Boli

#studiu sanatate #sanatate #sanatate mintala

STUDIU: Natura este vitala pentru sanatatea mintala a oamenilor

Natura poate fi vitala pentru sanatatea mintala a oamenilor intr-o lume aflata in plina si rapida urbanizare.

In prezent, mai mult de jumatate din populatia lumii traieste in zone urbane. Pana in 2050 aceasta proportie va fi de 70%. Urbanizarea este asociata cu un nivel crescut de boli psihice, dar inca nu este clar de ce. Ideea pare a fi faptul ca a locui intr-o zona urbana se asociaza cu mai multe tipuri de stres, fie ca este vorba de zgomot, cresterea interactiunilor sociale, trafic, care cresc anxietatea si tendinta spre meditare.

Printr-un experiment controlat, cercetatori din Statele Unite si Suedia au incercat sa determine daca o experienta petrecuta in natura poate influenta ruminatia, o gandire obsedanta axata pe aspecte negative ale sinelui si care este un factor de risc cunoscut pentru boli psihice.

In cadrul experimentului, 38 de persoane care locuiau in mediul urban si care nu au avut "niciun istoric de tulburari mintale" au fost impartite in doua grupuri si li s-a cerut sa faca o plimbare. Un grup a mers timp de 90 minute printr-o zona bogata in vegetatie in apropierea campusului Stanford. Celalalt a mers de-a lungul unui drum foarte aglomerat in centrul orasului Palo Alto, California. Inainte si dupa plimbare, participantii au raspuns la un chestionar conceput pentru a masura tendinta lor spre "meditatie", un model de gandire de multe ori negativ care a fost legat de un risc crescut de depresie.

Rezultatul a fost ca persoanele care au mers 90 de minute prin mijlocul naturii au demonstrat o scadere a tendintei spre ruminatie, raspunsurile lor la chestionar fiind diferite dupa plimbare. Si in activitatea creierului a fost constatata o schimbare consistenta, respectiv scaderea activitatii in cortexul prefrontal subgenual, regiunea de interes pentru cercetatori.

"Acest lucru ofera rezultate solide ce confirma ca o experienta in natura, chiar si de scurta durata, poate reduce acest model de gandire care este asociat cu debutul, in unele cazuri, al unor boli mintale, cum ar fi depresia", spune Gregory Bratman, autorul principal al studiului.

La finalul studiului, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca timpul petrecut in natura aduce numeroase beneficii pentru sanatatea oamenilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare