Boli

#spalare frunze de salata #frunze de salata #boli #pericol

Nu speli bine frunzele salatei? Pericol urias la care te expui

Salata reprezinta un aliment apreciat in randul celor care isi doresc sa isi mentina o dieta sanatoasa si echilibrata. Varietatile de salata sunt deseori disponibile pentru cumparare, fiind pre-preparate si ambalate. Este cunoscut faptul ca aceste produse proaspete pot fi expuse riscului de contaminare cu bacterii, un aspect crucial pentru igiena. Un echipaj de cercetare condus de profesorul Dr. Kornelia Smalla de la Institutul Julius Kühn (JKI) a dezvaluit recent ca printre aceste bacterii pot fi incluse si bacterii rezistente la antibiotice.

„Trebuie sa ajungem la baza acestor constatari. Bacteriile rezistente sunt cunoscute ca fiind prezente in gunoiul de grajd, in canalizare, in sol si in corpurile de apa’’, a spus profesorul dr. Georg Backhaus, presedintele Institutului Julius Kühn

“Aceasta descoperire ingrijoratoare este in concordanta cu constatarile similare pentru alte alimente. In prezent, evaluam de urgenta ce inseamna aceasta constatare in ceea ce priveste riscul pentru sanatate pentru consumatori”, adauga profesorul Dr. Andreas Hensel, presedintele Institutului federal pentru evaluarea riscurilor (BfR).

In cercetarile lor, specialistii s-au concentrat pe segmentul de bacterii Escherichia coli care prezinta rezistenta la substanta activa cunoscuta sub numele de tetraciclina. Aceasta alegere a fost motivata de faptul ca antibioticele din clasa tetraciclinelor sunt folosite in cresterea animalelor, unde pot contribui la proliferarea bacteriilor rezistente in organele acestora, precum intestinele. Aceste bacterii, alaturi de o parte dintre antibiotice, sunt eliminate si pot ajunge pe campuri prin intermediul ingrasamintelor organice, cum ar fi dejectiile provenite din ferme.

“Rezultatele testelor cuprinzatoare arata clar ca o mare varietate de plasmide transferabile – purtatori de gene in bacteriile care apar in afara cromozomilor – au fost gasite cu gene de rezistenta din E. coli in produse proaspete. Plasmidele poarta rezistenta la mai multe clase de antibiotice. Bacteriile E. coli cu aceste proprietati au fost gasite pe toate cele trei alimente analizate (salata, rucola si coriandru).„, declara Dr. Kornelia Smalla.

Este esential ca cei care consuma sa aiba in vedere intotdeauna faptul ca trebuie sa spele legumele crude, salata si ierburile proaspete cu apa potabila inainte de a le consuma, cu scopul de a minimiza riscul de a lua contact cu agenti patogeni sau bacterii rezistente la antibiotice.

Femeile aflate in perioada de sarcina si persoanele a caror imunitate este slabita din cauza varstei inaintate, a afectiunilor preexistente sau a tratamentelor medicamentoase ar trebui sa evite consumul de salate pre-taiate si ambalate. Aceasta este o masura de precautie menita sa reduca riscul de infectii alimentare. In schimb, ar trebui sa-si pregateasca singuri salatele, utilizand ingrediente proaspete si bine spalate, cu putin timp inainte de a le consuma.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare