Cresterea copilului

#crestere copii #ingrijire copii #parinti

9 lucruri ingrozitoare pe care parintii NU ar trebui sa le spuna copiilor

Parintii au o influenta semnificativa asupra vietii copiilor lor, iar cuvintele pe care le folosesc au un impact urias asupra copiilor. Este esential ca parintii sa isi aleaga cu grija cuvintele, deoarece unele afirmatii pot provoca daune ireparabile pentru stima de sine si sanatatea mentala a copiilor. Iata cateva lucruri pe care parintii nu ar trebui sa le spuna niciodata copiilor lor, indiferent de circumstante!

 

1. "Mi-as dori sa fii mai mult ca ... (numele unui frate/prieten/coleg/vecin etc)"

Compararea copiilor cu alte persoane (copii sau adulti) poate duce la resentimente, gelozie si sentimente de inadecvare. Aceste remarci nu fac decat sa-I faca pe copii sa nu se simta suficient de buni si sa aiba o incredere de sine scazuta.

2. "Esti (lipsit de valoare/ inutil/ un esec)"

Cuvintele negative pot avea un impact puternic asupra copiilor. Astfel de cuvinte dure ii pot marca oe viata, provocand sentimente de lipsa de valoare de sine si chiar ducand la depresie.

3. "Nu te mai iubesc daca.... "

Dragostea ar trebui sa fie neconditionata, iar a-i spune unui copil ca nu il iubesti cand nu face ceea ce vrei tu sau ca nu il vei mai iubi daca face/nu face un anumit lucru este cat se poate de devastator.

4. "O sa ajungi un nimeni/ Nu o sa reusesti nimic in viata"

Etichetarea copiilor cu trasaturi negative poate crea o profetie care se autoimplineste. Desi, de multe ori parintii spera ca aceste comentarii ii vor motiva pe copii, acest lucru ii va sa-si piarda motivatia si sa se lupte cu “lenea” pe tot parcursul vietii lor.

5. "Regret ca te-am avut"

Auzind aceste cuvinte, copilul se va simti neiubit si nedorit. 

6. "Mi-as dori sa nu fi avut niciodata copii"

Similar cu exprimarea regretului, a spune unui copil ca parintele sau isi doreste sa nu-i fi avut niciodata poate provoca daune emotionale pentru tot restul vietii.

7. "Esti prea sensibil"

A-i spune unui copil ca este prea sensibil il poate face sa se simta ca si cum emotiile sale nu sunt valide. Acest lucru ii va face pe copii sa-si suprime emotiile si sa se lupte cu anxietatea si depresia ca adulti.

8. "Nu-mi pasa"

Exprimarea unei lipse de preocupare sau de interes in viata unui copil ii poate face pe acestia sa se simta neglijati si neimportanti.

9. "Parca ai fi ... (numele unui membru negativ al familiei)"

Compararea copiilor cu membrii negativi ai familiei ii poate face sa se simta ca si cum ar fi destinati sa esueze sau sa aiba trasaturi negative. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului