Cresterea copilului

#filme horror #filme de groaza #copii

Copii se pot uita la filme de groza? La ce sa fie atenti parintii

Filmele de groaza starnesc interesul si atractia copiilor de toate varstele. Cand este insa momentul ca micutii sa se poata uita la astfel de filme?

Toamna, in special luna octombrie, la finalul careia este sarbatorit Halloween-ul, este momentul perfect pentru a vedea astfel de filme. De la filme de desene animate precum Casper, Hotel Transilvania sau Monster House, potrivite pentru copiii mici, toate starnesc interesul si atractia.

Cu toate acestea, este frecvent ca mamele sa se intrebe daca expunerea copiilor la aceasta categorie de filme este adecvata. De la ce varsta pot fi urmarite filmele de groaza si care sunt cele potrivite pentru acea perioada de dezvoltare a copilului. 

De la ce varsta pot viziona copiii filme de groaza?

Filmele de groaza, chiar daca sunt simple desene animate care pentru adulti nu reprezinta filme horror, trebuie sa fie adecvate varstei. Astfel de filme, cu fiinte supranaturale, fantome, monstri etc trebuie sa fie adecvata varstei si modului de intelegere al copiilor. De exemplu, un copil de 3-5 ani nu poate distinge fictiunea de realitate. Este important ca filmele de acest gen sa fie accesibile copiilor dupa varsta de 7 ani. 

Inainte de varsta de 7 ani

Inainte de varsta de 5 ani copiii sunt incapabili sa inteleaga fantezia si sa o separe de realitate. Prin urmare este important ca la aceasta varsta copiii sa nu aiba acces la astfel de filme, chiar daca sunt desene animate.

De la 7 la 14 ani

Pe masura ce se maturizeaza, copiii pot fi pregatiti sa se bucure de desene animate “horror” adescvate varstei. Cu toate acestea, se recomanda o selectie atenta a continutului, iar copilul nu trebuie lasat singur la astfel de desene, mai ales prima oara cand le vizioneaza. Este important ca parintii sa vada cum reactioneaza copiii, dar si sa le explice, pe intelesul lor, ca nimic nu este real si sa le raspunda la toate intrebarile pe care le au. La aceasta varsta copiii pot urmari filme precum: Casper, Hotel Transylvania (2012), E.T. Extraterestrul, Corpse Bride sau Coraline. 

De la 14 ani

Adolescentii sunt, de obicei, mai bine pregatiti sa gestioneze emotii precum frica sau anxietatea. Datorita dezvoltarii lor maturationale, au o capacitate sporita de a procesa indicii de amenintare, ceea ce le permite sa se bucure mai mult de experientele infricosatoare.

Din acest motiv, genul horror este adesea printre preferatele lor. In plus, elementele care ii inspaimanta tind sa fie mai asemanatoare cu cele care ar putea sa-i sperie pe adulti, asa ca impartasirea acestor filme poate fi o idee excelenta.

Pe de alta parte, in acest interval de varsta, tinerii au interese mai bine definite in ceea ce priveste filmele care le plac.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului