Cariera

#supape #instalator

Instalator in pregatire? Iata cum alegi supape presiune potrivite pentru proiectele tale!

Un instalator trebuie sa stie toate caracteristicile aferente unei supape presiune – de fapt, acest lucru se aplica tuturor tipurilor de supape. Totusi, supapele de presiune sunt oarecum mai importante, din moment ce acestea au un impact direct asupra sigurantei dintr-o fabrica sau de la nivelul unei instalatii sau al unui echipament.

 

Astfel, este de la sine inteles de ce unui instalator nu trebuie sa ii fie necunoscute caracteristicile si aspectele acestui tip de supape. Daca esti momentan in pregatire si inca nu ai ajuns la capitolul supape, tot nu trebuie sa dai inapoi. Cu cat inveti mai devreme tipurile de supape si aplicatiile acestora, cu atat mai bine.

Iata ce trebuie sa iei in calcul pentru a alege supapele de presiune potrivite pentru proiectele sau sarcinile tale!

Tipul de conexiune si marimea acesteia

Este clar ca supapele trebuie sa se potriveasca perfect cu acele conducte de admisie si scurgere la care vor fi atasate. Cand vine vorba de tip, va trebui sa inveti mai multe despre supapele cu conexiuna flansa, de sudura, wafer, filetate si Ferrule. Acestea le vei invata in timp si in functie de necesitatea unei supape presiune cu o anumita conexiune in timpul unui anumit proiect.

Pe de alta parte, marimea implica doar masuratori foarte exacte ori identificarea corecta a dimensiunilor supapei si conductelor la care aceasta va fi atasata – nimic complicat!

Presiunea stabilita a supapei

Presiunea unei supape este masurata cu ajutorul unitatii cunoscute ca si PSIG – mai exact, kilograme pe gabarit. Aceasta presiune determina momentul cand o supapa se va deschide – anume de cata presiune este nevoie pentru ca supapa sa fie actionata de sistem.

Aici, extrem de important este presiunea de functionare maxima a instalatiei sau echipamentului la care atasazi o supapa. Daca aceasta presiune maxima este mai mica decat PSIG a unei supape presiune, atunci exista riscul de accidente sau daune.

Tocmai de aceea, este recomandat ca supapa sa aiba o presiune stabilita mai mica cu cel putin 10% decat presiunea maxima a echipamentului sau sistemului la care supapa va fi atasata.

Temperaturile la care rezista supapa

Dupa cum stii, conductele la care vei atasa supapele transporta, de regula, substanze gazoase sau lichide. Apoi, alt lucru pe care ar trebui sa il stii este faptul ca temperaturile, atat ridicate, cat si scazute, pot afecta vascozitatea substantelor care circula prin conducte. Tocmai de aceea, aceste substante trebuie mentinute la anumite temperaturi – iar treaba ta este sa alegi supape presiune care pot rezista acestor temperaturi.

De exemplu, supapele confectionate din otel rezista destul de bine in fata temperaturilor inalte. Pentru acest tip de temperaturi, supapele din fier sau bronz nu sunt recomandate. Totodata, nu uita sa iei in considerare atat temperatura la nivelul conductei de admisie, cat si temperatura la conducta de scurgere.

Tipul de substanta care va trece prin supape

Dupa cum a fost mentionat, supapele se intalnesc cu gaze, lichide, aburi si asa mai departe. Totusi, o supapa conceputa pentru gestionarea lichidelor rareori este potrivita si pentru gaze, in special cand vine vorba de substante gazoase corozive, de exemplu.

Astfel, atunci cand alegi supape presiune, trebuie sa iei in calcul si substanta prezenta in sistem sau echipament. Pentru substantele corozive, supapele din otel sunt recomandate. In acelasi timp, trebuie sa iei in considerare si dimensiunile valvei, temperatura substantei, precum si zona de scurgere a conductelor, printre altele.

Vrei o supapa pentru fiecare aplicatie?

Exista destul de multe caracteristici care trebuie verificate atunci cand cumperi supape presiune. Drept urmare, trebuie sa verifici fiecare distribuitor in parte pentru a gasi ceea ce cauti. Totusi, daca apelezi la platforma online MagazinSupape.ro, atunci poti gasi cu usurinta supape pentru substante lichide si gazoase, verificate ISCIR si la o calitate superioara.

Desigur, magazinul online marca MetroInstal iti ofera si garantia unui pret avantajos!

FOTO: canva.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea