Carti

#preferinte lectura generatii #preferinte lectura #lectura

Analiza! Ce preferinte au generatiile cand vine vorba de lectura

La implinirea a 32 de ani de existenta, cu 3 generatii de librari implicate activ in operatiunile zilnice, Libris a facut o analiza in profunzime a preferintelor literare ale fiecarei generatii de cititori. In prezent, pe Libris.ro sunt comandate anual peste 2.6 milioane de volume, livrate catre mii de cititori. Cei mai multi dintre acestia se afla in Bucuresti, Cluj, Timisoara, Brasov. Dintre acestia, circa 14% au varste sub 25 de ani, reprezentand generatia Z, 45% sunt Millennials (Gen Y), cu varste intre 25-44 de ani, 33% sunt cititori din generatia X, cu varste intre 45 si 65 de ani, iar 8% sunt Baby Boomers si Silent Generation, cu peste 65 de ani.

Generatia Alpha, a celor mai mici cititori, este reprezentata indirect, prin achizitiile de carte pentru copii, care au fost analizate separat.

“De-a lungul celor 32 de ani de implicare in Libris, echipa noastra a remarcat preferintele majore ale generatiilor de cititori, validate astazi de analiza noastra calitativa la nivelul volumului de vanzari pe ultimii 3 ani. Evident ca vorbim despre o analiza a datelor, deci concluziile releva trenduri generale, care nu exclud interesele particulare de lectura pe care le poate avea publicul” -spune Laura Teposu, CEO Libris.

Astfel, analiza Libris pe cele mai vandute 1000 de titluri pe site, corelata cu varstele cititorilor, indica faptul ca toate generatiile isi gasesc inspiratie in titluri de beletristica. Din vasta categorie de Beletristica, generatia Z citeste preponderent Fantasy, Generatia Y este interesata de literatura contemporana, Generatia X are cea mai larga gama de preferinte literare in materie de beletristica, deoarece acestia apreciaza atat romanele clasice contemporane, cat si cele science fiction, Generatia Baby-Boomers este interesata de romane politiste si thrillere, iar Silent Generation apreciaza foarte mult literatura clasica.

Biografiile sunt interesante pentru toate generatiile, cei mai tineri, gen Y si gen Z, aleg biografii ale oamenilor contemporani, din zona business, antreprenoriat, showbiz sau dezvoltare personala, in timp ce generatiile X si Baby Boomers aleg biografii ale clasicilor.

De asemenea, fiecare generatie arata interes pentru titlurile cu relatari despre Auschwitz, interes crescut mai ales odata cu aparitia unor bestselleruri internationale transformate in filme de succes.

  • Jurnalul Annei Frank- Anne Frank
  • Omul in cautarea sensului vietii- Viktor E. Frankl
  • Alegerea- Edith Eva Eger
  • Baiatul cu pijamale in dungi- John Boyne
  • Hotul de carti- Markus Zusak

“Ne bucura foarte mult si interesul ridicat, din toate generatiile, fata de volumele semnate de autori romani contemporani, care si-au construit comunitati apropiate si active, care contribuie decisiv la succesul si popularitatea titlurilor lansate. In urma cu 10 ani am lansat pe Libris campania de promovare a scriitorilor romani denumita Autorul Lunii, in cadrul careia publicul nostru are acces la volume cu autograf si care este asteptata de clientii fideli. Nume precum Mircea Cartarescu, Radu Paraschivescu, Tatiana Niculescu, Lucian Boia, Gabriel Liiceanu, Horia Roman Patapievici, Mihaela Bilic, Simona Tivadar, Dumitru Constantin Dulcan, Niculina Gheorghita, Petronela Rotar, Gaspar Gyorgy sunt doar cateva exemple de autori romani ale caror carti cu autograf sau noutati capteaza foarte rapid interesul cititorilor” -spune Laura Teposu.

Ce citeste generatia Z? Tinerii de astazi sunt pasionati de Fantasy si vor noutatile imediat

Generatia Z este pasionata mai degraba de lecturi Fantasy, atat in limba romana, cat si in limba engleza. Acestia se bucura de povestile cu eroi tineri, aventuri fantastice si elemente supranaturale deoarece acestia prefera sa experimenteze diverse realitati care stimuleaza creativitatea in profunzime.

Generatia Z se remarca drept o generatie multiculturala, in care preferintele literare se intrepatrund, deoarece sunt genul de cititori interesati atat de titluri din categoriile self-help (sunt atenti la bunastarea interioara), true crime, romance, romane grafice si young adult, cat si de serii Manga. Sunt mereu atrasi de nou si conectati cu trenduri literare emergente si titluri care devin virale pe retelele de socializare.

De asemenea, cititorii din generatia Z sunt si cei mai nerabdatori sa descopere noutatile, adesea alegand achizitia cartilor in limba engleza, chiar inainte de a fi disponibile traducerile. Interesul lor catre volumele cu ecranizare, in special din Fantasy si Young Adult, este pronuntat, acestea devenind aproape intotdeauna bestsellere.

Odata cu dinamica cererii, categoria Carte in Engleza a crescut exponential pe Libris in ultimii ani, iar in prezent pe site sunt listate aproape 1 milion de titluri in limba engleza.

Titluri alese de generatia Z in ultimii 3 ani:

  • Shadow and Bone. Shadow and Bone #1- Leigh Bardugo
  • Heartstopper Vol.4- Alice Oseman
  • Totul incepe cu noi - Colleen Hoover
  • Sunt alta- Svetlana Carstean
  • Focul viu- Stephen King
  • Sandman. Set 3 volume- Neil Gaiman

Millennials cauta echilibru interior, sa se dezvolte permanent si lecturile “despre care vorbeste toata lumea”

Generatia Y (Millennials) cititorii din aceasta generatie sunt cei care au o rutina de lectura riguroasa, iar interesele acestora sunt diverse, deoarece sunt cei care prefera atat Fictiunea (cu un interes crescut pentru literatura contemporana si cea clasica) cat si Non-Fictiunea. Cartile Manga se regasesc si acestea printre titlurile alese de cititorii din Generatia Y, deoarece acestia isi doresc foarte mult sa-si largeasca preferintele si orizonturile literare. La fel ca cei din Generatia Z, si cei din Generatia Y aleg lecturi in limba engleza, in special cartile Manga in engleza. Romanele si povestirile care abordeaza subiecte precum identitatea, relatiile interpersonale, tehnologia si schimbarile sociale sunt apreciate in mod deosebit de cititorii din aceasta generatie.

De asemenea, acestia sunt cei mai pasionati si interesati de cunoasterea de sine, de lucrul cu sinele, de cunoasterea si vindecarea traumelor din copilarie, astfel ca titlurile de dezvoltare personala sunt cele care reprezinta un mare interes pentru acesti cititori. S-au remarcat aici volume extrem de populare, precum “Cand corpul spune nu” (Gabor Mate), “Vindecarea copilului interior” (Stefanie Stahl), “Plansul lui Nietzsche” (Irvin Yalom) sau “Privind Inauntru” (Petronela Rotar).

Cu spirit antreprenorial si orientati catre stabilitate si angajamente pe termen lung, cititorii din Generatia Y sunt interesati de dezvoltarea profesionala, citind titluri din aceasta categorie. Cartile care ofera sfaturi practice, inspiratie si strategii pentru succesul personal si profesional sunt atragatoare pentru Generatia Y. Autori precum Yuval Harari cu “Sapiens”, Marc Aurelius cu „Ganduri catre sine insusi”, Taleb sau Seth Godin se regasesc permanent in topuri.

De asemenea, Generatia Y isi ia inspiratie de lectura recreativa din cluburile de carte, din recomandarile persoanelor publice si din media, precum si din volumele marcate ca Bestseller de New York Times. Titluri precum “Pacienta Tacuta” (Alex Michaelides), “Acolo unde canta racii” (Delia Owens) sau “Din cer au cazut trei mere” (Narine Abgarian) au dominat topurile ultimilor ani.

Titluri alese de generatia Y:

  • Cand corpul spune nu- Gabor Mate
  • Vindecarea copilului interior- Stefanie Stahl
  • Din cer au cazut trei mere- Narine Abgarian
  • Normal People- Sally Rooney
  • Shino nu isi poate spune numele- Oshimi Shuzo

Generatia X si generatiile mature, un univers literar complex

Cititorii din Generatiile X, Baby-Boomers si Silent Generation isi gasesc si ei momentele de relaxare prin povestile de beletristica (atat literatura contemporana si clasica). Spre deosebire de cei din alte generatii, acestia sunt cei mai mult orientati catre istorie, politica si titluri din categoriile stiinte umaniste si biografii, memorii, jurnale. Cu alte cuvinte, universul literar al acestor cititori este foarte vast, ei bucurandu-se atat de fictiune, cat si de non-fictiune.

Una din preferinte principale ale cititorilor din Generatia X este lecturarea de romane politiste si carti thriller. Acestia isi mai gasesc inspiratia si in carti din categoria biografii, memorii si jurnale, scrise insa de autori contemporani. Se bucura de success atat scriitori romani, cu relatari despre viata in comunism (Ioana Nicolaie, Gabriela Adamesteanu, Norman Manea, Lucian Boia, Veronica D. Niculescu, Adina Popescu, Matei Visniec, Liliana Corobca, Dan Lungu), dar si internationali, precum romanul autobiografic al lui Irvin Yalom “ O chestiune de moarte si de viata”.

Mai mult decat atat, multi cititori din Generatia X au crescut citind carti science fiction si fantasy, iar aceste genuri continua sa prezinte interes pentru aceasta generatie, remarcandu-se seriile Dune de Frank Herbert, titlurile de Isaac Asimov sau JRR Tolkien.

Titluri alese de generatia X:

  • Anii- Annie Ernaux
  • Fundatia. Seria Fundatia. Vol.1- Isaac Asimov
  • Dune. Dune #1- Frank Herbert
  • Intuneric la amiaza-Arhur Koestler
  • Shining- Stephen King

Cititorii din generatia Baby-Boomers sunt si ei cei care apreciaza o perspectiva personala asupra unor evenimente politice si culturale prin ochii celor care le-au trait, fiind mai mult orientati catre biografii si memorii care inglobeaza insa curente filosofice si care marcheaza evenimente istorice importante.

Titluri alese de Baby Boomers:

  • Mihai I, ultimul rege al romanilor- Tatiana Niculescu
  • Gulag. O istorie- Anne Applebaum
  • Inteligenta materiei. Editie aniversara- Dumitru Constantin Dulcan.
  • Enigma la Mansarda - Rodica Ojog Brasoveanu
  • Zece negri mititei - Agatha Christie

In Silent Generation gasim cititorii care apreciaza cel mai mult valorile traditionale si care au respect pentru autoritate. Cititorii din aceasta generatie citesc si ei beletristica, se relaxeaza prin lecturi clasice si prefera carti cu povesti bine construite, teme universale si personaje complexe (opere literare consacrate, romane clasice, poezie).

Nascuti intr-o perioada istorica semnificativa ei au un interes si pentru cartile care exploreaza acele vremuri si care le ofera o perspectiva asupra experientelor si contextului istoric in care au trait. Nichita Stanescu si F.M. Dostoievski se numara printre autorii preferati ai acestei generatii, iar titlurile din colectia Regina Maria ori cartile cu teme religioase, precum volumele Parintelui Necula, sunt atragatoare pentru acesti cititori, ei apreciind moralitatea si etica.

Ce citeste Generatia Alpha

Generatia Alpha este reprezentata de generatia mini-cititorilor, ale caror alegeri sunt ghidate de parinti si cadrele didactice. Cititorii din aceasta generatie se bucura de carti cu ilustratii, serii de carti populare precum Seria Harry Potter de J.K. Rowling, carti interactive, povesti educative care abordeaza subiecte precum stiinta, natura, istoria si diferite culturi, povesti cu talc.

De asemenea, autorii romani contemporani precum Ioana Chicet Macoveiciuc, Alex Donovici sau Alec Blenche se bucura de o popularitate ridicata, depasind in anumite perioade autorii clasici romani cu bibliografie obligatorie, precum Ion Creanga sau Mihai Sadoveanu, sau pe cei straini care semneaza volume de referinta in literatura universala precum Antoine de Saint Exupéry, Mark Twain, Jules Verne, Jill Tomlinson sau Margaret Wise Brown.

Titluri pentru generatia Alpha:

  • 500 de adevaruri uimitoare si amuzante
  • Bufnita care se temea de intuneric- Jill Tomlinson
  • Aventurile lui Habarnam si ale prietenilor sai- Nikolai Nosov
  • Povesti ca sa te iubesti mai mult- Francesc Mirelles, Alex Rovira
  • Tup si influnenterii binelui- Alex Donovici

„Ne-am asumat un rol activ de promotor si sustinator al lecturii, ne-am dorit, in primul rand sa-i atragem pe copii si adolescenti catre lectura, ceea ce am reusit. Suntem incantati sa observam, de la an la an, interesul tot mai crescut pentru carte al celor mici. La nivelul anului trecut, categoria Carti pentru copii a avut cele mai multe volume vandute pe Libris.ro, statistica ce ne bucura si responsabilizeaza sa acordam atentie sporita diversificarii ofertei editoriale pentru copii. Am organizat, in cele peste 3 decenii, constant, evenimente, targuri, dotari de biblioteci pentru copii, workshop-uri si diverse actiuni- tocmai pentru a le insufla cititorilor de toate varstele pasiunea pentru lectura. Iar azi, suntem incantati sa observam ca si cei mai mici dintre cititori iubesc lectura si au o relatie tot mai apropiata cu cartile”, completeaza Laura Teposu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din carti

Top

Cauta-ti perechea