Boli

#imunoterapie #Nobel 2018 Medicina #terapie cancer #cancer

Nobel 2018 in Medicina: Tratament revolutionar anti-cancer. Ce este imunoterapia?

Anul acesta, cercetatorii James P. Allison si Tasuku Honjo sunt castigatorii premiului Nobel pentru Medicina pentru cercetarile lor privind legatura dintre sistemul imunitar si tratarea cancerului!

Prin cercetarile lor privind stimularea capacitatii sistemului imunitar de a ataca celulele canceroase, imunologul american James Allison si imunologul japonez Tasuku Honj au adus noi principii in terapia pentru cancer.

“Stimuland capacitatea sistemului nostru imunitar de a ataca celulele canceroase, laureatii premiului Nobel de anul acesta au stabilit un nou principiu pentru vindecarea cancerului”, a subliniat Adunarea Nobel de la Institutul Karolinska din Stockholm.

James Allison, in varsta de 70 de ani, irectorul consiliului stiintific al Institutului de Cercetare a Cancerului din New York, presedintele Departamentului de imunologie si directorul executiv al platformei de imunoterapie de la Centrul pentru Cancer din Houston, a studiat o proteina care actioneaza ca o frana pentru celulele canceroase in cadrul sistemului imunitar, aceasta putand determina sistemul imunitar sa atace celulele canceroase. Studiile sale au stat la baza dezvoltarii unui nou tratament impotriva cancerului.

La randul sau, Tasuku Honjo, in varsta de 76 de ani, rector general adjunct si profesor la Institutul universitar pentru studii avansate din Kyoto si profesor la Universitatea din Kyoto, a descoperit o proteina care poate incetini evolutia celulelor canceroase. 

„Visam la asta dar nu credeam ca se va realiza. Mi s-a parut prea mult”, a reactionat James P. Allison, in varsta de 70 de ani, contactat de agentia de presa suedeza TT.

Cum actioneaza imunoterapia

Spre deosebire de radioterapie sau chimioterapie, de exemplu, imunoterapia actioneaza tintit asupra bolii, ceea ce inseamna ca nu se mai trateaza boala, ci bolnavul!

“Imunoterapia este o arie foarte activa de cercetare in tratarea cancerului . Scopul acesteia este de a permite sistemului imunitar al pacientilor sa recunoasca in mod specific şi sa distruga celulele canceroase.

Fiecare tip de imunoterapie actioneaza asupra unui element diferit al raspunsului imun al organismului impotriva cancerului, cum ar fi:

  • • marcheaza celulele canceroase pentru a le face mai vizibile pentru sistemul imunitar, astfel incat acesta sa le poata cauta si distruge
  • • stimuleaza capacitatea celulelor imune (spre exemplu, a celulelor T) de a identifica si a distruge celulele canceroase
  • blocheaza anumite cai care le permit celulelor canceroase sa scape de sistemul imunita”, explica  dr. Valentin Moinescu, directorul departamentului Oncologie al Roche Romania.

Tratament pentru bolnavii cu optiuni limitate

“Imunoterapiile au potentialul de a oferi supravietuire pe termen lung multor pacienti cu forme de cancer in faza avansata ale caror optiuni au fost anterior foarte limitate. Este posibil ca tumorile sa nu se reduca imediat, imunoterapiile avand un efect intarziat. De asemenea, imunoterapiile oncologice nu sunt potrivite pentru oricine, deoarece nu functioneaza la fel pentru toata lumea”, mai spune medicul.

Pentru ce tip de cancer sunt disponibile imunoterapiile oncologice?

Intrucat imunoterapiile oncologice tintesc sistemul imunitar, acestea au potentialul de a actiona asupra oricarui cancer care depinde de mecanismele sistemului imunitar

Imunoterapii oncologice au fost deja aprobate si sunt disponibile in Uniunea Europeana (n.r- in Romania se folosesc de la sfarsitul lui 2017) pentru tratarea pacientilor cu:

  • Melanom local avansat sau metastatic
  • Cancerul pulmonar altul decat cel cu celule mici
  • Cancerul de vezica urinara
  • Cancer renal
  • Limfom Hodgkin

Cat costa imunoterapia

Costurile imunoterapiei, care are 2-3 ani de practica in SUA, depasesc 20.000 de euro anual, in conditiile in care este nevoie de circa zece ani pentru a genera si pune pe piata o molecula noua de tratament, conform reprezentantilor diviziei din Romania a companiei farmaceutice cu sediul la Basel (Elvetia). Durata tratamentului nu poate fi estimata.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare