Boli

#gestionare diabet #beneficii sanatate #sanatate #diabet

Inozitol: beneficii pentru sanatate, echilibru mental si gestionarea diabetului

Diabetul este o afectiune medicala cronica ce afecteaza modul in care organismul regleaza nivelul de zahar din sange, cunoscut sub numele de glucoza. Nivelurile ridicate de glucoza din sange pot duce la complicatii de sanatate serioase, cum ar fi afectiuni cardiace, boli renale, probleme de vedere, neuropatie (afectarea nervilor) si rani care se vindeca greu. De aceea, este important ca persoanele cu diabet sa isi monitorizeze si sa isi controleze nivelul de glucoza din sange in mod regulat si sa urmeze un plan de tratament adecvat.

 

Un stil de viata sanatos, alimentatia echilibrata si exercitiile fizice pot fi eficiente in gestionarea diabetului si prevenirea complicatiilor. Inozitolul, cunoscut si ca vitamina B8, este considerat, la randul sau, un aliat potential in lupta impotriva diabetului. Inozitolul este o substanta naturala care regleaza procesele celulare si poate avea un impact pozitiv in gestionarea diabetului si a complicatiilor sale.

Ce este inozitolul

Inozitolul este un tip de zahar care influenteaza atat raspunsul organismului la insulina, cat si mai multi hormoni asociati cu starea de spirit si cognitia. Este adesea denumit vitamina B8, desi nu este de fapt o vitamina. Acesta influenteaza actiunea insulinei si poate ajuta la imbunatatirea sanatatii mentale si a afectiunilor metabolice, inclusiv a diabetului.

Inozitolul se gaseste in mod natural in pepene galben, in citrice si in multe alimente bogate in fibre (cum ar fi fasolea, orezul brun, porumbul, semintele de susan si taratele de grau). Este, de asemenea, comercializat sub forma de supliment si utilizat ca terapie complementara pentru a trata o gama larga de afectiuni medicale, inclusiv tulburari metabolice si de dispozitie.

Beneficiile inozitolului

Inozitolul joaca un rol important in dezvoltarea si buna functionare a celulelor. Mai multe studii au demonstrat ca inozitul poate avea o serie de beneficii pentru sanatate, printre care:

  • reducerea riscului de sindrom metabolic, care este un factor de risc pentru o serie de afectiuni, precum hipertensiune arteriala si hiperglicemie;
  • reducerea nivelului de colesterol;
  • reglarea secretiei de insulina;
  • reducerea riscului de diabet gestational;
  • ameliorarea anxietatii si a simptomelor tulburarilor de panica,  una din formele anxietatii clinice;
  • ameliorarea simptomelor de depresie;
  • ameliorarea simptomelor sindromului ovarelor polichistice, mai ales cand este combinat cu acidul folic.

Inozitolul - aliatul in lupta cu diabetul!

Inozitolul este considerat un nutrient cheie in gestionarea diabetului zaharat, aratand un potential semnificativ in ameliorarea rezistentei la insulina, aspect central in diabetul de tip 2. Insulina este un hormon produs de pancreas si are un rol esential in reglarea nivelului de glucoza (zahar) din sange. Atunci cand o persoana dezvolta rezistenta la insulina, celulele devin mai putin sensibile la actiunea insulinei, ceea ce inseamna ca acestea nu mai preiau glucoza din sange in mod eficient.

Aceasta rezistenta la insulina duce la cresterea nivelului de glucoza in sange, cunoscuta sub numele de hiperglicemie. Pentru a compensa acest lucru, pancreasul poate incepe sa produca mai multa insulina. In stadiile incipiente, acest lucru poate mentine nivelurile de glucoza in limite normale, dar pe masura ce rezistenta la insulina creste, pancreasul poate deveni suprasolicitat si nu poate furniza suficienta insulina pentru a mentine glucoza in limite normale.

Inozitolul intra in structura unor molecule numite inozitoli fosfatati, care au un rol important in transmisia semnalelor insulinei catre interiorul celulelor. Studiile sugereaza ca inozitolul poate ajuta la reglarea nivelurilor de glucoza si la combaterea simptomelor precum neuropatia diabetica.

Inozitolul poate fi consumat sub diferite forme si este disponibil ca supliment alimentar, cel mai adesea sub forma de capsule.

Inozitol 750 de la Cosmo Pharm® este un supliment alimentar ce contine inozitol in forma concentrata, pentru echilibrarea nivelurilor de zahar din sange, ameliorarea functiei nervoase si chiar sprijin pentru sindromul ovarului polichistic.

Inozitol 750 contribuie la imbunatatirea sensibilitatii la insulina. Prin reglarea raspunsului la insulina, acesta ajuta la mentinerea unui echilibru al glicemiei, evitand astfel episoadele de hipoglicemie sau glicemie mare. Combate complicatiile diabetului precum neuropatia diabetica.

Inozitol capsule poate echilibra nivelurile hormonale, in special in cazul femeilor cu tulburari endocrine. Poate diminua, de asemenea, simptomele asociate cu sindromul premenstrual precum balonarea, iritabilitatea si oboseala. Inozitolul poate imbunatati ovulatia si reduce simptomele sindromul ovarelor polichistice.

Inozitol 750 este indicat in:

  • diabet, neuropatia diabetica;
  • dislipidemie (scaderea nivelului de trigliceride in sange);
  • probleme de fertilitate;
  • sindromul ovarului polichistic (SOP);
  • depresie, anxietate si atacuri de panica, precum tulburarea obsesiv-compulsiva si tulburarea bipolara;
  • insomnie.

In concluzie, inozitolul poate fi un supliment valoros pentru persoanele cu diabet, in special pentru cei cu diabet de tip 2. Acesta nu trebuie folosit, insa, ca substitut al tratamentului medical conventional. Persoanele care sufera de diabet ar trebui sa discute intotdeauna cu medicul lor inainte de a incepe orice tratament suplimentar sau de a face modificari semnificative in dieta.

Surse:

https://www.verywellmind.com/inositol-what-should-i-know-about-it-89466

https://www.healthline.com/nutrition/inositol

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5078644/

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-inositol

https://www.cosmopharm.eu/sfatul-specialistului/inozitolul-in-diabet/

FOTO: cosmopharm.eu

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare