Cariera

# reguli angajare #angajati #angajatori #lege #directiva europeana

Noi reguli la angajare. Ce nu mai au voie sa ceara angajatorii. Legea spune clar

Exista noi reguli la angajare. Acestea trebuie cunoscute atat de angajatori cat si de aplicanti. Toti cei care merg la interviuri trebuie sa stie ce informatii nu trebuie sa le ofere angajatorilor.

 

Directiva privind transparenta salariala a impus mai multe reguli angajatorilor. O prima modificare prevede faptul ca angajatorii nu mai au dreptul sa le ceara candidatilor informatii cu privire la istoricul salarial.

„Angajatorilor nu ar trebui sa li se permita sa se intereseze sau sa incerce in mod proactiv sa obtina informatii despre remuneratia actuala sau istoricul salarial anterior al unui solicitant de loc de munca”, se arata in directiva UE.

Aceasta interdictie se aplica insa doar in cazul discutiei angajatorului cu persoana intervievata. Angajatorul poate afla insa istoricul salarial al candidatului in orice alt mod. 

Directiva Europeana care urmeaza sa fie transpusa si in Romania are scopul de a consolida principiul egalitatii intre barbati si femei in privinta salariilor. Astfel, o alta schimbare importanta o prevad anunturile de recrutare care trebuie sa fie neutre.

„Pentru a intrerupe perpetuarea diferentei de remunerare intre femei si barbati care afecteaza in timp lucratorii in mod individual, angajatorii ar trebui sa se asigure ca anunturile de posturi vacante si denumirile locurilor de munca sunt neutre din punctul de vedere al sexului si ca procesele de recrutare sunt conduse in mod nediscriminatoriu, astfel incat sa nu submineze dreptul la egalitatea de remunerare”, se arata in Directiva, potrivit avocatnet.ro.

De asemenea, angajatorii trebuie sa faca ajustari in ceea ce priveste procesul de recrutare. In anuntul de angajare acestia trebuie sa specifice nivelul initial de la care pleaca salariul, dar si alte componente ale remuneratiei lunare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea