Cresterea copilului

# sindromul printi si printese #copii #parinti

Sindromul ‘printi si printese’. Pericolul din educatia copiilor

 

Psihologul Iuliana Fulas spune ca  folosirea termenilor precum "printi" sau "printese" inca de la o varsta frageda poate crea o perceptie distorsionata asupra realitatii inconjuratoare. Va continua, in adolescenta sau maturitate, cu dezvoltarea unor deviatii comportamentale semnificative.

Specialistul spune ca acei copii care dezvolta sindromul “printi si printese” vor crede ca lumea este un castel frumos, in care toti sunt slugi umile puse in slujba lor. De asemenea vor opune rezistenta cand vor primi o sarcina din partea parintilor sau, mai tarziu, la locul de munca, din partea superiorilor.

Totodata, victimele acestui sindrom devin egoiste, nu impart jucariile cu alti copii si nu vor spune te rog/multumesc/iarta-ma. Nici nu vor invata sa iubeasca sincer, mai spune psihologul. 

“Sindromul printesei – la fete si a printului – la baieti, constituie un set de deviatii  comportamentale, care de multe ori trec neobservate de parinti sau, mai rau, aceste atitudini sunt alimentate de acestia, prin repetari obsesive a acestor apelative sau cu permisivitate dusa la extrem. Din dorinta de a-i proteja si de a-i ajuta pe cei mici, atat parintii, cat si societatea contribuie la aparitia unor manifestari care le pot afecta viata de adult”, declara psihologul Iuliana Fűlas.

In momentul in care tinerii constientizeaza ca lumea in care traiesc nu este deloc asemanatoare cu cea din povesti, ei traiesc drame puternice. 

Cum sa iti feresti copilul de acest sindrom?

Psihologul spune ca apelativele de print sau printesa trebuie eliminate din vocabularul oricarui parinte si nu ar trebui spuse nici macar in gluma. Copiii trebuie sa fie invatati inca de mici ca fericirea nu consta in a primi, ci in a oferi. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului