Boli

# stare de epuizare #boli venerice #epuizare

Daca te simti mereu "epuizat", probabil suferi de aceasta boala grava

Viata este stresanta. Nu poti trece prin viata fara sa te stresezi pentru un lucru sau altul. Ai un job stresant, la care trebuie sa ajungi la timp, dupa ce reusesti sa lasi copiii la scoala sau la gradinita, iar apoi te intorci acasa secat de energie si trebuie sa faci treburi casnice, sa ai grija de copii si sa te pregatesti pentru urmatoarea zi. Cu totii trecem prin asta, insa dupa zile sau saptamani stresante, intr-un final iese soarele.

 

Insa aceste etape stresante se pot rezolva dupa o perioada, cu odihna si alimentatie adecvata. Insa, in momentul in care te simti tot timpul epuizat, este semnul unei afectiuni grave.

Psychology Today defineste "epuizarea" ca fiind "o stare de stres cronic care duce la: epuizare fizica si emotionala, cinism si detasare, [si] sentimente de ineficienta si lipsa de realizari".

Stii care sunt cauzele stresului constant asupra organismului?

Daca esti stresat pana la epuizare, este o idee buna sa te relaxezi si sa iei o pauza.

Daca nu o faci, vei avea lucruri mai importante de care sa-ti faci griji.

Si asta este ceea ce a avertizat un nou studiu, cercetatorii analizand legatura dintre epuizare si depresie. Nu poti fi bun pentru oamenii din viata ta daca nu esti bun mai intai cu tine insuti.

Anchetand 1.386 de profesori din scolile publice in varsta de 40 de ani, din 18 state diferite, cercetatorii le-au pus participantilor intrebari despre epuizare si depresie, clasificandu-le de la usor la grav.

Zece la suta dintre femei si sapte la suta dintre barbati aveau simptome de epuizare, iar 10 la suta dintre barbati si femei aveau simptome de depresie. Este mai greu ca niciodata sa fii profesor in zilele noastre.

In mod alarmant, ei au descoperit ca participantii care au raportat sentimente de epuizare aveau si depresie.

Daca nimic in viata nu-ti ofera bucurie si ai impresia ca doar treci prin viata, atunci acesta ar putea fi un semn serios pentru a-ti verifica sanatatea mintala.

"Atitudinile disfunctionale, raspunsurile ruminative si atributiile pesimiste au fost mai caracteristice indivizilor cu frecvente ridicate de simptome de epuizare (sau depresive) decat omologilor lor cu frecvente scazute de simptome de epuizare (sau depresive)", se arata in studiu.

Potrivit unui reportaj din The Guardian, Oficiul National de Statistica estimeaza ca intre 8 si 12% dintre noi se confrunta cu simptome de depresie, dar unii dintre noi nu sunt diagnosticati.

Asadar, daca simti ca esti deprimat, cel mai bine este sa te ocupi acum de simptome. Cere ajutor medical si, chiar daca diagnosticul nu se va dovedi a fi depresie, te vei simti mult mai bine si mai linistit. Terapia este intotdeauna un lucru pe care il poti lua in considerare si tu, mai ales daca viata ti se pare prea coplesitoare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului