Boli

#tipuri de implant dentar #implant dentar #implant

Tipuri de implanturi dentare: diferente si avantaje

Implanturile dentare reprezinta o solutie moderna si eficienta pentru inlocuirea dintilor lipsa, imbunatatind nu doar aspectul estetic, dar si functionalitatea dentitiei. In acest articol poti descoperi informatii esentiale despre tipurile de implanturi dentare si avantajele pe care acestea le ofera. 

Ce sunt implanturile dentare?

Implanturile dentare sunt dispozitive medicale realizate dintr-un material biocompatibil, de obicei titan, care se introduc in osul maxilar sau mandibular pentru a inlocui radacinile dintilor lipsa si a oferi un suport stabil pentru puntile, coroanele sau protezele dentare. Acestea au rolul de a restabili functionalitatea si estetica dentitiei pacientului, imbunatatind capacitatea de mestecare, pronuntie si increderea in sine. Prin mentinerea sanatatii osului maxilar si a dintilor adiacenti, implanturile dentare previn resorbtia osoasa si deplasarea dintilor.

Alegerea tipului de implant dentar depinde de mai multi factori, precum starea de sanatate a pacientului, densitatea si volumul osului disponibil, pozitia dintilor lipsa si necesitatile estetice si functionale ale pacientului. Exista diferite tipuri de implanturi dentare, cum ar fi implanturile endostale si periostale, fiecare avand avantaje si indicatii specifice [1]. 

Implanturile endostale: avantaje si indicatii

Implanturile endostale reprezinta una dintre cele mai frecvente si eficiente solutii pentru inlocuirea dintilor lipsa. Acestea sunt dispozitive medicale realizate din titan sau aliaje de titan, care se insereaza direct in osul maxilar sau mandibular, inlocuind radacina absenta a unui dinte. Forma implanturilor endostale poate fi cilindrica sau conica, iar fixarea lor in os se realizeaza printr-un proces numit osteointegrare. Un implant dentar Bredent este una dintre cele mai sigure alternative de inlocuire a dintilor lipsa, optiunea fiind disponibila de peste un deceniu in cabinetele din Romania [2].

Avantajele implanturilor endostale sunt numeroase, printre care mentionam:

  •   Durabilitate si stabilitate: implanturile endostale ofera o ancorare solida si durabila pentru coroanele, puntile sau protezele dentare, avand o rata de succes de peste 95%.
  •   Osteointegrare: implanturile endostale se integreaza bine cu osul, stimuland astfel cresterea si mentinerea tesutului osos in jurul implantului.
  •   Functionalitate si estetica: implanturile endostale asigura o functionalitate optima in ceea ce priveste masticarea si vorbirea si arata natural in comparatie cu dintii existenti [3].

Indicatiile implanturilor endostale includ inlocuirea unui singur dinte, a mai multor dinti sau a tuturor dintilor, in cazul in care pacientul are suficient volum si calitate a osului maxilar sau mandibular. De asemenea, pot fi recomandate pentru pacientii care nu pot tolera sau nu sunt multumiti de protezele dentare traditionale.

Cu toate acestea, exista si contraindicatii si factori de risc ce trebuie luati in considerare inainte de a opta pentru implanturile endostale:

  • Starea de sanatate generala a pacientului: afectiuni sistemice precum diabetul sau osteoporoza pot afecta procesul de vindecare si osteointegrare.
  • Obiceiurile nesanatoase: fumatul poate afecta negativ procesul de osteointegrare si, in consecinta, succesul implantului [4].

Implanturile periostale: avantaje si indicatii

Implanturile periostale reprezinta o alternativa la implanturile endostale, fiind utilizate in special pentru pacientii care au o cantitate insuficienta de os in maxilar. Acestea constau intr-o structura metalica care se fixeaza pe suprafata osului, in loc sa fie inserate in os, oferind astfel suport pentru coroane sau proteze dentare.

Avantajele implanturilor periostale includ:

  • Procedura minim invaziva: implanturile periostale necesita o interventie chirurgicala mai putin complexa si invaziva in comparatie cu implanturile endostale, reducand astfel durerea si timpul de recuperare.
  •  Solutie pentru atrofia osoasa: aceste implanturi sunt o optiune adecvata pentru pacientii care sufera de atrofie osoasa severa si nu pot beneficia de implanturi endostale.
  •  Stabilitate si eficienta: implanturile periostale ofera stabilitate si eficienta in ancorarea protezelor dentare, ajutand la imbunatatirea functiei si esteticii dentare [2].

In ceea ce priveste indicatiile pentru implanturile periostale, acestea sunt recomandate pentru:

  •  Pacienti cu insuficienta osoasa: implanturile periostale sunt recomandate pentru pacientii care au o cantitate redusa de os in maxilar si nu pot primi implanturi endostale fara proceduri suplimentare de reconstructie osoasa.
  •   Pacienti care nu pot suporta proceduri complexe: implanturile periostale pot fi o solutie pentru pacientii care au contraindicatii medicale pentru interventii chirurgicale mai invazive, necesare pentru implanturile endostale.
  •   Edentatie totala sau partiala: implanturile periostale pot fi utilizate pentru a inlocui dintii lipsa la pacientii cu edentatie totala sau partiala, oferind un suport stabil pentru protezele dentare [3].

Implanturile dentare reprezinta o solutie practica foarte avantajoasa atunci cand vine vorba despre restaurarea danturii. Discuta cu medicul stomatolog despre oportunitatea unei asemenea alternative in cazul tau. 

Bibliografie:

1. “Dental Implant Procedure: What to Know.” Healthline, 3 May 2021, www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/dental-implant-procedure#:~:text=Types%20of%20dental%20implants&text=Endosteal%20implants%20are%20the%20most, accesat la 14.04.2023;

2. “Endosteal Implant: Dental Implant Types and Procedures.” Healthline, 19 July 2019, www.healthline.com/health/endosteal-implant, accesat la 14.04.2023;

3. Robinson, Kara Mayer. “Types of Dental Implants.” WebMD, www.webmd.com/oral-health/types-dental-implants, accesat la 14.04.2023;

4. “What Are Dental Implants? Types, Procedures, and More.” Www.medicalnewstoday.com, 17 Jan. 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/327515, accesat la 14.04.2023.

 

FOTO: shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului