Retete pentru Postul si Sarbatoarea Pastelui este o carte nou lansata. Pe parcursul a 80 de pagini, intr-un format accesibil si in conditii grafice de calitate, cititorii gasesc zeci de retete delicioase, potrivite atat pentru perioada Postului Pastelui (27 februarie – 15 aprilie la ortodocsi, respectiv 22 februarie – 8 aprilie la catolici) cat si pentru masa festiva de Paste (care in acest an este in 16 aprilie – la ortodocsi si in 9 aprilie la catolici). La finalul cartii sunt prezentate descrierile si proprietatile terapeutice ale mai multor legume si fructe.
„Postul Sfintelor Pasti este cel mai lung (la cele sase saptamani de la Lasatul Secului de branza pana la Florii, se adauga postirea din Saptamana Mare, dar si saptamana de post partial dintre Lasatul Secului de carne si Lasatul Secului de branza) si mai aspru (cu mai putine dezlegari), drept care i se si spune Postul Mare. In limbajul traditional, se mai numeste si Postul Patruzecimii sau Paresimile. El inchipuie postul de 40 de zile al Mantuitorului2 (Matei 4, 2; Marcu 1, 13; Luca 4, 2) si este randuit de Biserica in vederea pregatirii binecredinciosilor crestini pentru intampinarea cat mai treaza si mai cuviincioasa a celei mai importante sarbatori crestine de peste an (cum se socoteste in Rasarit, caci in Apus pare sa prevaleze Nasterea Domnului).”, Razvan Codrescu.
CUPRINS (SELECTII)
UN GAND DIN PARTEA AUTOAREI
Painea si familia
SALATE SI GUSTARI
Cartofi noi cu rozmarin
Baba ghanoush (salata de vinete)
Pasta buna la toate…
SUPE CIORBE
Supa‑crema de cartofi cu ciuperci
Supa de legume cu grau
Supa de macris
Supa cu verdeturi de primavara
FEL PRINCIPAL
Mancarica…
Peste pentru praznicul Bunei Vestiri
Peste pentru masa de Florii
Peste pentru masa de Florii
Pilaf de urzici
MASA DE PASTE
Salata cu miel
Drob de miel
Oua umplute pentru Paste
Bors de miel (pentru un bors de cca 3 litri)
Pulpa de miel umpluta
Pasca
Cuiburi de viespi
DULCIURI
Biscuiti dulci‑iuti
Desert cu… energie
Mucenici moldovenesti de post
Desert pentru praznicul Bunei Vestiri
Desert pentru masa de Florii
Salata (altfel) de fructe
FRUCTE, LEGUME, SEMINTE SI IERBURI DIN BUCATARIA ORIENTALA
Lamaia, Lintea, Maslinele, Menta, Nautul, Patrunjelul, Rodia, Sumacul, Susanul
Cartea Retete pentru Postul si Sarbatoarea Pastelui a fost lansata de editura Cuantic, in colaborare cu redactia Lumea Credintei. La aceeasi editura a mai aparut si volumul Cartea Pastelui.
Cartea este disponibila pe site-ul editurii Cuantic, in reteaua Inmedio, Librarium, pe emag.ro, librex.ro, libris.ro, librarie.net, Libraria Mihai Eminescu Bucuresti, Tabac X-Press, reteaua Centrului de librarii Bucuresti precum si in magazinele bisericesti din intreaga tara. Pret vanzare: 17.99 lei.