Boli

#sanatate articulatii #articulatii

Sanatatea articulatiilor - 5 sfaturi si recomandari

Articulatiile reprezinta o parte importanta a aparatului locomotor si asigura mobilitatea si posibilitatea de a ne putea deplasa. Sanatatea articulatiilor are un impact major asupra miscarii si este important sa ti le protejezi si sa le mentii intr-o stare cat mai buna de functionare. Citeste in continuare si afla ce poti face pentru sanatatea articulatiilor tale!

Fa miscare regulat

Exista diverse cauze ale durerilor de picioare ce te pot determina sa eviti miscarea pentru a nu agrava simptomele neplacute. In realitate, absenta miscarii are un impact negativ asupra functionarii articulatiilor si poate conduce la accentuarea limitarii mobilitatii acestora. Miscarea regulata te poate ajuta nu doar sa iti imbunatatesti flexibilitatea si mobilitatea articulatiilor, ci si sa reduci durerea la nivelul acestora si sa-ti intaresti musculatura. In plus, activitatea fizica iti este de folos in mentinerea unei greutati corporale optime, usurand astfel presiunea exercitata la nivelul articulatiilor.

Protejeaza-ti articulatiile

Anumite miscari sau activitati pot agrava disconfortul si simptomele afectiunilor articulare. Este important sa iti asculti organismul si sa observi semnalele pe care ti le ofera. Evita activitatile care iti accentueaza durerea articulara si incearca sa gasesti un echilibru intre practicarea activitatii fizice si odihna.

Mentine o greutate corporala normala

Greutatea corporala excesiva influenteaza neegativ sanatatea articulara aplicand o presiune suplimentara asupra articulatiilor. Incearca sa adopti obiceiuri alimentare cat mai sanatoase si sa optezi pentru alimente nutritive, evitand alimentele ultra-procesate si/sau hipercalorice. De asemenea, daca esti o persoana sedentara, introdu activitatea fizica in viata ta de zi cu zi treptat, prin schimbari mici, dar sustenabile (de exemplu alege scarile in locul liftului sau coboara din autobuz cu o statie mai devreme).

Scaderea in greutate a fost asociata cu reducerea durerii la nivelul genunchiului si ameliorarea functionarii si a mobilitatii in cazul pacientilor cu osteoartirta a genunchiului.

Intareste-ti musculatura

Articulatiile sunt sustinute de sistemul muscular. Cu cat tonusul muscular este mai bun, cu atat articulatiile functioneaza mai bine. Mentinerea si imbunatatirea rezistentei si a tonusului muscular poate fi realizata prin efectuarea unor exercitii fizice care tintesc grupele musculare aflate in jurul articulatiilor de interes. Exercitiile cu greutati sunt in general utilizate pentru intarirea musculaturii si este important sa cresti gradual nivelul de dificultate pentru a nu-ti forta excesiv muschii sau articulatiile[1].

Adopta o dieta echilibrata

Calitatea alimentelor si continutul lor in nutrienti poate influenta sanatatea articulatiilor. Anumite alimente pot favoriza inflamatia, in timp ce altele contribuie la combaterea acesteia. De exemplu, dieta mediteraneana poate contribui la reducerea durerii asociate artritei reumatoide si la imbunatatirea functionarii articulatiilor[2].

In concluzie, sanatatea articulatiilor tale depinde, in mare masura de obiceiurile adoptate in viata de zi cu zi. Introduc treptat activitatea fizica in viata ta si opteaza pentru o dieta echilibrata pentru a-ti mentine o greutate corporala optima, pentru a te bucura de o cat mai buna functionare si mobilitate ale articulatiilor.

Surse informative

  1. Eustice, Carol. “Simple Tips to Keep Your Joints Healthy.” Verywell Health, Verywell Health, 23 June 2022, www.verywellhealth.com/ways-to-keep-your-joints-healthy-189256.
  2. Eustice, Carol. “The Optimal Arthritis Diet.” Verywell Health, Verywell Health, 20 July 2021, www.verywellhealth.com/anti-inflammatory-diet-may-help-arthritis-189628.

FOTO: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare