Cariera

#cariera #stres

Stresul la serviciu creste vara! Cele mai simple solutii sa ii faci fata

Tot mai multi psihologi atrag atentia ca oboseala si stresul la serviciu creste in lunile de vara! Paradoxal, in loc sa ne bucuram de zilele calde si lungi, este posibil ca programul nostru sa devina mai complicat si dificil.

 

Multi angajati resimt faptul ca stresul la serviciu sporeste in timpul verii. Numerosi factori fac munca mai complicata, temperaturile caniculare sporesc gradul de disconfort la birou, iar obligatiile de serviciu devin mai greu de indeplinit.

Stresul la serviciu se resimte in orice domeniu si toti angajatii pot fi afectati, iar vara intervin factori care fac munca mai dificila, chiar si pentru cei care lucreaza remote de acasa sau pentru cei care au functii de conducere.

Psihologii avertizeaza ca stresul generat de meseria sau locul nostru de munca se poate instala treptat, dar se simte mult mai acut in perioadele de vara, daca nu reusim sa ne luam concediu la timp. Acesta se poate manifesta diferit de la un angajat la altul, dar cele mai comune simptome sunt:

  • Oboseala accentuata
  • Lipsa de concentrare
  • Lipsa de atentie
  • Starile de anxietate
  • Emotii negative greu de stapanit
  • Perioade depresive prelungite
  • Epuizare emotionala si psihica
  • Dureri de cap frecvente
  • O stare continua de nemultumire
  • Izolarea fata de colegi

Factori care sporesc stresul la serviciu vara

Oricat de mult ne-am dori sa ramanem la fel de eficienti, capacitatea de munca scade vara. Multi angajati se simt obositi dupa un efort prelungit de la inceputul anului si asteapta cu nerabdare concediul, chiar daca o saptamana sau doua de pauza nu sunt intotdeauna suficiente pentru a combate stresul la serviciu.

Conform unui studiu realizat on-line cu participarea a 1.000 de manageri din Marea Britanie, vara intervin factori surprinzatori care sporesc senzatia de oboseala si lipsa de concentrare la serviciu.

  • Creste numarul orelor de lumina in care suntem mai activi; lucram uneori peste program sau ne implicam in mai multe activitati seara, dupa orele 18 sau 19 ceea ce accentueaza oboseala de peste zi;
  • Scade numarul orelor de somn, ne culcam mai tarziu sau ne trezim mai devreme decat in sezonul rece cand se lumineaza dupa ora 7;
  • Lucram peste program pentru a acoperi munca in perioada in care suntem plecati in concediu;
  • Preluam obligatiile colegilor plecati in concedii sau a celor concediati definitiv;
  • Incercam sa petrecem mai mult timp cu familia in aer liber in timpul saptamanii, chiar daca venim foarte obositi de la serviciu;
  • Ne implicam in noi colaborari sau ne luam al doilea loc de munca gandind ca avem mai mult timp in zilele de vara pentru inca un job asa cum este cazul angajatilor din horeca sau a celor care cauta in sezonul estival joburi Constanta sau joburi remote in Bucuresti.
  • Suntem afectati de temperaturile caniculare mai mult decat ne imaginam, chiar daca la birou ne bucuram de un mediu de lucru racoros.

Ce solutii ai pentru a combate stresul la serviciu

Lucreaza mai inteligent

Colaboreaza mai strans cu colegii care te pot ajuta punctual pentru rezolvarea diverselor situatii de rutina. Discuta cu sefii apropiati cele mai bune solutii pentru situatiile dificile sau imprevizibile. Nu te consuma nervos sa rezolvi totul singur!

Reorganizeaza programul de lucru

Identifica cele mai usoare sarcini si ocupa-te de ele dupa amiaza, cand capacitatea de concentrare si de comunicare scade. Ocupa-te de tot ceea ce este mai complicat in prima parte a zilei.

Ia pauze mai des, daca te simti obosit

Pauzele sunt foarte importante pentru a gestiona corect timpul si activitatile dificile. Ia o pauza de 10 – 15 minute dupa fiecare sarcina indeplinita si nu sari peste pauza de masa. Aceasta este foarte importanta pentru a combate stresul la serviciu.

Evita sa lucrezi peste program

Solicita sprijin, solicita un asistent sau un colaborator, dar evita sa lucrezi peste program, daca simti ca nu faci fata presiunii. Nimeni nu poate fi obligat sa preia sarcinilor colegilor plecati in concediu. Conducerea firmei trebuie sa gaseasca alte solutii, iar colaboratorii sau angajatii mai tineri care urmeaza un program de internship pot fi ajutor cand alti colegi isi iau zile libere mai des vara.

Hidrateaza-te corect!

Ai grija sa bei suficiente lichide in timpul zilei, mai ales in perioadele caniculare. Chiar daca beneficiezi de aer conditionat la serviciu si de o temperatura suportabila, hidratarea este importanta pentru sanatate si pentru rezistenta ta psihica.

Respecta programul de somn

Incearca sa dormi cel putin opt ore pe zi, chiar daca este vara si soarele apune dupa ora 21. Este adevarat ca suntem activi mai multe ore pe zi vara, dar somnul ne ajuta sa ne refacem energia si sa ne protejam sanatatea mentala si emotionala.

Fa miscare in mod regulat

Daca se lumineaza mai devreme si esti o persoana matinala, incearca sa faci 20 de minute de miscare inainte de a bea prima cafea de dimineata. Fa acest lucru regulat, asculta muzica antrenanta si fa gimnastica sau o plimbare in pas alert in parcul de langa casa. Dupa cateva zile, vei simti efectele benefice. Vei fi mai revigorat, vei avea capul mai limpede, vei fi mai concentrat, mai destins si mai atent la obligatiile tale de serviciu.

Un stil de viata sanatos, hidratarea, odihna si miscarea sunt importante pentru a face fata stresului la serviciu.

FOTO: ejobs.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea