Boli

#cazuri de psoriazis #psoriazis Romania #psoriazis

Mai mult de jumatate dintre cazurile de psoriazis din Romania raman nediagnosticate si netratate

5% din populatia Romaniei sufera de psoriazis (procent peste media europeana de 3%) si mai putin de 50% dintre cazuri sunt diagnosticate si tratate.*

„Accepta-ma, Sustine-ma, Apropie-te!” este campania prin care Societatea Romana de Dermatologie marcheaza Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Psoriazisului.

Cu toate eforturile depuse pentru imbunatatirea managementului acestei afectiuni, datele de la nivel national indica faptul ca psoriazisul ramane o problema de sanatate publica, fiind o afectiune subdiagnosticata si subtratata in Romania.

Mai mult, prin stigma asociata, psoriazisul afecteaza stima de sine si viata psiho-sociala a pacientilor. 43% dintre bolnavi considera ca psoriazisul este o „rusine sociala”, 60% dintre pacienti sufera de episoade depresive, iar 50% dintre pacienti relateaza o calitate a vietii scazuta din cauza discriminarii la locul de munca.*

„Unul dintre principalele noastre obiective este sa crestem procentul de diagnosticare si tratare corecta a celor afectati de psoriazis. Cu tratamentul corect, putem imbunatati calitatea vietii pacientilor si asigura integrarea lor socio-profesionala. In acest moment, pacientii cu psoriazis moderat si sever din Romania beneficiaza in mod gratuit de terapiile biologice disponibile la nivel mondial. De asemenea, este foarte important sa transmitem oamenilor ca psoriazisul nu este o boala contagioasa si cei care sunt afectati de ea nu trebuie stigmatizati si izolati. Fiecare dintre noi este in perfecta siguranta atingand, imbratisand sau folosind obiecte in comun cu o persoana afectata de psoriazis.” spune Dr. Alin Nicolescu, Secretar General al Societatii Romane de Dermatologie.  

Psoriazisul este a cincea cea mai importanta boala cronica netransmisibila si, desi in prezent nu poate fi vindecata, terapiile moderne permit managementul bolii, cu rezultate foarte bune pe termen scurt, mediu si lung.

Numarul persoanelor nou diagnosticate cu psoriazis este in crestere, lucru care poate fi explicat printr-un nivel mai bun de informare in randul populatiei, dar si prin faptul ca oamenii au deprins obiceiul de a merge la dermatolog.

Psoriazisul este un diagnostic complex, cu multiple implicatii medicale, emotionale si psihologice care necesita o abordare multidisciplinara.

„Depistarea suferintei in stadiul incipient poate avea un efect semnificativ de imbunatatire a calitatii vietii pacientului. Stabilirea diagnosticului rapid si corect cu adoptarea imediata a terapiei adecvate poate insemna in psoriazis, dincolo de imbunatatirea aspectului pielii, ameliorarea semnificativa a suferintelor asociate. Cred cu convingere ca o abordare individualizata a pacientilor, bazata pe nevoile particulare ale fiecaruia dintre ei, in colaborare cu medici din alte specialitati conexe pot duce la obtinerea unor rezultate terapeutice optime.”, a declarat Prof. Dr. Calin Giurcaneanu, Presedinte Societatea Romana de Dermatologie.

"Caracterul imprevizibil al psoriazisului, precum si faptul ca este o boala cronica, transforma aceasta afectiune intr-o suferinta greu de suportat atat fizic, cat si psihic, prin prisma stigmei cu care se confrunta pacientii. Tocmai pentru ca nu exista vindecare in aceasta boala, este foarte important sa existe o comunicare constanta intre medic si pacient. Rolul nostru ca asociatie este sa fim alaturi de pacienti prin programe educationale si campanii de popularizare a manifestarilor psoriazisului, astfel incat pacientii sa fie diagnosticati corect si rapid si sa aiba acces la aceleasi terapii care sunt disponibile la nivel european.", a declarat Rozalina Lapadatu, pacienta cu psoriazis si presedinta Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune.

„Programul PARTNER este un program suport pentru pacientii cu psoriazis, formele severe. Avem un call center la care pacientii pot obtine informatii legate de boala, de logistica, de programari la medici, de terapii pe care nu le gasesc. Nu trebuie decat sa se inscrie, sa sune, este gratis, nu costa absolut nimic. Ne puteti contacta oricand, de luni pana vineri, intre orele 9:00 – 17:00 la 021.527.79.77 si pe site https://partener.srd.ro.” spune Dr. Alin Nicolescu, Secretar General al Societatii Romane de Dermatologie. 

Societatea Romana de Dermatologie este succesoarea Societatii Romane de Dermatologie si Sifiligrafie, fondata in anul 1929 de catre Prof. Dr. Stefan Gheorghe Nicolau si a Societatii de Dermatologie, constituita in anul 1959. La nivel national, SRD este afiliata Asociatiei Medicale Romane. La nivel international este afiliata la International League of Dermatological Societies si este in curs de afiliere la European Academy of Dermatology and Venerology si la Uniunea Europeana a Medicilor Specialisti.

* Conform ultimului studiu de prevalenta, realizat de TOTEM Communication pentru Societatea Romana de Dermatologie in 2019.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare