Cresterea copilului

#relatii #copii #parinti

Cum sa construiesti o relatie puternica alaturi de copilul tau

Relatiile copiilor nostri modeleaza modul in care acestia vad si experimenteaza lumea din jurul lor. Aceste relatii le permit sa se exprime si ii ajuta sa invete cum sa comunice, sa-si exprime emotiile si sa-si dezvolte abilitatile sociale. Relatia parinte-copil este parte integranta din dezvoltarea lor, deoarece nu este doar prima lor relatie critica, ci creeaza, de asemenea, un sablon pentru viitoarele lor relatii si perceptie a lumii.

Cum arata o relatie sanatoasa intre parinti si copii?

Daca esti in armonie cu copilul tau, ii raspunzi cu caldura si esti receptiv la nevoile sale, copilul va simti siguranta si securitate, ceea ce ii va spori atasamentul fata de tine. Ei invata despre comunicare, emotii si asteptari cu privire la modul in care trebuie sa se implice cu alte persoane. Atunci cand raspunzi intr-un mod atent si hranitor, copilul este probabil sa se simta mai increzator in explorarea lumii lor, ceea ce ii sustine dezvoltarea. In plus, ei invata, de asemenea, ca esti acolo pentru ei si ca ii poti sprijini daca lucrurile merg prost sau daca au nevoie de tine. Devii o baza sigura la care se pot intoarce atunci cand lucrurile sunt dificile. Toate acestea sunt caracteristici ale unei relatii parinte-copil puternice si sanatoase.

Sfaturi pentru a construi o relatie sanatoasa intre parinti si copii

Joaca Peekaboo

Acesta este un joc pe care probabil ca l-ai jucat sau il vei juca la un moment dat cu bebelusul tau, dar ti-ai dat seama ca este o activitate excelenta pentru a crea legaturi? Te ascunzi dupa maini, astepti cateva momente si iesi afara, strigand "peekaboo", iar bebelusul cotcodaceste sau striga fericit de surpriza, asa ca repeti activitatea. Ii arati cum sa ia pe rand in conversatie fara sa fie constient de asta si, de asemenea, raspunzi intuitiv la raspunsul bebelusului tau.

Lasa-ti copilul sa preia conducerea

Acest lucru este esential pentru toti copiii intr-o relatie sanatoasa intre parinti si copii. Ofera-le o anumita responsabilitate (niveluri adecvate varstei) si o oportunitate de a prelua conducerea. Ar putea fi vorba despre alegerea hainelor lor, planificarea unei cine in familie sau decizia unei retete pe care o puteti gati impreuna. Atunci cand iti lasi copilul sa preia conducerea, acesta capata incredere in el insusi, deoarece tu ii demonstrezi increderea ta in el. De asemenea, ei infloresc din increderea pe care le-o acorzi pentru a face alegeri.

Petrece timp de calitate cu ei

Acest lucru ar putea parea o chestie de la sine inteleasa, dar este vital in relatiile sanatoase dintre parinti si copii. Timpul petrecut impreuna este momentul in care va cunoasteti mai bine, cum ar fi gandurile, sentimentele si interesele, si va permite sa comunicati pozitivitatea si conexiunea cu imbratisari, conversatie si atentie nemijlocita. Nu uita, este vorba de calitatea timpului, nu de cantitate.

Tine-te de promisiuni

In acest fel, copilul tau invata sa aiba incredere in ceea ce spui si ii demonstrezi ca il respecti, dar si ca il pretuiesti.

Asculta fara sa judeci

Acest lucru ar putea insemna sa ii respecti sentimentele sau opiniile, chiar daca nu esti de acord. Atunci cand il asculti fara sa te superi sau sa iti judeci copilul, ii transmiti mesajul ca il poti sustine indiferent de "chestiile" tale. Acest lucru ii ajuta sa devina mai increzatori si sa aiba mai multa incredere in ei pentru a veni la tine cu provocari si probleme.

Observa punctele lor forte

Este usor sa observi sau sa comentezi provocarile si problemele - sosetele lasate din nou pe hol, faptul ca isi rasturna mancarea din farfurie etc. Acorda atentie atunci cand se descurca bine sau ofera-i oportunitati de a-si demonstra punctele forte. De exemplu, jucati un joc la care se pricep si spune-i cand observi ca s-a straduit din greu la ceva.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului