Carti

#lectura #carti #Carol al II-lea - Intre datorie si pasiune. Insemnari zilnice (1904-1951) #carol al II-lea

Au aparut volumele III si IV din seria "Carol al II-lea - Intre datorie si pasiune. Insemnari zilnice (1904-1951)"

Au aparut volumele volumele III si IV din cea mai noua editie integrala a Insemnarilor zilnice (1904-1951) ale regelui Carol al II-lea, un pretios izvor istoric privind viata celui mai controversat reprezentant al monarhiei romane. Colectia cuprinde sase volume, atent ingrijite de Marcel-Dumitru Ciuca si Narcis Dorin Ion.

 

„Carol al II-lea - Intre datorie si pasiune. Insemnari zilnice 1904-1951”, volumul III  cuprinde insemnarile monarhului din perioada  1941-1942.

„Volumul al III-lea al jurnalului regelui Carol al II-lea cuprinde insemnarile din perioada  1 ianuarie 1941 – 30 decembrie 1942. In 4 martie 1941, dupa o fuga rocambolesca, fostul suveran a ajuns in Portugalia, de unde va lua drumul unui lung exil in Lumea Noua. Refuzat de americani – „bineinteles ca sa nu spurcam imaculatul pamant al pelerinilor puritani cu prezenta noastra” – si de alte tari din America de Sud, regele s-a stabilit temporar in Cuba. Parasind Europa, monarhul facea urmatoarea marturisire de credinta: „Plecand asa, pe cai departate, nu insemneaza ca gandul si sufletul meu se indeparteaza de Tara mea si de scumpul meu Baiat. Am crescut ca roman, am invatat de mic copil ca ratiunea mea de a fi este de a-mi sluji Patria; pana in clipa cand voi inchide ochii nu voi inceta de a o face prin toate mijloacele ce-mi stau in putere”. Timp de o luna (3 mai - 3 iunie 1941), Carol al II-lea si companionii sai au avut ocazia sa admire taramuri necunoscute si peisaje mirifice: insulele Bermude, Virgine, Antigua, Santa Lucia si Trinidad. Dupa doua luni petrecute la Havana (3 iunie - 26 iulie 1941), regele pribeag   si-au continuat periplul pana in Mexic, unde a ajuns la 28 iulie 1941 si s-a stabilit la Puebla, apoi in Ciudad de Mexico si, in final, la Coyoacan, locuind aici pana in octombrie 1944.” - Narcis Dorin Ion.

Volumul IV, „Carol al II-lea - Intre datorie si pasiune. Insemnari zilnice 1904-1951”, cuprinde insemnarile din perioada anilor 1943-1945 cand regele a locuit in Mexic si Brazilia.

„Volumul al IV-lea al jurnalului regelui Carol al II-lea cuprinde insemnarile din perioada  1 ianuarie 1943 - 31 decembrie 1945. Asadar, trei ani din viata monarhului exilat, dintre care primii doi au fost petrecuti in Mexic, iar ultimul, incepand cu decembrie 1944, in Brazilia. Cu o premonitie fantastica, suveranul a intuit viitorul Romaniei: „Grija mea merge, in primul rand, catre Tara mea; ea este mai primejduita decat celelalte, daca nu se da posibilitatea de a face ceva pentru ea. Intai, in situatia de azi, se gaseste in campul celor batuti; pe urma, inaintarea Armatei Rosii spre Europa, care se va face, daca nu intervine ceva urgent, prin Tara noastra; cu ajutorul numarului destul de mare de prizonieri din URSS se vor face toate eforturile pentru a o comuniza”. In Mexic, fostul rege s-a iluzionat ca ar putea deveni liderul unei actiuni politice pentru scoaterea Romaniei din razboi si alaturarea ei Natiunilor Unite. Vazand ca anglo-americanii refuza orice colaborare, Carol al II-lea si-a indreptat atentia spre sovietici, purtand negocieri cu ambasadorul Konstantin Umansky. La 11 octombrie 1944, suveranul uitat al Romaniei si companionii sai vor parasi Mexicul, imbarcandu-se la Vera Cruz pentru noua destinatie a exilului, Brazilia. Pana in 1947 vor locui la Rio de Janeiro, unde monarhul va finaliza cartea In zodia Satanei, in care realiza o pertinenta analiza a politicii interbelice europene.” - Narcis Dorin Ion

Cartile sunt disponibile pe site-ul editurii publisol.ro, in librarii si magazine on-line (emag.ro, libris.ro, librex.ro, elefant.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, bookzone.ro etc) si la chioscurile de presa. Pret: 59,90 lei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din carti

Top

Cauta-ti perechea