Cresterea copilului

# pasaport copil #acte necesare #taxe #pasaport

Ai nevoie de pasaport pentru copil? Ce taxe trebuie sa platesti si ce acte sunt necesare

Daca tocmai ai devenit mamica si planuiesti deja primul concediu alaturi de bebelus, sau daca urmeaza sa pleci pentru prima oara cu un copil, din tara, este important sa stii ca acesta are nevoie de pasaport.

 

Chiar daca urmeaza sa calatoresti in Grecia sau intr-o alta tara din Uniunea Europeana, unde ca adult nu ai nevoie de pasaport, pentru minori pasaportul este obligatoriu, inca din primul an de viata.

Ce taxe trebuie sa platesti si de ce acte ai nevoie?

Pentru eliberarea pasaportului pentru copii este necesar sa achiti taxe si sa ai la tine toate actele necesare.

In 2024, eliberarea unui pasaport pentru copii necesita mai multe acte, precum si achitarea unor taxe.

In plus, este important sa stii ca poti opta pentru un pasaport electronic simplu, sau pentru un pasaport temporar. Diferenta dintre cele doua este data doar de termenul de valabilitate.

Este important sa stii, de asemenea, ca pentru a nu astepta la cozi interminabile, iti poti face programare online. Aceasta este cea mai buna varianta mai ales daca ai copii mici.

Ce taxe trebuie sa platesti pentru pasaportul copiilor

Potrivit Directiei Generale de Pasapoarte, taxele pentru pasaportul unui copil sunt urmatoarele:

Pasaportul simplu electronic (biometric):

  • 258 lei – pentru persoanele cu varsta peste 12 ani.
  • 234 lei – pentru persoanele cu varsta mai mica de 12 ani.

Pasaportul simplu temporar: 96 de lei – indiferent de varsta.

Ce acte trebuie sa ai la tine pentru eliberarea pasaportului unui minor

Acte necesare pentru eliberarea pasaportului, in cazul copiiilor sub 14 ani

  • Certificatul de nastere al minorului, in original.
  • Document/documente de identitate al parintelui/ale parintilor, al reprezentantului legal sau, dupa caz, al persoanei imputernicite, aflate in termen de valabilitate, in original.
  • Documentul care face dovada achitarii contravalorii pasaportului, in original, sau documentul de plata/dovada tranzactiei, editat(a) pe suport hartie sau in format electronic, care contine numarul tranzactiei si datele persoanei pe numele careia se solicita eliberarea documentului de calatorie (nume, prenume, CNP), precum si suma achitata, aferenta tipului de pasaport solicitat.
  • Pasaportul anterior al minorului, daca acesta exista.

In situatia in care cererea pentru eliberarea pasaportului simplu electronic este formulata de un singur parinte/reprezentant legal/persoana imputernicita, aceasta trebuie insotita, dupa caz, si de:

  • Procura speciala prin care un parinte imputerniceste celalalt parinte sau declaratia privind acordul celuilalt parinte, in original, ori duplicat de pe actul original pentru procura speciala si declaratia celuilalt parinte, autentificate si eliberate incepand cu data de 1 ianuarie 2013.
  • Procura speciala, pentru cererile formulate de persoana imputernicita, in original, sau duplicat de pe actul original pentru procurile speciale autentificate si eliberate incepand cu data de 1 ianuarie 2013.
  • Hotararea judecatoreasca de incredintare a minorului, ramasa definitiva si irevocabila, ori hotararea judecatoreasca in temeiul careia parintele exercita singur autoritatea parinteasca, ramasa definitiva si irevocabila sau ramasa definitiva pentru procesele incepute cu data de 15 februarie 2013, ori ordonanta presedintiala care cuprinde in mod expres faptul ca parintele/reprezentantul legal in favoarea caruia s-a dispus exercitarea autoritatii parintesti are dreptul de a solicita eliberarea pasaportului. Hotararile judecatoresti prezentate trebuie sa cuprinda stampila instantei, in original. Hotararile pronuntate in strainatate trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute de lege pentru recunoastere si punere in executare.
  • Hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru procesele incepute cu data de 15 februarie 2013 ori ordonanta presedintiala, prin care instanta a suplinit acordul celuilalt parinte pentru eliberarea pasaportului. Hotararile judecatoresti prezentate trebuie sa cuprinda stampila instantei, in original. Hotararile pronuntate in strainatate trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute de lege pentru recunoastere si punere in executare.
  • Actul de desemnare a reprezentantului legal, numai pentru cererile formulate de acesta, in cazul minorilor care la data punerii sub interdictie nu se afla sub ocrotirea parintilor.
  • Act de deces al parintelui, pentru cererile formulate de parintele supravietuitor ori pentru cele formulate de persoana imputernicita de acesta, in original.

Acte necesare pentru eliberarea pasaportului, in cazul copiiilor peste 14 ani

  • Cartea de identitate sau, dupa caz, cartea de identitate provizorie a minorului, aflate in termen de valabilitate, in original.
  • Certificatul de nastere al minorului, in original.
  • Declaratii privind acordul de eliberare a pasaportului simplu electronic, date, dupa caz, de ambii parinti/un singur parinte/parintele supravietuitor/reprezentantul legal, in original sau duplicat de pe actul original, pentru declaratiile autentificate si eliberate incepand cu data de 1 ianuarie 2013 (pentru minorii casatoriti in conditiile legii, nu sunt necesare aceste declaratii).
  • Certificat de casatorie al minorului casatorit in conditiile legii, in original.
  • Documentul care face dovada achitarii contravalorii pasaportului, in original, sau documentul de plata/dovada tranzactiei, editat(a) pe suport hartie sau in format electronic, care contine numarul tranzactiei si datele persoanei pe numele careia se solicita eliberarea documentului de calatorie (nume, prenume, CNP), precum si suma achitata, aferenta tipului de pasaport solicitat.
  • Pasaportul anterior al minorului, daca acesta exista.

In situatia in care cererea este formulata cu acordul de eliberare a pasaportului simplu electronic dat de un singur parinte/parintele supravietuitor/reprezentantul legal, aceasta trebuie insotita, dupa caz, si de:

  • Hotararea judecatoreasca de incredintare a minorului, ramasa definitiva si irevocabila sau hotararea judecatoreasca in temeiul careia parintele exercita singur autoritatea parinteasca, ramasa definitiva si irevocabila sau ramasa definitiva pentru procesele incepute cu data de 15 februarie 2013, ori ordonanta presedintiala care cuprinde in mod expres faptul ca parintele are dreptul de a-si da singur acordul pentru eliberarea pasaportului. Hotararile judecatoresti prezentate trebuie sa cuprinda stampila instantei, in original. Hotararile pronuntate in strainatate trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute de lege pentru recunoastere si punere in executare.
  • Hotararea judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila sau ramasa definitiva pentru procesele incepute cu data de 15 februarie 2013 ori ordonanta presedintiala, prin care instanta a suplinit acordul celuilalt parinte pentru eliberarea pasaportului. Hotararile judecatoresti prezentate trebuie sa cuprinda stampila instantei, in original. Hotararile pronuntate in strainatate trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute de lege pentru recunoastere si punere in executare.
  • Actul de deces al celuilalt parinte, in original.
  • Actul de desemnare a reprezentantului legal.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului