Boli

#ejaculare prematura #complicatii #cauze

Ejacularea prematura: Cauze si complicatii

Ejacularea prematura, chiar la inceputul actului sexual, poate fi frustranta si chiar jenanta, dar este o problema destul de comuna in randul barbatilor.

Vestea buna este ca aceasta problema este tratabila. Cu un plan de tratament corespunzator, alaturi de consiliere terapeutica pot ajuta la imbunatatirea performantei sexuale.

In urmatorul articol, vei afla mai multe despre ce este ejacularea prematura si care sunt cauzele si complicatiile asociate.

Ce este ejacularea prematura?

Ejacularea prematura este o disfunctie sexuala care apare atunci cand un barbat are orgasm si elibereaza sperma mai repede decat si-ar dori. Acest lucru se intampla adesea inainte sau la scurt timp dupa inceperea actului sexual, fie ca vorbim de penetrare, fie de activitati orale (1).

Tocmai de aceea, ejacularea prematura poate fi o experienta frustranta pentru ambii parteneri sexuali. Cu toate acestea, vestea buna este ca, de obicei, aceasta disfunctie sexuala poate fi remediata.

Cat de frecventa este ejacularea prematura?

Intre 30% si 40% dintre persoanele de gen masculin experimenteaza ejacularea prematura la un moment dat in viata. Potrivit Asociatiei Americane de Urologie (2), aceasta problema reprezinta cel mai frecvent tip de disfunctie sexuala la barbati.

Aproximativ unul din cinci barbati cu varste cuprinse intre 18 si 59 de ani raporteaza incidente de ejaculare prematura.

Care sunt cauzele ejacularii premature?

Cauzele precise ale ejacularii premature nu au fost precis identificate. Cu toate acestea, factorii fizici, chimici si psihologici pot inrautati aceasta problema.

Factorii fizici si chimici (1):

  • O problema hormonala cu nivelurile de oxitocina care au un rol in functia sexuala la persoanele de gen masculin;
  • Alte niveluri hormonale anormale care joaca un rol in functia sexuala, cum ar fi la hormonul luteinizant, prolactina si la hormonul de stimulare tiroidiana (TSH);
  • Niveluri scazute de serotonina sau dopamina;
  • Un penis foarte sensibil la stimulare.

Factorii emotionali sau psihologici (1):

  • Anxietate fata de activitatea sexuala. S-ar putea datora nervozitatii de a fi cu un nou partener, anxietatii de a face sex din nou dupa o perioada lunga de abstinenta, lipsa de incredere, vinovatiei, stimularii excesive sau din alte motive;
  • Stres;
  • Probleme in relatia romantica;
  • Depresie.

Uneori, ejacularea prematura poate fi o problema pentru persoanele de gen masculin care au o disfunctie erectila. Acest lucru inseamna ca penisul nu ramane suficient de ferm pentru a intreprinde activitati sexuale. Astfel ca, aceste persoane pot fi ingrijorate ca si-ar putea pierde erectia inainte de penetrare, dezvoltand un obicei de ejaculare imediata (3).

Tratarea disfunctiei erectile poate face ca ejacularea prematura sa se diminueze sau sa dispara.

Citeste mai multe despre ejacularea precoce pe website-ul Medlife. Adreseaza-te medicului specialist pentru un plan de tratament corespunzator.

Complicatiile ejacularii premature

Daca relatia ta romantica sau sexuala este afectata de ejacularea prematura, a deschide o discutie in directia acestui subiect cu partenerul tau poate fi un prim pas in rezolvarea problemei. De asemenea, te poti adresa unui consilier de relatii sau unui terapeut sexual pentru mai multe sfaturi (3).

Mai mult, ejacularea prematura poate face dificila intemeierea unei familii, deoarece spermatozoizii nu pot ajunge la un ovul pentru fertilizare. In alte situatii, depresia asociata ejacularii premature poate afecta apetitul sexual sau performanta (3). Poti discuta cu un specialist in fertilitate despre alte optiuni de a intemeia o familie.

Disclaimer: Acest articol este redactat in scop informativ si nu inlocuieste consultul unui medic specialist.

Surse de informare:

(1) Cleveland Clinic. Premature Ejaculation. Premature Ejaculation: Causes & Treatment (clevelandclinic.org)

(2) American Urological Association. Urology Care Foundation. Premature Ejaculation. https://www.urologyhealth.org/educational-materials/premature-ejaculation-x2949

(3) Mayo Clinic. Premature Ejaculation. Premature ejaculation - Symptoms and causes - Mayo Clinic

FOTO: shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare