Boli

#alimentatie #anghinare #legume

Leguma pe care sa o consumi mai des. Scade colesterolul si este considerata o delicatesa

Poate nu stiai insa exista o leguma care este considerata o adevarata delicatesa si care ajuta sistemul imunitar si scade colesterolul. Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzau are in curs de omologare si brevetare un soi nou din aceasta planta. Multi ii spun "hrana bogatilor".

 

Una dintre cele mai vechi plante cunoscute a fi cultivate in lume este anghinarea, care este nativa din Africa de Nord, Insulele Canare, dar si Europa. Anghinarea se cultiva foarte mult in America si in tarile care se invecineaza cu bazinul mediteraneean. Se cultiva cu preponderenta in Italia, Spania si Franta. In Statele Unite ale Americii, California asigura aproape 100% din recolta SUA.

In Romania anghinarea se poate cultiva de la ses pana la zona de deal sau chiar aproape spre multe. Terenul trebuie sa fie unul usor, deloc argilos. Anghinarea se dezvolta  bine daca exista umiditate, putandu-se obtine mai multe recolte pe an. De asemenea, este o planta iubitoare de lumina si de umiditate.

Beneficii pentru sanatate datorita consumului de anghinare, soiul Columna

BRGV Buzau  are in curs de omologare si brevetare un soi nou de anghinare obtinut sub denumirea provizorie de Columna care se gaseste in anul 1 de testare la ISTIS. Acest soi are multiple intrebuintari: alimentare, medicinale, ornamentale si melifere. Cel mai mult este utilizata in cea alimentara deoarece este considerata o delicatesa in bucatarie. In trecut, aceasta planta era considerata "hrana bogatilor". Din punct de vedere medical este apreciata ca fiind un bun stimulator al sistemului imunitar datorita continutului de inulina, planta fiind recunoscuta, in special, pentru beneficiile asupra ficatului, inimii si nivelului de colesterol.

Din semintele, frunzele, tulpinile si radacinile anghinarei se se extrag nutrienti si substante bioactive folosite in tratarea diverselor afectiuni. Anghinarea are valoare apicola fiind o planta melifera. Din perspectiva ornamentala, soiul Columna prezinta rol estetic, decorativ.

Cum poti consuma anghinare

Anghinarea se poate consuma atat in stare cruda, in salate, fie preparata cu diferite sosuri. Receptaculele florale si nervurile principale ale frunzelor au un continut ridicat de hidrati de carbon si substante aromatice, care dau gust deosebit de placut. Anghinarele tinere se recomanda a fi consumate crude deoarece sunt digerabile si sunt indicate in problemele digestive. 

Ce contin aghinarele: cinarina, oxidaze, polifenoli, flavone, vitaminele A, B, C, mangan, fosfor, fier, lipide, zaharuri. De asemenea, reprezinta o sursa de fibre, de inulina (este o substanta care stimuleaza sistemul imunitar, faciliteaza tranzitul intestinal, creste asimilarea magneziului si a calciului in organism). 

Valori nutritionale anghinare (pentru 100 de grame):

Calorii - 60 kcal; Proteine - 4 g; Carbohidrati - 19 g; Fibre - 9,1 g; Calciu - 76 mg; Fier - 2,2 mg; Potasiu - 595 mg; Sodiu - 160 mg; Fosfor - 12%  din DZR​; Vitamina A - 267 UI; Vitamina C - 25% din DZR; Vitamina K - 24% din DZR; Vitamina B1 - 6% din DZR.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare