Boli

#obiceiuri sanatoase #toamna

5 obiceiuri sanatoase pe care le poti adopta toamna aceasta

De obicei, in acest sezon ploios, oamenii au tendinta sa isi petreaca zilele in perimetrul casei, ceea ce poate duce la lipsa miscarii si, uneori, la nevoia de a manca mai mult, mai ales in momentele in care vizionam filme. Unele obiceiuri construite in timpul verii tind sa dispara, mai ales daca nu mai suntem la fel de ambitiosi sa slabim si sa avem un corp pregatit pentru haine subtiri si pentru plaja. Doar ca, indiferent daca este frig sau cald afara, indiferent daca ne expunem corpurile sau nu, important este sa avem grija de sanatatea noastra - fizica, dar si psihica.

De aceea, iti oferim astazi 5 obiceiuri sanatoase de care poti tine cont toamna aceasta, astfel incat sa iti prioritizezi grija fata de tine.

1. Hidrateaza-te suficient

Este foarte probabil ca, in anotimpurile racoroase, sa nu mai simti atat de acut nevoia de a bea apa. Cu toate acestea, corpul si organele tale au in continuare nevoie de hidratare. Cumpara un bidon de apa de 19 L si consuma apa in mod regulat. Fie ca o consumi in forma pura, fie in supe, ciorbe si ceaiuri, important este sa te hidratezi suficient, pe parcursul zilei.

2. Chiar daca s-a racit afara, plimba-te in fiecare zi

Cu toate ca este mai tentant sa iti petreci ziua uitandu-te la filme, mai ales dupa ce vii de la munca si esti obosit, incearca sa faci un minimum de miscare. Poate ca nu ai timp sa mergi la sala ori la alergat, dar poti sa incerci sa te plimbi zilnic - fie sa te intorci pe jos, de la munca (daca ai posibilitatea), fie sa dedici macar 15 minute unei plimbari in natura. Daca e weekend, este recomandat sa iesi in timpul zilei, mai ales daca sunt conditii meteo bune, pentru a te bucura de razele tomnatice ale soarelui, de fosnetul frunzelor si de culorile vii si puternice pe care acest anotimp le creeaza.

3. Odihneste-te suficient

Faptul ca ziua devine mai scurta, iar noaptea mai lunga poate fi un pretext potrivit pentru a te culca mai devreme si a respecta cele 7-8 ore de somn recomandate oricarui adult. Evita sa stai pana tarziu noaptea si incearca sa te culci la ore rezonabile, pentru ca este important sa te odihnesti. Astfel, avand un organism si un creier odihnite, vei putea functiona mai bine si mai eficient pe parcursul intregii zile.

4. Citeste zilnic

Cu toate ca este mai tentant si mai usor sa faci maraton de seriale, in zilele ploioase si friguroase, incearca sa aloci timp si lecturii. Daca nu il ai deja, iti poti forma obiceiul de a citi seara, inainte de culcare, macar cateva pagini. La inceput poate fi mai greu, dar, odata ce iti vei intra in ritm si vei renunta sa dai scroll pe retelele de socializare, inainte sa te culci, vei vedea ca vei adormi mult mai usor (chiar daca, uneori, cartea te va captiva atat de mult, incat nu o vei putea lasa din mana si vei vrea, poate, sa o termini).

Asadar, chiar daca citesti noaptea, inainte de culcare, sau in timpul zilei, atunci cand prinzi un moment liber si vrei sa te relaxezi, este important sa incerci sa o faci zilnic, pentru ca astfel ii vei oferi mintii tale hrana necesara, vei invata lucruri noi si te vei destinde.

5. Mananca sanatos

Nu in ultimul rand, chiar daca nu mai sunt atat de multe verdeturi, fructe si legume, incearca sa iti pastrezi o dieta echilibrata si sa mananci sanatos. Si toamna este ofertanta in ceea ce priveste legumele si fructele, motiv pentru care poti avea o alimentatie bogata in vitamine si nutrienti. Iti poti face salate (cele calde pot face cu adevarat parte din categoria comfort food si sunt delicioase), supe crema, diferite tocanite si, uneori, atunci cand ai pofta de dulce, poti incerca tartele cu mere, cu dovleac, cu prune ori salate din fructe de sezon.

Toamna aceasta, incearca sa acorzi trupului si mintii tale grija necesara. Hidrateaza-te suficient, consuma alimente bogate in vitamine si nutrienti, fa miscare, citeste si ia exemplul ursului - odihneste-te suficient! Totusi, nu uita sa te bucuri de frumusetea toamnei, sa te lasi mangaiat de razele soarelui, sa simti fosnetul frunzelor si sa asculti sunetul ploii!

Sursa foto: Unsplash.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare