Filme

#festival film #Dracula Film Festival

DRACULA FILM FESTIVAL - Spatiul de intalnire al pasionatilor de Fantasy & Horror

Festivalul international de film fantastic de la Brasov Dracula Film Festival (25 - 29 octombrie), ajuns la editia #11, propune anul acesta publicului sase zile foarte bogate in experiente cinematografice inedite, premiere europene, intalniri cu autori ai filmelor, concerte, lansari de carte si panel-uri.

Cu o traditie anuala neintrerupta de a oferi cinefililor acces direct la o mare varietate de forme de expresie ale fanteziei, de la film de arta si documentar pana la thriller, SF sau horror, Dracula Film Festival isi propune sa justifice prin varietatea experientelor oferite publicului includerea in 2021 pe lista celor mai importante 50 de festivaluri de gen din lume, top realizat de catre Dread Central.

Cu peste 3000 de noi productii cinematografice din aproape 140 de ţari inscrise in competitiile destinate scurt si lungmetrajelor din Dracula Film Festival, juriul international va avea misiunea dificila de a alege recipientii trofeelor dintr-o selectie ce reflecta marea varietate a formelor de expresie ale fanteziei adulte, ce acopera majoritatea sub-genurilor acestei nise.

Cele mai asteptate 10 premiere apartin competitiei de lungmetraj, unde juratii Aurélia Mengin (Franta, cineasta, fondatoare a festivalului Meme Pas Peur), Chris Orgelt (Belgia, Head of Programming - Brussels IFFF) şi Ottaviano Dell Acqua (Italia, actor si cascador) vor trebui sa desemneze castigatorul ravnitului Dracula Trophy 2023.

Batalia pentru DRACULA TROPHY

Selectia celor 10 filme de lungmetraj a fost realizata de Ioan Big, directorul Dracula Film Festival. Acestea sunt:

PUZZLE BOX (Australia, 2023, r: Jack Dignan)

Horror  de tipul found footage extrem de eficace si inovativ, Puzzle Box este realizat de Jack Dignan, “noul James Wan”, dupa cum il descrie presa australiana. Un tanar ce lupta cu dependenta de droguri, insa nu-si doreşte sa mai revina in spital, se ascunde insotit de sora sa intr-o casa izolata... aceasta isi schimba insa continuu interiorul, tinandu-i captivi.

THE TOURISTS. A SEASON IN HELL (Argentina, 2023, r: Gaby Smits)

Los turistas este un slasher foarte nou si super entertaining, cu un soundtrack punk-rock, bine primit de critica inca de la premiera lui recenta si care, dupa cum spune si titlul, are ca “victime” nişte turisti aflati in vacanta, ce se hotarasc sa participe la un festival de strada horror dintr-un catun pierdut in mijlocul padurii. Cat de sangeros este rezultatul se poate banui.

A NORMAL DAY (UNA DÍA QUALQUIERA) (Spania, 2023, r: José Texeira)

Un grup de prieteni isi petrece weekend-ul intr-o casa de la ţara in care nimic nu este ce pare a fi... nici macar prietenia. Thriller psihologic ce va avea la DFF premiera europeana, A Normal Day are actiunea concentrata, practic, intr-un singur spatiu, sufrageria, dar fara a-si pierde dinamismul, datorita celor peste 300 de cadre filmate.

ZAMAN DARK (Liban, 2023, r: Christophe Karabache)

Nominalizat in 2019 la Dracula Trophy pentru Vortex, apreciatul cineast francez de origine libaneza Christophe Karabache revine in DFF cu un mystery-thriller minimalist, despre doi chimisti care, printre ruinele unei tari in pragul colapsului, incearca un experiment unic: sa se hraneasca doar cu carne de om. Dar asta presupune operatiuni de... import-export.

AGRINAI (Malaezia, 2023, r: Thanesh Perrabu)

Slasher-thriller cu accente SF realizat intr-un mod spectaculos, Agrinai spune povestea a trei psihopati, transportati in mod ilegal din inchisoare intr-un imobil izolat pentru a fi studiati de catre un expert in psihologia criminalilor cu ajutorul unui drog sedativ experimental. Doar ca acestia reactioneaza contrar asteptarilor si incep sa iasa la vanatoare de localnici.

HALFWAY HOME (Ungaria, 2022, r: Isti Madarász)

In acest fantasy romantic neobisnuit, un tanar angajat paznic la morga descopera uimit ca locatarii bantuie noptile pe holurile cladirii, spiritele lor neputandu-si afla odihna vesnica datorita problemelor lasate nerezolvate in decursul vietii.... si e treaba lui sa le salveze. Problema apare atunci cand se indragosteste de o fata deja plecata dintre cei vii.

ORÉGANO: THE FAILURE FAMILY (Argentina, 2022, r: Ramsés Tuzzio)

Premiata la festivalul Buenos Aires Rojo Sangre, aceasta comedie neagra, definita de o estetica ce aminteste de Jean-Pierre Jeunet, este o mostra savuroasa a spiritului (tragi)comic argentinian, prin intermediul unei familii disfunctionale al carui liant il reprezinta aproape exclusiv manifestarea frustrarilor cotidiene, deopotriva personale si de grup.

BEHAVE (UK, 2023, r: Francesco Gabriele)

Dupa moartea unui prieten, un grup de tineri excentrici se retrag pentru cateva zile intr-o vila din afara Londrei, insa o entitate misterioasa pare sa ii fi urmarit in luxosul lor refugiu. Regizorul de origine italiana, multipremiat pentru scurtmetrajele sale horror (For Sale, Enchanted), propune aici un hibrid inedit, care imbina elemente de slasher si mystery-horror.

THE FOUNDER EFFECT (Canada, 2023, r: Justin MacGregor)

In aceasta mystery-drama SF, un politist din oraselul Hope, pierdut in munti, marcat inca de faptul ca si-a pierdut cu ani in urma fiul, pleaca in cautarea nepotului recent disparut, asistat de un expert in asemenea cazuri. Doar ca in calatoria lui se confrunta cu fenomene misterioase ce-l pun la incercare mai mult decat propriile sale probleme de constiinta.

I’LL CRUSH Y’ALL (OS REVIENTO) (Spania, 2023, r: Kike Narcea)

Thriller de actiune pigmentat cu umor negru, filmul cineastului independent Kike Narcea, autorul reusitei comedii SF El tiempo de Plácido Meana, se centreaza pe profilul unui fost boxer impulsiv care se decide, fara succes, sa devina cetatean model dupa cativa ani petrecuti in inchisoare. Viata continua sa fie insa pentru el o eterna lupta, extrem de violenta, inclusiv cu sine insusi.

In competitia pentru Dracula Trophy toate cele 10 lungmetraje sunt must see-uri, explorand extreme ale genului, de la found footage-horror (Puzzle Box, UK) si fantasy romantic (Halfway Home, Ungaria), cu trecere prin drama sci-fi (The Founder Effect, Canada), comedie neagra (Oregano: The Failure Family, Argentina) si slasher-horror (Behave, UK).

Competitiile de scurtmetraj: LITTLE DRACULA si VLADUT

10 filme de scurtmetraj au fost selectionate pentru competitia internationala, care se lupta pentru premiul LITTLE Dracula, iar 5 filme de scurtmetraj romanesti au fost selectionate pentru premiul VLADUT.

Juriul sectiunii de scurtmetraje este format din Ana Stefania Andronic (artist vizual), Andrei Cotrut (graphic designer. ilustrator) si Sebastian M. Ceolca (critic de film).

Selectia filmelor de scurtmetraj a fost realizata de catre criticul de film Cristian Marculescu.

Toate cele 10 filme din competitia de lungmetraj, dar si filmele selectate la categoria de scurtmetraj, vor putea fi vizionate la Cinema Modern din Brasov, cu intrarea gratuita, in perioada 25-28 octombrie.

Programul proiectiilor si al activitatilor din Dracula Film Festival vor fi publicate in curand pe www.draculafilm.ro

Dracula Film Festival este un proiect al Asociatiei Culturale Fanzin si finantat de Primaria Municipiului Brasov.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea