Boli

# cum te racoresti #racorire #vara

Cum sa te racoresti vara asta

Vara este sezonul vacantelor, al florilor si a plimbarilor lenese, dar si anotimpul caniculei si a transpiratiei. Ce poti face daca stai la bloc si nu ai aparat de aer conditionat? Ti-am pregatit cateva sfaturi utile care speram ca te vor ajuta sa te racoresti in aceasta vara.

 

Pune un bol cu gheata in fata ventilatorului

Cea mai simpla alternativa la un aparat de aer conditionat este sa umpli un bol cu gheata iar apoi sa il pui in fata unui ventilator. Asaza ventilatorul in asa fel incat aerul ventilat sa ajunga in directia cuburilor de gheata. Efectul va fi unul rapid.

Nu uita totusi sa reumpli bolul cu gheata pentru a te putea bucura de aerul racoritor intreaga zi. In acest sens poti opta pentru masini de gheata. Astfel, vei avea o cantitate generoasa de gheata la dispozitia ta atunci cand doresti sa te racoresti.

Mananca alimente picante

Poate parea absurd, insa piperul, ardeiul iute si alte alimente picante irita sistemul digestiv si te fac sa transpiri mai mult. Prin transpiratie, corpul uman se raceste.

Alimentele picante excita receptorii pielii. Drept urmare, vasele de sange se dilata si apare transpiratia.

Petrece mai mult timp in natura

Plantele si copacii absorb apa prin radacini si elimina excesul prin frunze printr-un proces numit transpiratie. Ca urmare a acestui fenomen, zona din imediata apropiere a copacilor se racoreste, deoarece caldura din timpul verii duce la evaporarea apei.

Cercetatorii spun ca zonele impadurite din orase, asa cum sunt parcurile si gradinile publice, au temperaturi cu doua-trei grade Celsius mai mici decat zonele cu betoane. De asemenea, copacii ofera umbra.

Tine ferestrele inchise in timpul zilei

Acest lucru este cu atat mai important pentru ferestrele indreptate spre sud. Altfel, risti ca lumina sa patrunda pe ferestre si sa transforme locuinta intr-o sera.

Mai mult, este o idee buna sa folosesti jaluzele sau storuri care reflecta razele soarelui pentru a evita incingerea locuintei. Ca regula generala, este indicat sa inchizi ferestrele in perioada cea mai calda a zilei, intre orele 10 si 17.

Poti aerisi dimineata si seara, inainte de culcare. De asemenea, in functie de zona in care locuiesti, de trafic si de poluare, poti tine ferestrele deschise pe timpul noptii.

Evita dusurile reci

Desi poate parea paradoxal, dusul rece te incalzeste mai mult. Sigur, la inceput in primele minute sub dus iti va fi mai racoare. Insa corpul lucreaza pentru a mentine constanta temperatura organelor si a sistemelor. De aceea, atunci cand apare o racire brusca a pielii incepe sa incalzeasca organismul.

Expunerea prelungita la piscina, lac sau mare poate racori mai mult corpul, insa dusul rece va duce la incalzirea sa. Cel mai bine este sa faci un dus caldut sau chiar cald. Astfel, la iesirea din dus, diferenta de temperatura fata de locuinta va parea, cel putin o perioada, mai mare, iar confortul va fi ridicat.

Inveleste-te cu un cearceaf umed

O idee buna este sa te invelesti cu un cearceaf umed. Si mai bine daca ai un ventilator care bate spre pat. Procesul de evaporare a apei te va mentine rece pe timpul noptii iar cearceaful va fi uscat la trezire.

O alternativa este sa tii cearceaful o ora, doua la congelator inainte de a te inveli.

Mananca mai putine alimente sarate si proteine

Mancarea sarata si proteinele necesita mai mult timp pentru digestie. Pentru metabolizarea lor corpul produce mai multa caldura si cauzeaza pierderi importante de apa.

Opteaza, in schimb pentru fructe si legume, salate, supe reci si alte produse de sezon.

Foloseste o compresa cu gheata

Daca pui o compresa rece, cu gheata, pe frunte vei ameliora durerile de cap si te vei racori, in acelasi timp. Poti chiar inveli cateva cuburi de gheata intr-un prosop pe care sa il asezi pe frunte.

Foloseste acest truc si te vei racori rapid, fara prea multe eforturi.

Bea ceai cald

Tot stiinta ne spune ca un ceai cald poate fi benefic in zilele caniculare. Chiar daca acest lucru pare neobisnuit, se pare ca dupa ce bei ceai cald incepi sa transpiri, iar acest lucru duce la racirea corpului.

Bineinteles ca ceaiul este mai cald decat temperatura corporala, insa creste mai mult transpiratia, deci si racirea corporala, prin comparatie cu o limonada.

Scoate din priza electrocasnicele

Pentru a te putea odihni este necesara o temperatura mai scazuta. Totusi, computerul, televizorul si gadgeturile conectate la reteaua electrica genereaza caldura. Daca nu trebuie sa le folosesti peste noapte, scoate-le din priza.

De asemenea, opteaza pentru becuri care produc mai putin caldura. Ideal ar fi sa limitezi folosirea iluminatului artificial care produce, la randul sau, caldura. Cum soarele apune dupa ora 21, iti va fi mai usor sa limitezi folosirea becurilor. Poti chiar incuraja acest lucru luand cina pe lumina apusului de soare sau la lumina lumanarilor.

Alege haine din materiale naturale

Mai ales noaptea, opteaza pentru pijama din bumbac sau in. De asemenea, alege lenjerie de pat subtire din bumbac si fete de perna care permit ventilarea aerului.

Unele persoane recomanda sa dormi fara pijama, insa acest lucru poate face ca transpiratia sa ramana pe piele. Alegerea tine mai ales de preferintele tale.

Rasfata-ti pulsul

Vrei sa te racoresti rapid? Aplica un cub de gheata sau comprese reci pe punctele de puls de pe incheietura mainii, gat, zona interioara a coatelor, glezne, in spatele genunchiului.

Poti chiar folosi un spray in care ai amestecat apa cu frunze de menta. Tine spray-ul la frigider si aplica pe fata ori de cate ori iti este cald.

Bea apa

Hidratarea este esentiala pentru a mentine temperatura corporala si pentru a compensa pierderile de lichid provocate de urinare si transpiratie.

Bea minimum doi litri de lichide pe zi. Poti bea fara griji apa, ceai neindulcit, limonada, supe de legume etc. Limiteaza totusi cafeaua, bauturile energizante si alcoolul; acestea duc la deshidratare.

Caldura este inevitabila in sezonul cald. Insa ai la dispozitie cateva trucuri pentru a-i veni de hac. In primul rand, gheata iti este aliat de nadejde. O poti folosi in fata unui ventilator, pentru a-ti raci limonada, sub forma de comprese reci pe frunte etc. De asemenea, storurile, consumul de lichide si mancarea usoara de sezon te pot ajuta sa treci mai usor peste zilele caniculare.

Sursa foto: Shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare