate ceva, informatia de baza, dar sa nu inteleaga la ce foloseste sau ce este.

Explica-i faptul ca, barbatii si femeile sunt creati pentru a se potrivi, la fel ca si un puzzle, si ca sexul este unul dintre modalitatile prin care oamenii isi arata ca se iubesc. Nu evita sa aduci in discutie subiecte ca violul.

Copilul tau trebuie sa stie ca sexul face parte dintr-o relatie intre doi oameni care se iubesc, si de aceea nu este bine ca cineva sa te oblige sa intretii relatii sexuale.

Pentru ca vor aparea semnele pubertatii, pregateste-te sa ii vorbesti micutului tau despre schimbarile prin care va trece. Pentru ca, in general, copiii devin rusinosi in aceasta perioada, ofera-i raspunsuri scurte si asteapta sa vezi daca doreste sa continue discutia. Nuanteaza informatia si nu te grabi, totusi, sa intri foarte mult in detalii.

Cand: 11 – 14 ani

Este perioada transformarilor - menstruatia, parul care ii va aparea pe corp, flirturile si primul iubit /iubita.

Intrebarile frecvente au legatura cu primele iubiri si cum ne putem demostra sentimental fata de partener, daca SIDA se transmite prin sarut, cand si cum se folosesc metodele de contraceptie .

E posibil ca prima reactie sa fie una de retragere, copilul preferand sa discute cu colegii si prietenii. Dar este important sa stii ca toate aceste intrebari se vor desfasura si in mintea copilului tau. De aceea, acesta trebuie sa aiba certitudinea ca poate veni sa discute cu tine oricand.

Cum?

Daca pana acum, educatia sexuala nu a fost un subiect tabu, nu ar trebui sa iti fie foarte greu sa vorbesti cu copilul tau. Nu dramatiza lucrurile, chiar daca vorbesti, de exemplu, despre SIDA. Explica-i faptul ca se transmite prin raporturi sexuale neprotejate, iar singura metoda care asigura protectie este prezervativul.

Informatiile trebuie sa creasca in complexitate odata cu varsta. Pe la 10 – 12 ani, copilul ar trebui sa primeasca primele cunostinte despre protectie si metode de contraceptie . La varsta de 14-15 ani, ar fi indicat sa cunoasca in amanunt  metodele de protejare, eficacitatea acestora, folosirea corecta si controalele medicale.

In fond, gandeste-te ca discutiile despre viata sexuala reprezinta, de fapt, metode prin care il inveti pe copilul tau sa aiba grija de igiena personala, despre bolile ce pot aparea in urma unui contact sexual si despre prevenirea acestora.

(puteti cititi continuarea in urmatorul articol)

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Top

Sfatul expertului