Cresterea copilului

Cum sa faci fata multitaskingului cand esti mama

Daca esti o mama care isi asuma multe responsabilitati, careia ii place sa faca multe lucruri deodata, sfaturile de mai jos sunt pentru tine! Afla ce poti face sa fii o mama multitasking si cum sa faci fata tuturor situatiilor.

Multitasking-ul nu este ideal, dar este obisnuit

Unele studii sugereaza ca multitasking-ul poate reduce productivitatea cu 40% la unele persoane. Desi poate parea ca faci mai multe lucruri atunci cand jonglezi cu mai multe sarcini in acelasi timp, studiile arata ca, de fapt, este posibil sa faci mai multe lucruri, dar mai incet si mai putin eficient. Limitarea numarului de sarcini pe care incerci sa le faci simultan la cel mult doua sau blocarea timpului (concentrarea asupra unui lucru timp de 20 de minute inainte de a trece la altceva) pare sa ajute. Dar acest lucru poate fi greu de facut atunci cand esti mama, si chiar mai greu atunci cand esti o mama care lucreaza. Si semnificativ mai greu atunci cand esti o mama singura care lucreaza.

Sfaturi pentru gestionarea multitasking-ului

Stabileste orele de lucru si respecta-le

Este important sa ai un spatiu de birou bine delimitat si sa iti stabilesti cu exactitate care sunt orele de lucru. In restul timpului ocupa-te de cu totul altceva si respecta programul.

Ofera toata atentia ta la serviciu sau acasa

Daca lucrezi, ma concentrezi asupra sarcinii pe care o ai in fata. Daca unul dintre copiii vine si are nevoie de ceva, ii ceri sa iti acorde cinci minute pentru a-ti termina sarcina. Odata ce ai terminat (sau cel putin ai ajuns la un punct de oprire), te concentrez in intregime asupra nevoilor copilului. Acordarea intregii atentii sarcinii din fata ta, chiar si pentru o perioada scurta de timp, iti ajuta productivitatea si iti mentine nivelul de stres scazut.

Combina sarcinile mentale cu cele fizice

Asculta sau urmareste o prezentare sau un videoclip in timp ce impaturesti rufe. Sau fa o lista cu sarcinile tale pentru ziua respectiva in timp ce iei micul dejun. Sau da niste telefoane necesare in timp ce faci plimbarea de dimineata, in timp ce copiii se plimba cu bicicleta. Daca poti combina sarcinile fizice (dar fara minte) cu cele mentale, vei economisi putin timp si stres.

Planifica din timp cat mai mult posibil

Foloseste un planificator de hartie. In fiecare duminica, noteaza-ti programul si toate lucrurile pe care trebuie sa le realizezi in acea saptamana. In fiecare seara, inainte de culcare, arunca o privire pe lista pentru a vedea ce ar putea fi nevoie sa pregatesti pentru ziua urmatoare.

Ramai organizata

Organizarea a fost intotdeauna cheia. Mentinerea biroului organizat te ajuta sa te concentrez mental asupra muncii tale. Organizarea casei te ajuta sa faci lucrurile rapid si eficient, fie ca este vorba de pregatirea cinei sau de pregatirea unor obiecte de artizanat pentru a-i tine ocupati pe copii.

Stabileste prioritatile

In cadrul listei de lucruri de facut pentru saptamana respectiva, stabileste prioritatile pentru ceea ce trebuie facut in saptamana respectiva. Daca te poti concentra asupra acelor cateva lucruri esentiale in acea saptamana, iti poti acorda mai bine gratie pentru celelalte lucruri care pot fi impinse in plan secundar. Realizarea sarcinilor prioritare te ajuta sa te simti productiva si sa nu te simti atat de vinovata atunci cand nu reusesti sa termini intreaga lista de lucruri de facut.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului