Boli

#calculi biliari #recomandari #stil de viata

Stil de viata de urmat, daca suferi de calculi biliari: recomandari care iti vor fi de mare ajutor

Viata persoanelor care sufera de calculi biliari poate fi una destul de... complicata. Zilnic balonari, disconfort abdominal, uneori crize de bila si dureri ingrozitoare. Te incadrezi si tu in aceasta situatie? Scapa de tot acest chin si bucura-te din nou de viata, tratand si prevenind formarea pietrelor la fiere. Nu e greu deloc! Trebuie doar sa-ti ajustezi dieta, sa urmezi un tratament naturist pentru pietre la fiere si sa faci mici schimbari in obiceiurile tale de zi cu zi.

 

Cum trebuie sa fie stilul tau alimentar daca suferi de calculi biliari

Pentru a sti ce schimbari este necesar sa faci, trebuie sa intelegi un pic cum functioneaza digestia.

Ficatul produce in permanenta bila, un lichid care ajuta la descompunerea grasimilor din alimente. O depoziteaza in vezica biliara, un mic sac aflat imediat sub ficat. Dupa ce mananci, cand alimentele ajung in stomac, vezica biliara incepe sa se contracte pentru a elibera bila in duoden, simultan cu secretia de enzime pancreatice si intestinale necesare la descompunerea nutrientilor. Daca vezica biliara nu se contracta corespunzator, daca exista mici obstacole (precum calculii biliari), atunci intreg procesul de digestie este ingreunat, fapt care se manifesta cu neplacutele simptome de care vorbeam mai sus.

Ce ar fi de facut? In primul rand, e de preferat sa ai mai degraba mese mici si dese, decat trei mese principale consistente. Apoi, conteaza enorm ce pui in farfurie. Regula de baza este: fiert, nu prajit, cat mai putine grasimi si proteine vegetale in locul celor animale.

  • Alimente recomandate daca ai calculi biliari

Legume proaspete sau congelate, coapte, in ciorbe, in salate sau sub forma de piureuri, verdeturi (spanac, salata, stevie, loboda), leguminoase (mazare, fasole, linte);

Fructe proaspete, bine coapte;

Cereale integrale, sub forma de paste, paine, lipii, mamaliga, biscuiti fara zahar si fara seminte, cu un continut scazut de grasimi. Orezul, quinoa, ovazul, orzul, graul se pot consuma sub forma de fulgi, cu lapte sau iaurt;

Lactatele trebuie sa aiba un continut scazut de grasimi. Poti consuma lapte si iaurturi slabe, degresate, branza proaspata de vaci, cas, urda, branza tofu;

Carnea e bine sa fie si ea slaba: de pui, de curcan (fara piele), muschi de porc, vita slaba, peste;

Ouale sunt permise, dar nu in exces si de preferat albusul, fiert, nu prajit in ulei;

Sunt bune uleiurile presate la rece, de masline, de susan;

Dulciurile permise sunt cele facute in casa, cu cat mai putin zahar, spre deloc, fara foietaje, fara mult unt sau margarina. Se pot indulci cu fructe, cu miere.

  • Alimente de evitat daca ai calculi biliari

Prajelile, mancarurile grase, cu rantasuri si sosuri grele, ciorbele grase, mancarurile excesiv procesate, fast-food-ul;

Slanina, jumarile, piftia, carnea tocata, afumaturile, mezelurile (salam, carnati, parizer, crenvusti etc.);

Ouale prajite, galbenusul in exces, maioneza, ouale umplute;

Lactatele grase, precum smantana, branzeturile fermentate, crema de branza, cascavalul, branza topita sau cu mucegai, untul, margarina;

Deserturile cu aluaturi dospite, cu multa grasime si zahar, cu nuci, alune, ciocolata;

Produsele de patiserie (saleuri, merdenele, croissante, biscuiti, gogosi, fursecuri, briose), painea calda, proaspata;

Fructele necoapte sau acre;

Bauturile carbogazoase si alcoolul.

Urmeaza un tratament naturist!

Pe langa ajustarea dietei, este necesar si tratamentul. Cel naturist e ideal, caci substantele active din plante sunt bine asimilate de organism si au efecte binefacatoare, fara sa dea vreun efect advers. Remediile naturiste pentru calculii biliari sunt sub forma de ceaiuri, capsule si solutii; contin menta, eucalipt, papadie, rostopasca, anghinare, coada soricelului, sunatoare.

Specialistii Fares iti recomanda ceaiul Vezica biliara, in cure de 2-3 luni, iar solutia si capsulele Farebil 10-14 zile pe luna sau la nevoie.

Obiceiuri care te ajuta sa tratezi si sa previi pietrele la fiere

  • Fa sport, tine-ti kilogramele sub control!

Obezitatea si sedentarismul pot interveni si afecta metabolismul colesterolului, digestia, tranzitul. In timp, odata cu kilogramele in plus, se formeaza si calculi biliari in vezica si in canalele biliare. E sanatos din toate punctele de vedere sa faci zilnic miscare. 30-40 de minute pe zi sunt suficiente pentru starea ta de bine.

  • Bea cat mai multa apa!

Consumul suficient de lichide previne o multime de probleme de sanatate, de la infectii urinare, retentie de apa, constipatie, acumularea de toxine in organism, probleme la colon, hipertensiune, pana la colesterol marit, proasta functionare a digestiei, pietre si nisip la rinichi, inclusiv formarea de calculi biliari. Asadar, incearca sa-ti suplimentezi aportul de lichide, sa bei apa chiar si atunci cand nu simti neaparat sete. Un truc este sa-i dai gust, facand din ea ceai sau adaugand in ea suc de lamaie, bucatele de fructe.

  • Evita dietele drastice si pierderile rapide de greutate!

O cura drastica de slabire, cu restrictii alimentare, poate cauza scaderea secretiei de bila sau modificari in compozitia acesteia, ceea ce ar putea duce la concentratii mai mari de colesterol, care favorizeaza formarea calculilor biliari. De asemenea, schimbarile bruste de greutate pot afecta motilitatea vezicii biliare si fluxul normal de bila.

Cum gestionezi o colica biliara, daca apare

Colica biliara e caracterizata de dureri intense in partea superioara dreapta a abdomenului, care pot iradia in spate. Sunt cauzate de blocarea canalului biliar de catre un calcul biliar si pot fi insotite de greata, varsaturi, frisoane, icter si stare de rau general. Iata ce e bine sa faci intr-o asemenea situatie alaturi de tratamentul prescris de medic:

  • Caldura locala

Aplica o compresa calda pe partea dreapta a abdomenului, pentru a reduce inflamatia si a ameliora durerea. Poti folosi o sticla umpluta cu apa calda sau un prosop inmuiat in apa calda.

  • Odihna

Stai intins, intr-o pozitie cat mai confortabila, si incearca sa te relaxezi. Evita miscarile bruste sau solicitante.

  • Alimentatia

In prima zi, mananca supe clare de legume, sucuri de fructe, ceaiuri din plante medicinale si multe lichide. Introdu treptat in alimentatie piureuri de legume, terciuri de cereale integrale, iaurturi slabe, lapte degresat, apoi paine prajita, orez, peste slab. Evita alimentele grase, prajite, deoarece pot stimula productia de bila si pot agrava simptomele.

  • Hidratare si tratament

Asigura-te ca ramai bine hidratat pe tot parcursul zilei. Bea multe ceaiuri medicinale din plante care contribuie la dizolvarea pietrelor la fiere si eliminarea acumularilor de saruri biliare, cum este Ceaiul pentru Fiere si Rinichi de la Fares. Alaturi de ceai, incepe tratamentul cu Farebil capsule. Evita cofeina, alcoolul si bauturile carbogazoase.

Cunoscand aceste masuri de prim ajutor si daca respecti recomandarile ce tin de stilul de viata, compozitia bilei si functionarea vezicii biliare se vor normaliza in timp, si astfel vei preveni formarea pietrelor la fiere.

FOTO: shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare