Boli

#povara economica #dermatita atopica #pacienti #alopecie areata

Povara economica a dermatitei atopice si alopeciei areata

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune – APAA lanseaza un proiect de cercetare privind impactul socio-economic al dermatitei atopice si alopeciei areata. Chestionarele se adreseaza populatiei adulta (peste 18 ani) din Romania, care sufera de dermatita atopica sau/si alopecie areata, dar si ingrijitorilor acestora si ingrijitorior copiilor si adolescentilor (sub 18 ani) care sufera de dermatita atopica sau/si alopecie areata.

Acest studiu masoara atat cheltuielile medicale, cat si cele non-medicale, costuri directe si indirecte acumulate dintr-o perspectiva societala (cuprinzand platitorul, pacientul, ingrijitorul si societatea) pentru un interval de timp de 12 luni.

Daca sunteti persoana diagnosticata cu dermatita atopica si/sau alopecia areata, daca ingrijiti o persoana diagnosticata cu dermatita atopica si/sau alopecia areata, va rugam sa raspundeti la unul dintre chestionarele de mai jos.

Dermatita atopica: https://s.surveyplanet.com/2xeynbgk

Alopecia areata : https://s.surveyplanet.com/63qdnir8

„Acesta ar putea fi prima cercetare initiata in Romania, care evalueaza povara economica a bolii pentru persoanele diagnosticate cu dermatita atopica si/sau alopecia areata. In prezent, literatura pe aceasta tema este destul de limitata, existand cateva studii care prezinta rezultate pentru tarile cu venituri mari din Asia (de exemplu, Japonia), Europa (de exemplu, Germania) sau Australia. O mare parte din literatura existenta se bazeaza doar pe anchete transversale, nereusind sa surprinda adevaratul impact economic al acestor boli dintr-o perspectiva societala. Datele colectate in acest proiect de cercetare, vor aduce mai multe informatii despre costurile atat financiare cat si societale pentru a ajuta autoritatile in realizarea unor politici publice de sanatate in sprijinul persoanelor diagnosticate cu dermatita atopica si/sau alopecia areata” spune Rozalina Lapadatu, presedinta APAA.

Dermatita atopica este o boala inflamatorie cronica a pielii, caracterizata prin prezenta pruritului intens (mancarime), care poate altera calitatea vietii pacientilor datorita simptomelor si a infectiilor secundare. Datele de epidemiologie sunt variabile, deoarece prevalenta este diferita in functie de studiu, de tara. Se considera ca dermatita atopica afecteaza aproximativ 10% din populatie in tarile dezvoltate economic (in care prevalenta este mai mare). Afectiunea este mai frecvent intalnita la copii (20%), comparativ cu adultii (1-3%).

Dermatita atopica apare frecvent in primele luni de viata, 60% din cazuri apar inainte de primul an de viata si pana la 85% din cazuri, debuteaza pana la 5 ani. Incepand cu anii 1970, datele epidemiologice arata o crestere a incidentei si prevalentei dermatitei atopice, similar altor boli alergice. Evolutia dermatitei atopice este in majoritatea cazurilor favorabila, leziunile cutanate ameliorandu-se in adolescenta sau in perioada adulta.

In Romania, un studiu de prevalenta realizat in anul 2022 de catre Societatea Romana de Dermatologie estimeaza ca 9,41% din populatie sufera de dermatita atopica.

Dermatita atopica reprezinta o problema de sanatate publica, avand un impact semnificativ psihosocial si financiar, creste absenteismul scolar sau la locul de munca, afecteaza emotional pacientii si determina anxietate, depresie. Toate acestea, cumulativ, conduc catre scaderea calitatii vietii pacientilor.

Alopecia areata este o boala autoimuna inflamatorie care afecteaza ~2% din populatie, indiferent de sex, gen, etnie si varsta. Aceasta este o boala care se dezvolta atunci cand organismul isi ataca propriii foliculi de par, ceea ce poate provoca caderea parului oriunde pe corp. Desi alopecia areata poate implica orice zona cu par, scalpul este locul cel mai frecvent afectat. Fiind afectat scalpul, impactul emotional este puternic si afecteaza viata sociala a pacientilor, in special al copiilor.

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune – A.P.A.A. s-a infiintat pentru a oferi suport persoanelor si familiilor celor afectati de bolile autoimune. Principalele obiective ale Asociatiei sunt: reintegrarea sociala si profesionala a pacientilor cu afectiuni autoimune, consilierea de specialitate a pacientilor si familiilor lor, precum si impulsionarea responsabilizarii structurilor guvernamentale in problematica acestor boli. Pentru mai multe informatii despre APAA vizitati: www.apaa.ro si pagina de Facebook a asociatiei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare